Vlaams minister van Sport Philippe Muyters.
Volledig scherm
Vlaams minister van Sport Philippe Muyters. © BELGA

Sportrechtbank moet oordelen over misbruik

Een speciale sportrechtbank zal vanaf volgend jaar sancties kunnen opleggen in geval van grensoverschrijdend gedrag in sportclubs. Het gaat om een initiatief van de Vlaamse Sportfederatie, de koepel boven de sportclubs en -federaties in Vlaanderen, melden de Mediahuis-kranten.

 1. Waarom we zo braaf in ons kot blijven: “Als de doembeelden terugkomen, komt ook de angst terug”
  PREMIUM

  Waarom we zo braaf in ons kot blijven: “Als de doembeel­den terugkomen, komt ook de angst terug”

  Angst is een zeer bepalende factor van menselijk gedrag. Daarom bleven we tijdens de eerste golf zo braaf in ons kot. Uit vrees voor het onbekende, levensbedreigende virus. Die angst ebde bij het begin van de zomer weg. Het effect leek uitgewerkt. Een klassiek fenomeen. Maar ook de angst voor het virus kan een tweede golf kennen en ons gedrag opnieuw bepalen, zeggen Frank Van Overwalle (VUB) en Alain Van Hiel (UGent), hoogleraren in de sociale psychologie.
 2. Ex-bondscoach over #MeToo in vrouwenwielrennen: “Rensters zijn tot veel bereid. Ze denken: het is dat of eeuwig rondjes rijden rond de kerktoren”
  PREMIUM

  Ex-bondscoach over #MeToo in vrouwen­wiel­ren­nen: “Rensters zijn tot veel bereid. Ze denken: het is dat of eeuwig rondjes rijden rond de kerktoren”

  De ene kreeg pas een contractverlenging nadat ze zich uitgekleed had, de andere werd geselecteerd in ruil voor een kus. Ook in het vrouwenwielrennen is een #MeToo-schandaal losgebarsten. Drie rensters hebben een klacht ingediend tegen Patrick Van Gansen, manager van het Health Mate Ladies Team. Vijf anderen beschuldigen hem in een open brief. "En er lopen in deze sport nóg van dat soort figuren rond."