Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © AFP

Speurders mogen verdachten binnenkort opsporen aan de hand van DNA-profiel van familieleden

De federale ministerraad heeft vrijdag een wetsontwerp van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) goedgekeurd dat toelaat om nieuwe DNA-technieken in te zetten in strafonderzoeken. Het gaat onder meer om ‘familiale zoeking’, het opsporen van verdachten via gekende DNA-profielen van naaste familieleden. Van Quickenborne maakt zich sterk dat het wetsontwerp justitie “meer instrumenten in handen geeft om moorden, zedenfeiten en verdwijningen op te lossen”.

3 reacties

 • Robin Van Kerschaver

  2 maanden geleden
  Is techniek ontwikkeld door Sofie Claerhout, gedoctoreerd aan KUL. Wordt reeds een aantal jaren met succes toegepast in de ons omringende landen. Hierdoor zullen tientallen coldcases mee worden opgelost. In de UK in 2019 meer dan 200 zaken...
 • Roeland Van de Wal

  2 maanden geleden
  Ze zijn er hier weer goed op tijd mee.In de VS doet men dit al jaren.
 • Peter Schijven

  2 maanden geleden
  Nieuwe DNA-technieken? DNA-verwantschapsonderzoek bestaat al minstens 20 jaar en is in 2012 succesvol ingezet in Nederland in de zaak Marianne Vaatstra (zij het dat de dader zelf een DNA-monster afstond).
 1. ASSISEN. “Ik heb ruiten gekuist in héél Antwerpen. En daar is wel eens seks van gekomen”: zo bracht Stephaan Du Lion 4 vrouwen om het leven
  PREMIUM

  ASSISEN. “Ik heb ruiten gekuist in héél Antwerpen. En daar is wel eens seks van gekomen”: zo bracht Stephaan Du Lion 4 vrouwen om het leven

  Vrijdagochtend start in Antwerpen de assisenzaak tegen glazenwasser Stephaan Du Lion (58). Hij staat terecht op beschuldiging van vier moorden op evenveel vrouwen in de jaren 90. Pas decennia later bekende hij beetje bij beetje, maar veel herinnert hij zich naar eigen zeggen niet meer. Een reconstructie van hoe gruwelijk hij te werk ging en hoe één DNA-match hem de das omdeed.
 2. Korpschef is bezorgd over één van grootste politiedatabanken die offline gaat: “Het wordt heel moeilijk om onze job nog goed te doen”
  PREMIUM
  Westkust

  Korpschef is bezorgd over één van grootste politieda­ta­ban­ken die offline gaat: “Het wordt heel moeilijk om onze job nog goed te doen”

  Eén van de grootste politiedatabanken van ons land gaat volgende woensdag definitief offline. En dat betekent dat de politie (even) wat minder informatie over u zal vinden. De federale politie beloofde een nieuwe databank, maar die is nog niet helemaal klaar. “We gaan nu letterlijk terug naar pen en papier ”, zegt Nicholas Paelinck, korpschef van de politiezone Westkust.
 1. WEERBERICHT. Nat, natter, natst: betrokken zondag met regen in de voormiddag en buien en regen in de namiddag

  WEERBE­RICHT. Nat, natter, natst: betrokken zondag met regen in de voormiddag en buien en regen in de namiddag

  Vandaag/zondag staat een zeer natte dag op het menu, meldt het KMI. Het wordt betrokken met in de voormiddag vrijwel voortdurend regen. In de namiddag zijn er perioden van regen of buien. In het zuiden van het land is een donderslag niet uitgesloten en daar zijn de buien ook vaak feller. De maxima liggen tussen 5 graden in de Hoge Venen en 9 à 10 graden in het centrum en in Belgisch Lotharingen. Op het einde van de dag wordt de wind overal noordelijk. Rukwinden zijn mogelijk van 50 tot 60 km/h en lokaal kan 70 km/h of meer bereikt worden bezuiden Samber en Maas.