Een statiegeldmachine in Nederland. Ook voor kleine flesjes moet statiegeld betaald worden.
Volledig scherm
Een statiegeldmachine in Nederland. Ook voor kleine flesjes moet statiegeld betaald worden. © ANP

Statiegeldalliantie wil dat België Nederlands voorbeeld volgt

Nu er in Nederland statiegeld wordt geheven op kleine plastic flesjes, pleit een groep gemeenten, verenigingen en bedrijven ook in België voor de invoer van statiegeld. De maatregel zal volgens de voorstanders komaf maken met de grote hoeveelheden zwerfvuil in ons milieu.

16 reacties

 • Tjörven De Roeck

  1 jaar geleden
  Wat een idioterie. Wij zijn een van de weinige regio's waar zo goed gerecycleerd wordt zonder ingrepen als statiegeld. Het buitenland als referentie gebruiken slaagt dus nergens op. Wat te doen ? Aparte kamers gaan voorzien om die berg plastiek te verzamelen? Ugh..
 • Marcus Vadis

  1 jaar geleden
  België is nog niet zo ver om het warm water terug uit te vinden ze zijn nog steeds niet overtuigd omdat ze oogkleppen op hebben. Kijk naar Duitsland daar is het systeem al jaren ingeburgerd. Natuurlijk is dat recycleren in winkels een zaak die niet gratis kan zijn, er ligt in Duitsland wel geen enkel blik of plastic flesje meer langs de weg!
 • Marc Steyaert

  1 jaar geleden
  Waarom altijd de brave burgers straffen, ik doe zoals de meeste alles in de pmd zak, altijd maar meer geld uit de mensen hun zakken schudden, ik wil niet opdraaien voor n kleine bende hooligans
 • Walter Van Criekinge

  1 jaar geleden
  Allemaal mooi en wel als je ruim woont, beging maar eens op een appartementje. Flesjes en blikjes netjes uitwassen of het krioelt van de insecten. Samendrukken mag ook al niet. Wel makkelijk als je een tuin hebt op het te stokkeren.
 • jef wouters

  1 jaar geleden
  in belgie schuiven ze liever alles op de nek van de burger ,als er geen zwerfvuil meer is verliezen ze miljoenen aan boetes
 1. Vlaanderen verstuurt vanaf vrijdag uitnodigingen voor vierde prik: “Op 12 september starten we met vaccineren”

  Vlaanderen verstuurt vanaf vrijdag uitnodigin­gen voor vierde prik: “Op 12 september starten we met vaccineren”

  De vaccinatiecentra in Vlaanderen starten morgen/vrijdag met mensen uit te nodigen voor een herfstvaccinatie tegen Covid-19. De eerste afspraken voor vaccinatie worden gepland vanaf 12 september. “Starten met vaccineren op 12 september geeft de Vlaamse vaccinatiecentra voldoende tijd om alle kwetsbare personen nog in september langs te laten komen. Tegelijk zouden de vaccinaties vanaf dan al moeten kunnen gebeuren met vaccins die aangepast zijn aan de omikronvariant”, meldt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits.