Carles Puigdemont en zijn advocaat Paul Bekaert.
Volledig scherm
Carles Puigdemont en zijn advocaat Paul Bekaert. © Photo News

Spanje waarschuwt België over Puigdemont: “Zou onbegrijpelijk zijn als voortvluchtigen niet worden uitgeleverd”

De Brusselse raadkamer heeft zich vandaag nog niet gebogen over het Europees aanhoudingsbevel (EAB) dat het Spaanse gerecht heeft uitgevaardigd tegen de ex-minister-president van Catalonië Carles Puigdemont. Dat zal pas op 16 december gebeuren, zo hebben de advocaten van de Catalaanse politicus gemeld. De Spaanse regering lijkt ondertussen zijn geduld in de zaak te verliezen en waarschuwt ons land voor diplomatieke gevolgen als Puigdemont niet wordt uitgeleverd.

35 reacties

 • DIRK SPRANGERS

  2 jaar geleden
  En wat gaan ze doen als we (terecht) niet uitleveren ? Bommen gooien ? Politieke gevangenen in Europa anno 2019...snap dit maar.
 • Steven Vanneberg

  2 jaar geleden
  Die man heeft hier niets te zoeken.
 • Victor Munster

  2 jaar geleden
  De politiekers in Madrid hebben dat helemaal verkeerd aangepakt. Nu stoken ze zelf dat vuurtje op in plaats van het te sussen. En de Britten hebben ook geen Schotse politiekers in de gevangenis gegooid omdat die een referendum organiseerden over Schotse onafhankelijkheid. De EU heeft daarin trouwens een dubieuze rol gespeeld door destijds te stellen dat ze dan buiten de EU zouden vallen. De Britten hebben het slim gespeeld door hun Brexit referendum pas daarna te organiseren.
 • Bert Thijs

  2 jaar geleden
  Waar is de EU om Spanje op de vingers te tikken voor ondemocratisch gedrag ? De EU draait het hoofd weg als een lidstaat over de schreef gaat.
 • Jacob Bernaerts

  2 jaar geleden
  Blijkbaar gaat de totale disfunctionaliteit binnen de Spaanse overheid zo diep dat zij nu zelf gaan veronderstellen dat het de normaalste zaak is dat echte democratische rechtstaten staten hun basis principe van scheiding der machten moeten laat varen om hen ter wille te zijn.
 1. Spanje vaardigt nieuw Europees arrestatiebevel uit tegen Puigdemont: separatisten komen massaal op straat, politie chargeert

  Spanje vaardigt nieuw Europees arrestatie­be­vel uit tegen Puigdemont: separatis­ten komen massaal op straat, politie chargeert

  Het Spaanse Hooggerechtshof heeft een nieuw arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont. Het hof doet dat nadat het eerder vandaag strenge celstraffen uitsprak voor de ministers uit Puigdemonts regering. Die moeten meer dan tien jaar naar de gevangenis. In Barcelona is er massaal straatprotest tegen de veroordelingen. Verscheidene straten, pleinen en toegangswegen zijn afgesloten, onder meer die tot de luchthaven. De politie heeft op de luchthaven verschillende keren gechargeerd tegen de manifestanten.
 2. Carles Puigdemont dinsdag op event Marnixring Roeselare, ondanks internationaal arrestatiebevel

  Carles Puigdemont dinsdag op event Marnixring Roeselare, ondanks internatio­naal arrestatie­be­vel

  Het Spaanse Hooggerechtshof vaardigde maandag een nieuw arrestatiebevel uit tegen Carles Puigdemont. Dit net één dag voor de Catalaanse ex-premier verwacht wordt in het Roeselaarse Fabriekspand op het event ‘Wat met Europa?’ van de Roeselaarse Marnixring. “We hadden recent nog contact en kregen te horen dat hij hoe dan ook komt”, aldus Filip Van Vyve van de Marnixring Adriaen Willaert.