De opgepakte Slovaak Jozef Chovanec (38) kreeg in februari 2018 reanimatie in een politiecel in Charleroi. Hij overleed enkele dagen later.
Volledig scherm
De opgepakte Slovaak Jozef Chovanec (38) kreeg in februari 2018 reanimatie in een politiecel in Charleroi. Hij overleed enkele dagen later. © AP

“Sowieso een blaam voor België”: parlement Slovakije vraagt dat Europese Commissie dood van Chovanec onderzoekt

Slovakije heeft onvoldoende vertrouwen in het Belgisch onderzoek naar het overlijden van Jozef Chovanec en wil dat de Europese Commissie de zaken gaat bekijken. Het parlement in hoofdstad Bratislava keurde woensdag hierover een resolutie goed. “Sowieso een blaam voor ons land", reageert  UGent-professor Hendrik Vos.

40 reacties

 • R T

  2 jaar geleden
  Ik ben beschaamd om Belg te zijn als je deze rapporten leest en dan nog de foto’s ziet
 • Jan Van de Velde

  2 jaar geleden
  Paul Philippaerts: de enige pertinente vraag is inderdaad "Wat is de doodsoorzaak?". Het zoeken van het antwoord op die vraag is het enige zinvolle begin voor een strafonderzoek! De rest is geldverspilling. Best nuttig dat de procureur-generaal van Mons eens de hysterische media de mond snoert: Zonder bewijs, geen vervolging!
 • leppens victor

  2 jaar geleden
  Ach wat,dan stoten ze op het almachtige PS bastion in Charleroi en contreien. Daar gebeurt niets zonder hun goedkeuring,en hun acolieten laten vallen? mvg.
 • Paul Philippaerts

  2 jaar geleden
  Die groet had ze inderdaad niet moeten doen, maar is, kan haast niet anders, dan een reactie zijn, op de manier waarop Jozef te keer ging. Het feit dat er een agent met een schild de cel binnenging moet er toch op wijzen dat het geen gewone kerel was. Zelfs de dokter is niet durven binnengaan. En die kerel heeft van ver gezien alcohol en drugs? Hopelijk heeft hij voor zijn interventie geen rekening gestuurd. "DE" vraag is waaraan is Jozef gestorven, wat is de doodsoorzaak?
 • Leopold Vanhoof

  2 jaar geleden
  De Hillergroet was er over, voor de rest moet nog uitgemaakt worden of het overlijden 'n gevolg was van de behandeling door de agenten.
 1. INTERVIEW. Hilde Crevits (CD&V): “Wij zijn niet voor een splitsing van het land. Maar natuurlijk geraak je op de duur ontmoedigd”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Hilde Crevits (CD&V): “Wij zijn niet voor een splitsing van het land. Maar natuurlijk geraak je op de duur ontmoedigd”

  Nee, Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) zal zich nooit uiten als een separatist, al werd haar geduld danig op de proef gesteld door de PS. “De hervormingsbereidheid langs Vlaamse kant is toch een stuk groter dan langs Franstalige kant. Ik heb dat aan den lijve ondervonden.” Volgens haar moet de gezondheidszorg absoluut verder geregionaliseerd worden. Maar wat met haar eigen bevoegdheden in crisis? “In Nederland kijken ze jaloers naar onze kinderopvang.”
 2. Elia waarschuwt federale regering opnieuw voor mogelijk stroomtekort tegen 2025

  Elia waarschuwt federale regering opnieuw voor mogelijk stroomte­kort tegen 2025

  In een brief aan de federale regering zegt netbeheerder Elia dat het spaarzamer inzetten van onze resterende kernbrandstof noodzakelijk is om ook de komende winters aan onze binnenlandse stroombehoefte te voldoen. Zonder bijkomende maatregelen kan het tekort in ‘worst case’ oplopen tot 1,2 gigawatt tegen de winter van 2025 - omgerekend tot 10% van wat België verbruikt op de drukste momenten voor het stroomnet.