Speel jij soms mee met de lotto? Met een lotje waag je je kans én creëer je kansen
De lotto winnen: het lijkt een utopie voor velen, maar toch wint iedereen die meespeelt al eeuwenlang. Van de eerste ‘lotinghe’ in het welvarende Brugge van de 15e eeuw tot de miljoenenjackpot van vandaag: in de roemrijke geschiedenis van de Nationale Loterij staat solidariteit centraal.
1441: crowdfunding avant la lettre
We schrijven het jaar 1441. Brugge staat wereldwijd bekend als bruisende metropool en bloeiende handelsstad. Wanneer Filips de Goede, hertog van Bourgondië, het gebied een fikse boete oplegt, wordt naarstig gezocht naar een manier om openbare diensten te financieren zonder daarvoor extra belasting te moeten heffen. De oplossing: een loterij waarbij mooie prijzen te winnen zijn, uitgereikt op de Grote Markt. Deelname is vrijwillig en ook wie niet wint, kan zich amuseren met het spektakel van de trekking, samen met familie, vrienden en buren. Twee vliegen in één klap: vertier voor de Bruggeling en een gespijsde stadskas. Al snel trekt het succes van die ‘lotinghe’, een wereldwijde primeur, ook nieuwsgierigen van verder weg aan. Vanuit Gent, Oudenaarde, Leuven en zelfs Utrecht komen mensen naar de Breydelstad om de fameuze stiel te leren. Inderdaad, naast de saxofoon en de anticonceptiepil mogen we dus ook het concept van de loterij als wonderlijke uitvinding op ons nationale conto schrijven.
2021: spelen & solidariteit
Vandaag is het maatschappelijk belang van de Nationale Loterij nog steeds enorm. De kernwaarde van die eerste ‘lotinghe’ zit diep verankerd in de loterij zoals we die nu kennen. Wie een lotje koopt, speelt niet alleen mee in de hoop een fenomenaal fortuin te winnen. Nee, spelers wagen een gokje op goed geluk en dragen zo bij aan het geluk van de hele samenleving. De Nationale Loterij doneert jaarlijks 345 miljoen euro aan heel wat organisaties en projecten die een verschil maken en zich inzetten voor de meest kwetsbaren onder ons. Goede doelen zoals SOS Kinderdorpen, Toekomst Atelier, de Gezinsbond en Digital for Youth zetten zich in voor een warme, hechte samenleving. En die warmte is dankzij de Nationale Loterij nog steeds voelbaar, al 580 jaar lang.
De Nationale Loterij blaast 580 kaarsjes uit en viert dat groots met een feestelijke vierdaagse. Herbeleef tussen 1 en 4 december de eerste loterijtrekking ter wereld in Brugge, ga op stap in de middeleeuwse straten met een virtual reality-bril op je neus en beproef zelf je geluk. Op 3 december is er tijdens een speciale EuroMillions-trekking maar liefst 130 miljoen euro te winnen! Extra bijzonder: de trekking verhuist voor het eerst van de hoogbeveiligde studio in de buurt van Parijs naar het iconische stadhuis van Brugge, waar ze live plaatsvindt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Klokkenluider en ex-CEO van bpost Jean Muls treedt uit de schaduw: “Geheime audiotapes? Ik deed dat omdat ik niet in de gevangenis wilde belanden”
-
Nonchalant en een beetje vintage: topmodel Bella Hadid (26) zweert bij dit type handtas
Bella Hadid is een van de grootste trendsetters van ’t moment. Wat zij draagt, wordt gekopieerd. En ja, het topmodel houdt ook van het betere handtassenwerk. Haar ultieme favoriet? De nonchalante slouchy tas. Hét perfecte accessoire om een chique outfit draagbaar te maken of een casual look extra punch te geven. Imiteer haar look met deze vijftien betaalbare tassen. -
PREMIUM11
Kwart van de Belgen bespaart op tomaten en appels: worden onze 10 populairste groenten en fruitsoorten binnenkort nóg duurder of net goedkoper?
Verse groenten en fruit worden ons stilaan te duur. Een kwart van de Belgen legt om te besparen zelfs minder tomaten, wortelen en appels in de winkelkar. Welke populaire groenten- en fruitsoorten worden nog duurder? En welke versproducten zullen de komende tijd wél gunstig in prijs zijn? Expert Peter Nicolaï legt uit. “De overstromingen in Italië hebben een grote impact op steenfruit, maar er bestaan goedkopere alternatieven voor de perzik, nectarine of abrikoos.” -
-
Mijntelco
Je telecom en energie-/bankzaken in één contract combineren: kom je dan voordeliger uit? Wij maakten de berekening
-
PREMIUM43
Moeder van twee studenten over de duurdere koten: “Tegen dat ze allebei hun diploma halen zijn we 125.000 euro kwijt”
“Twee studentenkamers huren kost ons elke maand 1.125 euro, en dan is er nog geen inschrijvingsgeld of maaltijd betaald”, reageert een moeder van twee studenten op het nieuws dat studentenkoten in twee jaar tijd 20 procent duurder werden. Budget om op vakantie te gaan blijft er niet meer over. “Tegen dat ze allebei hun diploma halen zijn we 125.000 euro kwijt.” -
Als de brandweer de brand maar niet vindt... dan zet men de ‘grote middelen’ in
In Ruddervoorde was er vrijdagnamiddag even vrees voor een uitslaande schuurbrand. De brandweer snelde met verschillende voertuigen ter plaatse, maar kon de plaats van het onheil niet meteen vinden. Er werd besloten om dan maar de grote middelen in te zetten.Ruddervoorde -
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug