Joel Hoylaerts / Photo News
Volledig scherm
© Joel Hoylaerts / Photo News

Steeds minder jongeren halen rijbewijs: “Ze geven geld aan smartphone of verre reis”

BinnenlandAlmaar minder Belgische jongeren halen een rijbewijs. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst (FOD) Mobiliteit. "Een rijbewijs en een auto kosten veel geld. Jongeren geven dat geld liever aan een smartphone of een verre reis", zegt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde aan VRT NWS.

52 reacties

 • Marnik Van Moorleghem

  3 jaar geleden
  Groot gelijk hebben de jongeren wanneer ze echt een auto kunnen missen,duur in aankoop,verzekering,voor elke ongepaste overtreding een boete waar papa staat rijk van wordt,dan maar beter van hun centen genieten door uit te gaan met vrienden.
 • Johan Vancaneghem

  3 jaar geleden
  Binnen enkele jaren zullen we daar nog staan met ons rijbewijs, ik denk dat tegen 2028 het meeste zelfstandig zal rijden.
 • Bob Fréson

  3 jaar geleden
  Wacht maar tot ze later moeten gaan werken, en de posten moeten gaan draaien, en de weekends en de zaterdagen en de zondagen. Dan zullen ze wel vlug voor een rijbewijs gaan. Of als je van den Limburg naar Brussel, Leuven of Antwerpen moet gaan werken.
 • Jan Verstrepen

  3 jaar geleden
  Mama en Papa spelen taxi.
 • dirk de smet

  3 jaar geleden
  ja als ze te veel moeten werken voor iets ,is het te lastig,ze hebben het liever te krijgen,ze denken een ander dat moet betalen,mam en papa,zelf zie ik het alle dagen,auto te duur nee te lui en het duurt te lang,sparen zot zeker ,chillen en fuiven ,dat is de jeugd zijn ideaal de dag van van daag
 1. 1 op de 4 Belgen stuurt berichten achter het stuur. “Het wordt steeds erger: nu bekijken mensen ook video’s en posten ze op sociale media”
  Play

  1 op de 4 Belgen stuurt berichten achter het stuur. “Het wordt steeds erger: nu bekijken mensen ook video’s en posten ze op sociale media”

  Een op de vier landgenoten leest of verstuurt af en toe een bericht tijdens het autorijden. “Dat is heel gevaarlijk en het wordt steeds erger”, zegt Stef Willems van het verkeersinstituut Vias. “Vroeger waren het alleen telefoontjes, maar nu bekijken mensen ook video's of doen ze een statusupdate op sociale media.” Daarom lanceert Vias vandaag een nieuwe campagne ‘Wagen in, gsm uit’. Bekijk hierboven het interview waarin Stef Willems van Vias de campagne toelicht bij HLN LIVE.