Koen Geens hoopt dat de bouw van de geplande nieuwe gevangenissen in Haren en Dendermonde versneld kan worden.
Volledig scherm
Koen Geens hoopt dat de bouw van de geplande nieuwe gevangenissen in Haren en Dendermonde versneld kan worden. © BELGA

Staking gevangenissen: “Op vijf jaar kan je niet hemel en aarde verschuiven”

UpdateMinister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft begrip voor een aantal eisen die de vakbonden van de cipiers naar voor schuiven. "Maar op vijf jaar tijd kan je niet hemel en aarde verschuiven", zei de minister in De Ochtend op Radio 1. De vakbonden willen met hun staking “de nieuwe regering vooral duidelijk maken dat ze de fouten van de vorige regering niet mag herhalen”. Dat zegden ACV en ACOD - de grootste twee vakbonden bij het gevangenispersoneel - vandaag tijdens een gezamenlijke persconferentie waarop ze de balans van het beleid van Geens maakten.

 1. Ongeziene wachtrijen aan winkels, Van Ranst: “Blijkbaar hebben sommigen het nog altijd niet begrepen”
  Play

  Ongeziene wachtrijen aan winkels, Van Ranst: “Blijkbaar hebben sommigen het nog altijd niet begrepen”

  Ketens als Dreamland en Action zien sinds gisteravond lange wachtrijen voor hun deuren opduiken. Ook de Ikea in Zaventem constateert ongeziene taferelen. Maandag gaat ons land voor de tweede keer in lockdown en sluiten al die winkels. Dat vooruitzicht lokt blijkbaar nog snel een hele hoop kooplustigen. “Niet slim”, reageert viroloog Marc Van Ranst. “Je zou hopen dat ze intussen toch beter weten.” Biostatisticus Geert Molenberghs beaamt dat: “Wees maar zeker dat er in jouw wachtrij mensen staan die besmet zijn, dat kan niet anders.”
 2. Premier De Croo over “verstrengde lockdown”: “Dit zijn de maatregelen van de laatste kans”

  Premier De Croo over “verstreng­de lockdown”: “Dit zijn de maatrege­len van de laatste kans”

  Vanaf maandag 2 november gelden er voor het hele land strengere maatregelen. Niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten, telewerk is verplicht en het aantal sociale contacten wordt weer fel ingeperkt. Premier Alexander De Croo spreekt ferme taal tijdens de persconferentie van het Overlegcomité: “Deze verstrengde lockdown heeft maar één doel: ervoor zorgen dat onze gezondheidszorg niet bezwijkt.”
 1. Biostatisticus Geert Molenberghs: “Volhouden, ook als de curves beginnen dalen”

  Biostatis­ti­cus Geert Molen­berghs: “Volhouden, ook als de curves beginnen dalen”

  Professor biostatistiek Geert Molenberghs (UHasselt) is tevreden met de “verstrengde lockdown” die vrijdag werd aangekondigd door premier Alexander De Croo (Open Vld). “Het is een vrij krachtig pakket aan maatregelen, die zeer dicht in de buurt komen van wat we in maart en april hebben meegemaakt”, klinkt het in VTM Nieuws. “We verwachten dat de piek in het aantal nieuwe besmettingen ergens de komende dagen in zicht zal komen. Ook dan geldt er één belangrijke boodschap: volhouden”.
 1. #zorgvoorlicht Zo zorgt Vlaanderen voor licht in donkere dagen
  Play

  #zorgvoor­licht Zo zorgt Vlaanderen voor licht in donkere dagen

 2. "We hebben totaal geen uitzicht of einddatum": verpleegster op Covid-afdeling getuigt
  Play

  "We hebben totaal geen uitzicht of einddatum": verpleeg­ster op Co­vid-afdeling getuigt