BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Steeds meer Waalse waterlopen bereiken alarmdrempels, ook in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant “kritieke overstromingen” mogelijk

Door de extreme regenval hebben steeds meer waterlopen in Wallonië de alarmdrempels voor hoogwater bereikt. Dat meldt de overheidsdienst die bevoegd is voor de Waalse waterwegen vanochtend op zijn website. De hele provincie Luik en grote delen van de provincies Namen, Luxemburg en Waals-Brabant zijn als rode zone ingekleurd. Enkel Henegouwen blijft min of meer gespaard. Ook in Vlaanderen zijn overstromingen mogelijk vandaag. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij is de ellende nog lang niet voorbij.

14 reacties

 • Sylvain Helsen

  7 dagen geleden
  Heeft de Europese Unie een minister voor waterbeleid? De verschillende landen die getroffen zijn door wateroverlast moeten in samenwerking met Europa nadenken over het vraagstuk hoe ze gezamenlijk extra veel wateropvangbekkens gaan aanleggen. Want het overtollige water zal moeten worden opgevangen door speciale kunstmatig aangebrachte voorzieningen. Misschien kan die Belgische software die kan voorspellen waar en wanneer overstromingen kunnen plaatsvinden, hier mee een rol in spelen?!
 • Sylvain Helsen

  1 week geleden
  De catastrofale hitte in Canada met temperaturen van zeg maar 50 graden Celsius, nagenoeg exact 14 dagen geleden, heeft misschien wel eens een keer een rechtstreeks verband met wat we hier nu in onze contreien aan neerslag hebben zien neerkomen. Ik vermoed wel dat je kunt zeggen dat het in beide gevallen kort maar krachtig was. Het vocht is ginder in de lucht gegaan en hier neergekomen. Maar wat gaat dit worden indien die piek volgende keer geen 3 dagen maar 30 dagen gaat duren? Apocalyptisch!?
 • Sylvain Helsen

  1 week geleden
  Het water wat je nu teveel hebt in de Belgische rivieren heb je straks weer tekort. Dus men moet berekenen hoeveel water er door de Belgische rivieren stroomt. En de helft van die berekende hoeveelheid moet de Belgische overheid opslaan in een nog te berekenen aantal watertorens. Dat kunnen er wel heel veel gaan worden, vrees ik. Maar dan heb je wel altijd water. En dit moet je dus niet aan gewesten overlaten of gemeentes of particulieren. Neen, dit moet centraal worden aangepakt door België.
 • Paulina Buelens

  1 week geleden
  van Den Demer begrijp ik niet…in kleine stad zoals Diest waar Demer echt langs centrum vaart, is er geen gevaar. Wij hebben tot nu toe geen problemen. Maar waarom? want enkele jaren geleden Stad Diest maakte er werk van, om overstromingen te voorkomen. Jij zou zeggen dat elke stad zoiets moet doen…overstromingen waren er altijd, zo’n 15-20 jaar geleden lag Diest altijd onder het water, tot er een beslissing kwam om iets te doen. Ik woon nu 10 jaar in Diest en nooit problemen met overstromingen
 • Herbert Verbeeck

  2 weken geleden
  Al eens nagedacht dat er ook een dusdanig debiet kan ontstaan dat zelfs de beste water afvloeisystemen er de brui aan geven? In een literse fles geraakt ook maar 1 liter hé. Lees, je kan niet alles beheren. Dat doet moeder natuur wel met haar corrigeerbeleid.