Sporen onbemande camera's binnenkort gsm-gebruik achter het stuur op?
Gsm’en achter het stuur is een misdrijf waar heel wat bestuurders zich nog dagelijks schuldig aan maken. Kamerlid Joris Vandenbroucke (sp.a) vindt dat nieuwe onbemande camera’s die bestuurders in de toekomst moeten kunnen opsporen. Hij diende een wetsvoorstel in om ongevallen door onoplettendheden drastisch te verminderen.
Delen per e-mail
Telefoneren, berichtjes versturen en app’en gebeurt tegenwoordig nog vaak achter het stuur. Te vaak, vindt kamerlid Joris Vandenbroucke (sp.a). Jaarlijks worden zo’n 100.000 mensen betrapt op rijden met een gsm in de hand. Vandaag kan je daar alleen een boete voor krijgen wanneer de politie je op heterdaad betrapt, maar Vandenbroucke wil dat nieuwe onbemande camera’s de politie voortaan helpen met die taak.
VIAS -het vroegere BIVV- deed al een proefproject om te zien of de nieuwe camera’s het gsm-gebruik achter het stuur effectief kunnen opsporen. De camera legt het misdrijf vast, maar het is uiteindelijk de politie die beslist of iemand een boete krijgt. Alleen foto’s waarop effectief te zien is dat iemand zijn of haar gsm achter het stuur gebruikt, krijgt de politie te zien.
VIAS riskeert grote boete met proefproject
Al is het proefproject waar VIAS zich momenteel over buigt niet zonder risico. Want als het verkeersinstituut bestuurders onwettig fotografeert, kan het zelf een boete krijgen. Het is de Gegevensbeschermingsautoriteit of GBA (vroeger de privacycommissie) die beweert dat er geen grondwettelijke basis is om dat soort proeven uit te voeren. De test met de nieuwe onbemande camera’s zou de privacy van de weggebruikers dus volgens de GBA kunnen schenden. De boete die VIAS riskeert is allesbehalve mals en kan oplopen tot meer dan een half miljoen euro.
Als VIAS hiermee wegkomt, kan elk bedrijf straks zomaar camera’s plaatsen langs de snelweg om eender welke technologie te testen
VIAS-woordvoerder Stef Willems vindt dat de testen moeten kunnen in het belang van wetenschappelijk onderzoek, maar daar is jurist en privacyactivist Matthias Dobbelare-Welvaert het niet mee eens. Volgens hem hadden de testen beter op een afgesloten parcours kunnen plaatsvinden en had VIAS kandidaat-bestuurders moeten aanwijzen die wisten dat ze gefilmd werden. “Als VIAS hiermee wegkomt, kan elk bedrijf straks zomaar camera’s plaatsen langs de snelweg om eender welke technologie te testen”, klinkt het.
Poll
Moeten onbemande camera's gsm-gebruik achter het stuur opsporen?
-
Ja (57%)
-
Nee (43%)
LEES OOK.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM8
Huizenjacht in steden steeds grotere bron van frustratie: “Zo veel? Voor dát huis? En dan blijkt het een week later verkocht”
-
PREMIUM54
Johnson & Johnson wordt ons ‘vaccin van de hoop’: alles wat u daarover moet weten
-
Minister Van Quickenborne: “Staatsveiligheid zal aandacht besteden aan in Frankrijk verboden islamitische organisatie”
Staatsveiligheid zal de gepaste aandacht besteden aan de activiteiten van het Collective against Islamophobia in Europe (CCIE). Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gezegd in de Kamercommissie Justitie. De CCIE is de opvolger van het CCIF, Collectif contre l'Islamophobie en France, dat in Frankrijk werd verboden na de moord op leraar Samuel Paty vorig jaar. -
-
Energie
Coöperatieve energieleveranciers: wie zijn ze en betaalt u er ook meer?
De grote namen op onze energiemarkt zijn de meeste mensen wel bekend, maar ook kleinere spelers winnen de laatste jaren aan belang. Zo kiezen veel mensen bewust voor een zogenaamde coöperatieve energieleverancier. Mijnenergie.be legt uit hoe die werken en of er ook een voelbaar verschil is op de energiefactuur. -
Sparen
10.000 euro sparen zorgt meestal voor amper 11 euro interest, maar spaarwoede van de Belg neemt niet af
295 miljard euro. Dat is het duizelingwekkende bedrag dat alle Belgen samen op hun spaarboekjes hebben geparkeerd. De coronacrisis heeft onze spaarinspanningen allerminst aan banden gelegd, integendeel, aangezien onze spaarrekeningen vorig jaar met 13 miljard euro of 4% aandikten. Spaargids.be bekijkt wat die spaarcenten nog opbrengen. -
Hyundai introduceert Ioniq 5
-
PREMIUM
Jonge Belgen vinden sneller een huis: “Coronakopers zijn beter voorbereid en weten wat ze willen”
30 reacties
piet devlieger
Eli Bos
raf janssens
Gino Denil
Jan Boden