Manu Mosquera (48) slaapt al drie jaar met een luchtmasker en zit weer vol energie.
Volledig scherm
PREMIUM
Manu Mosquera (48) slaapt al drie jaar met een luchtmasker en zit weer vol energie. © Joel Hoylaerts / Photo News

Steeds meer mensen aan de ‘luchtmachine’ tegen slaapapneu: “Vroeger vaak schrik dat hij volledig zou stoppen met ademen”

In tien jaar tijd slapen bijna vier keer zoveel landgenoten met een CPAP-toestel waarmee hun slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk stokt, wordt geremedieerd. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Volgens longarts Fré Bauters van het UZ Gent lijdt 5 tot 15% van de volwassenen aan een matige tot ernstige vorm van slaapapneu. Belangrijke oorzaak: we worden steeds dikker.

4 reacties

 • Rudolf Wolters

  1 maand geleden
  @Vangeel Guido: snurken is onschuldig in vergelijking met slaapapneu. Dat laatste verpest je hele leven (en dat van je naasten omdat je echt geen aangenaam gezelschap bent). @Herman Rietjens: slaapapneu verpest je relatie, een cpap toestel redt je leven en je relatie. Die 7,50 per maand en dat jaarlijks consult zijn een kleine prijs voor wat je in de plaats krijgt.
 • Herman Roeykens

  1 maand geleden
  Levensreddend, weet ik niet. Helpend, zeker. Slaap beter, dieper, geruster. Doch, niet relatie bevorderend. Eigen kost: €7,5/maand + consulten. Verplichting: 4u/nacht te gebruiken, zoniet geen terug betaling van mutualiteit.
 • MAX VERBEEK

  1 maand geleden
  @vangeel guido : een kop "haaivinnensoep" voor het slapengaan blijkt ook zeer doeltreffend te zijn...
 • vangeel guido

  1 maand geleden
  Gewoon 5 druppels weed en men snurkt niet meer zegt mijn buurman.Hij rookt wel weed erbij en dat ruik ik zeer goed.Ik denk zelfs dat ik haai ben zonder die zooi.
 1. "Verkrachter: we snijden je lul eraf”: met deze protestborden tonen vrouwen in Elsene hoe boos ze zijn na verkrachtingszaak in café
  Play
  Elsene

  "Verkrach­ter: we snijden je lul eraf”: met deze protestbor­den tonen vrouwen in Elsene hoe boos ze zijn na verkrach­tings­zaak in café

  In Elsene hebben gisteravond zowat 1.300 mensen deelgenomen aan een mars nadat bekend raakte dat een barman minstens zeventien vrouwen gedrogeerd en verkracht zou hebben. De aanwezigen wilden de slachtoffers vooral een hart onder de riem steken en vroegen gerechtigheid. De boodschappen op hun bordjes logen er dan ook niet om. “Verkrachter, we snijden je lul eraf”, klonk het onder meer.