Staking NMBS: slechts 1 op de 4 treinen rijdt woensdag
UpdateDoor een staking van de vakbonden bij de NMBS zal vanaf dinsdag 4 oktober om 22 uur tot en met woensdag 5 oktober slechts een kwart van de treinen rijden. Dat meldt de openbaarvervoersmaatschappij maandag.
De NMBS in een persbericht laat weten dat twee op de vijf IC-treinen tussen de grote steden zullen rijden tijdens de staking. Daarnaast zal een kwart van de S- en L-treinen rijden. Er zullen bijna geen P-treinen zijn dinsdagavond en woensdag. Die vangen normaal gezien de ochtend- en avondspits op.
In de provincies Namen en Luxemburg wordt het spoornet zelfs volledig gesloten. Er is namelijk onvoldoende personeel voor de seinhuizen te bemannen. De NMBS waarschuwt bovendien dat er een aantal stations zullen zijn waar weinig tot geen treinen zullen rijden.
Ook op het internationale treinverkeer zal de staking een impact hebben, maar in beperkte mate. Voor de meeste internationale treinverbindingen verwacht de NMBS een normale dienstverlening. Eurostar, dat naar Londen rijdt, verwacht geen hinder. Er sneuvelen wel enkele ICE-treinen van en naar Duitsland.
Bij de spoorwegen geldt een minimale dienstverlening tijdens stakingen, dus heeft de NMBS een alternatieve treindienst opgesteld. Die zal vanaf dinsdagochtend in detail te raadplegen zijn. Vanaf donderdagochtend is de normale dienstregeling weer van kracht.
Bij de vorige spoorstaking, op 31 mei, reed ook een kwart van de treinen. Toen kon in de provincies Luxemburg, Namen en Luik geen enkele trein rijden.
Regering belooft bonden snel duidelijkheid over financiering spoor
Er zal tegen midden oktober duidelijkheid zijn over de financiering van het spoor de komende jaren. Dat zeggen premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) in een brief aan de spoorvakbonden.
De spoorbonden hadden midden vorige week zelf een brief naar de regering gestuurd naar aanleiding van hun stakingsaanzegging. In die brief herhaalden ze hun pleidooi voor meer middelen en meer personeel voor het spoor. De staking dient om druk uit te oefenen op het begrotingsconclaaf van het kernkabinet, dat vrijdagnamiddag begon.
De Croo en Gilkinet zeggen in de brief aan de vakbonden dat ze begrip hebben voor “de onrust die is ontstaan vanwege het uitblijven van budgettaire duidelijkheid betreffende de beheerscontracten”.
Snel duidelijkheid nodig
Maar die duidelijkheid zou er snel moeten komen. Het is de bedoeling om tijdens het begrotingsconclaaf, dat voor 15 oktober afgerond moet worden, “de budgettaire meerjarentrajecten vast te leggen” voor de beheerscontracten (voor de periode 2023-2032) met spoorwegmaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel. Dat is ook nodig om de contracten op 1 januari 2023 te kunnen laten ingaan, klinkt het.
Minister Gilkinet had vorige week al gezegd dat hij tijdens de begrotingsgesprekken zal ijveren voor meer geld voor het spoor. “De financiering moet op dezelfde hoogte staan als de ambities, dat is mijn absolute prioriteit”, zo zei hij.
Wat de vraag om meer personeel betreft, schuift de regering de eis door naar het sociaal overleg bij de spoorbedrijven. “De concrete werkomstandigheden en -organisatie lijken ons geen directe bevoegdheid van de regering”, zo schrijven De Croo en Gilkinet. “Wij vertrouwen erop dat deze problematiek alsnog in een constructieve sociale dialoog tussen de directie van de twee spoorbedrijven en de syndicale organisaties kan worden opgelost.”
De twee regeringsleden zeggen tot slot te hopen dat de brief voldoende is om “u gerust te stellen wat betreft de bedoelingen van de regering in verband met de toekomst van de twee spoorwegbedrijven en hun medewerkers”.
Er staan geen budgettaire garanties in, en dat was nochtans onze vraag
De spoorbonden hadden om concrete engagementen van de regering gevraagd. “Wij vragen u om concrete en precieze garanties te geven met betrekking tot de financiering van de Belgische spoorwegen, zodat de continuïteit van de openbare dienstverlening van de spoorwegen wordt verzekerd en aan alle werknemers van de spoorwegen perspectieven worden geboden”, zo stond in de vakbondsbrief. “Het is in het licht van deze elementen dat de uitvoering van de stakingsaanzegging opnieuw kan worden beoordeeld.”
Of zoals Koen De Mey van de christelijke vakbond eind vorige week zei: “Als we garanties krijgen, dan blazen we alles af.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
14
Mobiliteitsminister Gilkinet tegen sluiting van 20 NMBS-stations
NMBS overweegt om twintig ‘kleinere haltes’ te schrappen, dat meldt ‘Le Soir’. Volgens de Franstalige krant wil de spoorwegmaatschappij daarmee de stiptheid verbeteren. NMBS zit binnenkort samen om het nieuwe vervoersplan 2023-2026 af te kloppen, maar minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) keurt het idee nu al af. -
Spaargids.be
Klant bij AXA Bank of Crelan? Dit verandert er voor jou als gevolg van de fusie
Eind 2021 was er groot nieuws in de bankensector: Crelan nam AXA Bank Belgium over. De Groep Crelan verdubbelde zo in omvang. Tot nu toe bleven beide merken naast elkaar bestaan. Alleen: hoelang blijft alles nog bij het oude voor jou als klant? Zijn er nu al veranderingen? En welke staan er op til? Spaargids.be geeft een stand van zaken én blikt vooruit. -
PREMIUM
Zitten diëtisten straks zonder werk door Ozempic? “We staan voor een groot dilemma”
Het is de grootste afvalhype sinds jaren: Ozempic is het nieuwe goud van de farma-industrie en zet onze gezondheidszorg voor een groot dilemma. Wat zal het middel betekenen voor de klassieke behandelingen? Gaan chirurgen die maagverkleiningen uitvoeren, straks nog evenveel werk hebben? En tegen welke prijs komt het? “Dit gaat dingen veranderen, ja.” -
-
Jobat
Fietsvergoeding voor iedereen in de privé vanaf 1 mei: hoeveel precies? En krijg je die ook als je met de step of te voet naar je werk gaat?
Nu de lente is aangebroken, nemen opnieuw meer mensen de fiets naar het werk. Dat is niet enkel goed voor jouw gezondheid en die van de planeet, maar ook voor je portemonnee. Op welke vergoeding kun je rekenen door naar je werk te fietsen? Wat als je wandelt of stept? En ben je daarvoor verzekerd? Jobat.be zocht het uit. -
PREMIUM
ONZE OPINIE. “Boodschap aan ministers: samenwerken en oplossingen zoeken, dát is waarvoor u gekozen bent”
Hoe denken we ooit nog een probleem in dit land opgelost te krijgen als de minister van de ene regering haar vreugde niet op kan omdat ze de staatssecretaris van een andere regering in de kant heeft gereden? Boodschap aan ministers: samenwerken en oplossingen zoeken, dát is waarvoor u gekozen bent. -
Politie kan verborgen ruimtes in voertuigen voortaan bestraffen
De politie kan verborgen ruimtes in voertuigen voortaan bestraffen, ook als die op het ogenblik van de ontdekking niet gevuld zijn met drugs of wapens. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open vld) beslist. De straf kan oplopen tot 5 jaar. -
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro.