Voorlopig vaardigt de overheid geen maatregelen uit om ons waterverbruik te temperen. We hebben de voorbije maand overigens 5% minder water verbruikt dan het vijfjarig maandgemiddelde.
Volledig scherm
PREMIUM
Voorlopig vaardigt de overheid geen maatregelen uit om ons waterverbruik te temperen. We hebben de voorbije maand overigens 5% minder water verbruikt dan het vijfjarig maandgemiddelde. © MediaNews Group via Getty Images

Sproeischaamte behoedt ons - voorlopig - voor drinkwatertekort

We verbruikten de voorbije weken minder drinkwater dan tijdens de hete zomers van de voorbije jaren. Sensibilisering rond ons waterverbruik lijkt voor sproeischaamte te zorgen: wie nu nog zijn gazon besproeit, wordt als wereldvreemd en spilziek gezien. Voorlopig is er dan ook geen beperking op het gebruik van kraanwater, maar hoelang rekken we dat nog?

73 reacties

 • Ruben Beylemans

  2 maanden geleden
  Inderdaad, gras is dor maar niet kapot. Dat komt terug in orde in verloop van tijd. Bij mijn tuin staan de beplantingen en bomen al lang en kunnen er wel tegen want de wortels liggen ook diep genoeg en water is duur geworden.
 • karin verwimp

  2 maanden geleden
  Sproeischaamte? Ik denk dat het veel eerder de hoge prijzen voor gas, elektriciteit en etc zijn. Daar op besparen is beperkt, dus ga je op andere zaken ook besparen.. Mijn grasveldje ziet gek genoeg nog deels groen terwijl het een jaar of 2 geleden volledig ros zag, en toen in no time ook weer groen werd eens het begon te regenen. 'k Ga dus echt niet zitten sproeien. Water is zo al duur genoeg en gras schiet wel weer uit als je het niet verwend door te sproeien.
 • Ferdinand Nuyts

  2 maanden geleden
  Als wij allemaal één emmerwater sparen, dan één rijken zijn zwembad er mee vullen.
 • eli bosch

  2 maanden geleden
  Ik ben de enige in mijn straat die af en toe een emmer drinkwater over mijn buxussen kletst. De rest is het klimaat om zeep gaan helpen met verre vliegtuigreizen. Geen wonder dat er geen water verbruikt wordt hier.
 • Bix Froefel

  2 maanden geleden
  Ik vul mijn gieters in de garage. Sproeischaamte hebben de mensen niet. De meeste mensen zijn op reis en geven niet om hun tuin. Het meeste is toch niet meer te redden door de droogte. Gras komt wel terug.
 1. INTERVIEW. Hydroloog Patrick Willems over de aanhoudende droogte: “Misschien moeten fabrieken in september productie afschakelen”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Hydroloog Patrick Willems over de aanhouden­de droogte: “Misschien moeten fabrieken in september productie afschake­len”

  Waarom voelen we in ons land de droogte zo hard toeslaan? Waar is al ons grondwater gebleven? Wat staat ons nog te wachten als overvloedige regen uitblijft? Maar ook: welke maatregelen zijn nodig om extreme droogte in de toekomst te voorkomen? Hydroloog Patrick Willems (52) legt uit dat niet alleen maar de warme zomer het probleem is: “Regenwater moet niet in de riool, maar in de bodem. Dat zijn we vergeten.”
 2. Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt
  Mijntelco

  Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt

  In tijden van inflatie en hoge energieprijzen is elke financiële tegemoetkoming meer dan welkom, zeker voor de lagere inkomens. Daarom is er vanuit de overheid niet alleen voor gas en elektriciteit een sociaal tarief voorzien; ook voor telecom bestaat er een tegemoetkoming. Wie de doelgroepen zijn voor zo'n tegemoetkoming? En welke voorwaarden er precies zijn? Mijntelco.be zet het voor je op een rij.
 3. 100 miljoen euro voor Vlaamse crèches gaat naar betere arbeidsvoorwaarden, over aantal kinderen per begeleider is nog niets beslist
  Politiek
  4

  100 miljoen euro voor Vlaamse crèches gaat naar betere arbeids­voor­waar­den, over aantal kinderen per begeleider is nog niets beslist

  De 100 miljoen euro die de Vlaamse regering bij de begrotingsopmaak van vorige week extra heeft vrijgemaakt voor de kinderopvang gaat naar betere arbeidsvoorwaarden en meer plaatsen voor gezinnen met lage inkomens. Over het aantal kinderen per begeleider wordt nog overlegd met de sector, klinkt het. De Gezinsbond en de oppositiepartijen vinden de extra middelen onvoldoende. “Dit verandert helaas niets aan de werkdruk”, klinkt het.
 4. Een ongeval door de laaghangende zon: wie is aansprakelijk bij een kop-staartbotsing?
  Independer

  Een ongeval door de laaghangen­de zon: wie is aansprake­lijk bij een kop-staartbot­sing?

  Het is je ongetwijfeld al opgevallen tijdens het autorijden: de zon hangt tegenwoordig een pak lager dan tijdens de zomerperiode. Dat vermindert bij momenten serieus de zichtbaarheid van de weg. Koppel dit aan het drukke spitsverkeer en het risico op een kop-staartbotsing in de file is nu een stuk hoger. Ben jij betrokken bij zo'n ongeval? Dan is het soms lastig te bepalen wie er aansprakelijk is voor de schade. Independer.be zet daarom 4 mogelijke kop-staartbotsingen op een rij.