Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Spoedprocedure 3M tegen strengere milieuvoorwaarden verworpen

Multinational 3M vangt bot bij de Raad voor Vergunningsbetwisting. Het chemiebedrijf had een spoedprocedure ingediend tegen de strengere milieuregels en lozingsnormen. Volgens de Raad kan 3M "de beweerde financieel-economische nadelen" onvoldoende hard maken. Over de wettigheid van de verstrenging zelf spreekt de Raad zich (nog) niet uit. Op een ontmoeting met omwonenden in Zwijndrecht zei Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vanavond dat ze hoopvolle signalen krijgt dat chemiebedrijf 3M de schade zal vergoeden in de volledige PFOS-perimeter.

  1. 37 landbouwbedrijven vragen schadevergoeding aan voor gevolgen PFOS-vervuiling: “We hebben zelfs al aan stoppen gedacht”
    PREMIUM
    Zwijndrecht

    37 landbouwbe­drij­ven vragen schadever­goe­ding aan voor gevolgen PFOS-vervuiling: “We hebben zelfs al aan stoppen gedacht”

    In de omgeving van de 3M-fabriek in Zwijndrecht hebben 37 landbouwbedrijven een schadeclaim ingediend voor het omzetverlies dat ze lijden als gevolg van de PFOS-vervuiling. Fruitteler Frans Verhelst (52) is één van hen. “De verkoop via de groothandel is gekelderd. Ik betaal me blauw aan leidingwater om het fruit te spoelen en zelfs op de veiling kijkt men met argwaan naar onze oogst.”