Steeds minder bachelorstudenten halen diploma na drie jaar studie
Het percentage bachelorstudenten in Vlaanderen dat binnen de drie jaar zijn diploma haalt, is het afgelopen decennium sterk gedaald. De daling gaat op voor zowel professionele als academische bacheloropleidingen en voor mannelijke én vrouwelijke studenten. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits op een schriftelijke vraag van Ann Brusseel (Open Vld).
Van de 15.149 mannelijke studenten die tijdens het academiejaar 2006-2007 een driejarige professionele bacheloropleiding begonnen, haalden er 4.851 (32,02 procent) binnen deze periode hun diploma. Voor het aanvangsjaar 2013-2014 (19.783 beginnende studenten) was dat nog slechts 23,37 procent.
Bij vrouwelijke studenten was er eveneens een daling met circa tien procent. Van de 20.751 die in 2006-2007 met hun opleiding starten, behaalden er 9.254 (44,6 procent) na drie jaar hun diploma, terwijl dat voor het academiejaar 2013-2014 nog slechts 34,74 procent was (9.114 op 26.238 startende studenten).
Bij de academische bachelors zijn de percentages vrij gelijkaardig. Van de 15.282 mannen die in 2006-2007 hun opleiding aanvingen, haalden er 5.083 (33,26 procent) binnen drie jaar hun diploma, terwijl dat voor het aanvangsjaar 2013-2014 nog slechts 24,96 procent (3.777 op 15.135 studenten) was.
Bij de vrouwelijke studenten was er in dezelfde periode een daling van 43,37 (6.001 op 13.836 studenten) tot 34,27 procent (4.981 op 14.535 studenten).
Maatregelen
Ann Brusseel pleit voor bijkomende maatregelen om de studievoortgang te verbeteren. "Er dreigt momenteel immers heel veel talent verloren te gaan. Bovendien kost iedere student die vertraagt of zijn studies niet afmaakt de Vlaamse overheid een pak geld. Dit kan de komende jaren verbeteren als men met de Columbusproef betere studiekeuzeadvies kan geven, maar dat alleen zal niet volstaan", aldus Brusseel. Columbus is de niet-bindende oriënteringsproef om leerlingen te helpen bij hun studiekeuze voor het hoger onderwijs. In mei 2017 namen er 16.700 leerlingen uit 337 scholen aan deel.
"Ik pleit ervoor dat men na deze proef per studierichting een verplichte ijkingstoets organiseert waarvan het resultaat niet bindend is om de opleiding al dan niet te mogen volgen, maar die de student wel informeert of hij er de capaciteit voor heeft. Daarnaast pleiten wij ervoor dat Crevits onderwijsinstellingen middelen geeft voor remediëring zodat studenten op enkele punten hun kennis en vaardigheden kunnen verbeteren. Meer algemeen moet het niveau van ons secundair onderwijs omhoog. Velen halen immers de eindtermen niet en bereiden de studenten onvoldoende voor op het hoger onderwijs", aldus Brusseel.
Toename scholingsgraad
Minister Crevits (CD&V) wijst er wel op dat de scholingsgraad in Vlaanderen tussen 2000 en 2016 is toegenomen. Het aantal jongvolwassenen met een diploma hoger onderwijs steeg van 36 naar 45 procent. Bovendien is de leeftijd waarop Vlaamse jongeren een diploma halen (23 jaar) heel laag in vergelijking met andere Oeso-landen (26 jaar). Dat slechts zo'n 30 procent het bachelordiploma binnen drie jaar haalt, is wel een laag cijfer, erkent de minister. Het baart haar ook veel zorgen dat één op vier startende studenten nooit een diploma haalt.
"Daarom dat we ondertussen sterk inzetten op een bewustere studiekeuze en oriëntering, met onder andere Columbus en de niet-bindende toelatingsproeven voor het hoger onderwijs", stelt Crevits. "Instellingen hebben ook de mogelijkheid om sneller de studievoortgang van studenten te bewaken. Daarnaast creëren we met de graduaatsopleidingen een nieuwe en extra toegang tot het hoger onderwijs. Zo kunnen nog meer jongeren een diploma hoger onderwijs halen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6
PROMOJAGERS SUPERTIP. Hele week fikse kortingen bij Bol.com: “Vaatwastabletten Finish voor 0,12 euro per tab, terwijl je bij Colruyt 0,36 euro betaalt”
Webwinkel Bol.com organiseert deze week opnieuw een ‘Bol 7-daagse’. Tot en met zondag kan je genieten van stevige kortingen op huishoudmiddelen, sportkleding, speelgoed en meer. Of het de moeite is? “Je kan vaatwastabletten van Finish kopen voor 0,12 euro per tab, terwijl je bij Colruyt 0,36 euro betaalt”, aldus Gunther Devisch van Promojagers België. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
Bezorgde leerkracht luidt alarmbel in open brief aan minister Crevits: "Wij verzuipen in alles wat we voor de leerlingen willen doen"
De schoolbel luidde vanochtend voor de eerste keer in 2018. En met die schoolbel ook de alarmbel voor heel wat onderwijzers. Nele Decrock, een bezorgde leerkracht uit de tweede graad van het basisonderwijs, klaagt in deze open brief het gebrek aan ondersteuning voor onderwijzend personeel aan na de invoering van het M-decreet. "Ik, wij, trekken aan de alarmbel! We uiten een noodkreet, niet omdat we willen stoppen, niet omdat we willen opgeven, maar omdat we vooruit willen, omdat we willen vechten voor het welbevinden, voor optimale leerkansen voor elk kind! Er moet iets gebeuren", klinkt haar noodkreet. Lees hieronder de integrale brief. -
-
“Ik ben het even beu als u”: uitstel van herkeuring moet druk van keuringscentra halen
Veel gebreken die nu aanleiding geven tot een herkeuring zullen binnenkort pas na een jaar opnieuw moeten gecontroleerd worden. Dat zei minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) in het Vlaams Parlement na een vraag van Wim Verheyden (Vlaams Belang). -
PREMIUM80
Kwartiertje vliegen tussen Kortrijk en Rijsel: vluchten met privéjet bereiken recordhoogte
Qua aantal vluchten met privéjets kende ons land in 2022 een recordjaar met 10.618 vluchten, 52% meer dan in 2021. De route tussen Brussel en Londen is de populairste. Maar ook tussen Brussel en Antwerpen werd honderden keren gevlogen, en zelfs tussen Kortrijk en Rijsel werd zowat elke weekdag een klein kwartiertje gevlogen. Greenpeace vraagt een verbod op privéjets. -
Binnenland
Hoeveel uren werken leerkrachten nu echt? Crevits start grootschalig onderzoek
De leerkrachten in Vlaanderen zullen vanaf volgende week kunnen deelnemen aan een grootschalig onderzoek dat een duidelijk beeld moet schetsen van de werkdruk in het onderwijs. De vakbonden roepen de leraren op om massaal deel te nemen aan Het Grote Tijdsonderzoek, dat wordt uitgevoerd in opdracht van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Het onderzoek kan een belangrijke rol spelen bij de onderhandelingen over het loopbaanpact. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
13 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerChris Devlaeminck
Anoniem
rik lagrou
Anoniem
Ronny van Rompaey