“Speekseltesten zorgen er niet voor dat we nonchalanter omspringen met de maatregelen”
Het gebruik van speekseltesten zorgt er niet per definitie voor dat we nonchalanter omspringen met de maatregelen. Dat blijkt uit verschillende proefprojecten met die testen in scholen. Het coronacommissariaat nodigt de komende dagen de ministers van Onderwijs uit om samen te zitten om de teststrategie binnen het onderwijs verder te preciseren.
In maart liep, onder leiding van prof. Dr. Herman Goossens van de Universiteit Antwerpen, in verschillende scholen een proefproject met speekseltesten voor schoolpersoneel. Leerkrachten en ander onderwijspersoneel namen daarvoor elke week ochtend speeksel af. Dat werd getest in laboratoria en het resultaat kwam dezelfde avond nog binnen. 3600 leerkrachten verspreid over 40 scholen in Vlaanderen en 20 scholen in de regio Brussel-Wallonië werden uitgenodigd om deel te nemen, 62 procent deed dat effectief.
Tijdens de eerste drie weken van het proefproject, van 1 maart tot en met 21 maart, werden 24 positieve stalen (of 0,3 procent) geïdentificeerd. Er werden ook twee clusters blootgelegd, een in Wallonië en een in Brussel.
Het project peilde ook naar de impact van de testen op het gedrag, welbevinden en motivatie van het schoolpersoneel. Dat deel van het onderzoek stond onder begeleiding van Prof. Dr. Maarten Vansteenkiste. Uit de eerste resultaten van die studie blijkt dat het gebruik van speekseltesten er niet per definitie voor zorgt dat we nonchalanter omspringen met de maatregelen, zegt Vansteenkiste. Die noemt het daarbij wel cruciaal dat mensen de testen preventief gebruiken om zichzelf en elkaar te beschermen veeleer dan deze aan te wenden om hun eigen vrijheid te vergroten.
Collectief doel
De motivatie van het schoolpersoneel om zich te laten testen, speelt daarbij een rol. Wie de testen ziet als een middel om een collectief doel te realiseren, volgt de maatregelen blijvend beter op. Ook ondersteuning en motivering vanuit de projectverantwoordelijke en de schooldirectie dragen bij aan het volgen van de maatregelen.
De testen hebben een aantal voordelen, luidt het. Zo zijn ze zeer gevoelig, waardoor wekelijkse afname voldoende is en minder invasief en onaangenaam is dan wissers. Daarnaast vormen ze een 'buffer' tegen angstige bezorgdheid over besmetting en zorgen ze voor een “verbetering van de levenstevredenheid en beschermen ze tegen een afname in vitaliteit.”
Het belangrijkste nadeel is dat de analyse nog steeds in een laboratorium moet gebeuren, met als gevolg een logistieke flow van stalen naar het labo omwille van de geografische spreiding van de scholen.
Zelftesten
De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid is op de hoogte van de resultaten van het proefproject. Het coronacommissariaat nodigt de komende dagen de ministers van Onderwijs uit om samen te zitten om de teststrategie binnen het onderwijs verder te preciseren. Daarbij zal rekening worden gehouden met de resultaten van dit project, “maar ook met andere mogelijkheden zoals het gebruik van sneltesten, al dan niet door zelfafname (zelftesten)”, zegt coronacommissaris Pedro Facon vandaag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brussel
Man die school binnendrong met alarmpistool blijft voortvluchtig: wapen teruggevonden nabij school
In Anderlecht is deze maandagmiddag een gewapende man binnengedrongen in de school L’Institut de la Providence. Daarbinnen bedreigde hij een leerkracht en loste daarbij ook een schot. Dat bevestigt de politiezone Brussel-Zuid. “De man is nog niet opgepakt”, aldus de politiewoordvoerster. Inmiddels is de zoekactie wel afgelopen, maar de man blijft spoorloos. -
PREMIUM
PORTRET. Kolonel Roger Housen (61). “Als de Britten en de Amerikanen doen wat ze zeggen, betekent dit de Derde Wereldoorlog”
-
PREMIUM1
Ooit drie sterren, nu nog één: Comme Chez Soi in Brussel moet nog maar eens ster afgeven. “Geschandaliseerd”
-
-
HLN Shop
"Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips. -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Tweakers
Gemiddelde Belg ontvangt 1.600 euro netto vakantiegeld: deze toptv's passen binnen dit budget
Honderdduizenden werknemers krijgen rond deze periode een deugddoende som aan vakantiegeld. Ben je niet zo’n vakantieganger en wil je liever investeren in een gloednieuwe tv voor thuis? Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers geeft zijn top 3 van toestellen mee die je met je vakantiegeld kan betalen. -
PREMIUM
Veroordeelde pedofiel vlucht net na uitspraak naar Ibiza: “Hier kan ik mijn beroep beter voorbereiden dan in de gevangenis”