Dries Van Langenhove, leider van 'Schild en Vrienden' op een schietstand in het buitenland.
Volledig scherm
Dries Van Langenhove, leider van 'Schild en Vrienden' op een schietstand in het buitenland. © RV

Spraakmakende reportage toont dubbele gelaat van 'Schild & Vrienden': rechtse jongerenbeweging heeft geheime, racistische agenda

TVEen spraakmakende Pano-reportage heeft gisteravond het dubbele gelaat getoond van de Vlaams-conservatieve jongerenbeweging Schild & Vrienden. Achter de vriendelijk ogende jonge kerels met als frontman Dries Van Langenhove (25) schuilt een xenofobe, op militaire leest geschoeide groepering van zo’n 190 kernleden die hamert op een fysieke en gewapende voorbereiding voor een nakende burgeroorlog en zijn leden stimuleert om "strategische, maatschappelijke functies" in te palmen.

452 reacties

 • Patrick Van Goubergen

  3 jaar geleden
  so what is dat nieuws ,iedereen heeft recht op vrije meningsuiting
 • Jona Halffman

  3 jaar geleden
  Dit is niets meer dan een niet zo typische alt-right activist. Deze is speciaal omdat, niet zoals echte fascisten, pro-kapitalisme en pro vrijheid zijn. Waar ze de fout maken is dat ze vrijheden laten afhangen van je afkomst of huidskleur... Dus werp hun ideeën niet zomaar weg. Wees nederig voor andermans ideeën en praat met hen, in plaats van ze af te sluiten van de gemeenschap. Want zo krijg je terroristen of zo'n zaken.
 • Ronny Ooijen

  3 jaar geleden
  vanaeken jokke,natuurlijk weten we dat jokke. En nu weten we allemaal wat het DNA van N(V)-blabla is. Dat ze niet voor maar van de vlamingen leven. Dat ze, zoals de top zelf toegaf, hun verkiezingsbeloftes niet zijn nagekomen. Dat ze door hun keuze voor een in Wallonië wonende en Frans sprekende Puigdemont duidelijk voor een fraudeur kiezen. Of zijn fraudeurs niet corrupt? En vlaams? Euh.....
 • Marc Camp

  3 jaar geleden
  Jokke, wil je corruptie zien, kijk dan naar Antwerpen op dit moment waar de betonmaffia zich mag uitleven. Waar de wil van enkele bouwpromotoren op zuid boven het volk werd gesteld, waar men torenhoog mag bouwen waar dit eigenlijk nooit toegestaan was. Het stikt in Antwerpen harder. Alleen de staatsschuld stijgt nu sneller.
 • Andté Herbots

  3 jaar geleden
  Er zal wel veel knip en plakwerk gebeurd zijn bij het opmaken van de reportage PANO door de maker ervan.Veel beelden zijn gewoon van het internet geplukt.Daar zijn ze bij de linkse VRT zeer goed in.
 1. "Landen zoals België die voor risicobeheer in plaats van uitroeien coronavirus kozen, deden het economisch minder goed”
  15

  "Landen zoals België die voor risicobe­heer in plaats van uitroeien coronavi­rus kozen, deden het economisch minder goed”

  Landen die tijdens de pandemie voor risicobeheer gingen - zoals België - blijken het op het vlak van gezondheid, economie en burgervrijheden minder goed gedaan te hebben dan landen die kozen voor krachtige maatregelen gericht op het snel en volledig uitroeien van het coronavirus. Dat staat te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Viroloog Emmanuel André vraagt er aandacht voor.
 2. Even uitpuffen na een bloedhete week? Deze nieuwe toppers kan je dit weekend streamen

  Even uitpuffen na een bloedhete week? Deze nieuwe toppers kan je dit weekend streamen

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste vijf kijktips voor het weekend. Aangezien de Rode Duivels pas maandag opnieuw aan de bak moeten op het EK voetbal vulden wij onze Kijkgids voor u aan met Streamz Original ‘Glad ijs’, een kersverse parel uit de stal van Pixar en ‘Physical’, een nieuwe komedie-dramaserie in een eighties-sausje. Dit is onze streaming top vijf!
 3. Diesel dood? Nog niet, maar het einde is nabij

  Diesel dood? Nog niet, maar het einde is nabij

  Het bedrijfswagenpark stapt in 2026 quasi volledig over op elektrische wagens, terwijl ook de particuliere bestuurder steeds vaker voor een EV opteert. Vele automerken stellen langs hun kant dan weer een datum in het vooruitzicht waarop ze definitief stoppen met de productie van auto’s met een verbrandingsmotor. Hoelang mogen we nog met een nieuwe diesel rijden? En is het nog interessant om in een dieselwagen te investeren? HLN Drive weegt de pro’s en de contra’s af.