Sophie (*) was amper 24 toen ze met pensioen gestuurd werd.
Volledig scherm
PREMIUM
Sophie (*) was amper 24 toen ze met pensioen gestuurd werd. © Photo News

Sophie werd op haar 24ste met pensioen gestuurd: “Toen ik opnieuw wou werken moest ik 8.000 euro terugbetalen”

“Ik was met pensioen toen mijn dochtertje geboren werd”. Met het verplicht pensioen voor een 25-jarige zaten we nog niet aan de limiet. Sophie (*) was amper 24 toen de overheid haar in dat statuut heeft vastgezet. Toch is ze al vier jaar opnieuw aan de slag. “Een uitkering krijg ik niet meer, maar het stigma raak je niet kwijt.”

 1. 41 jaar na de feiten moeten ‘vijf Beulen van Guatemala’ voor assisen verschijnen voor gruwelijke moord op drie Vlaamse missionarissen
  PREMIUM
  LEUVEN/TURNHOUT/MENEN/BRAKEL

  41 jaar na de feiten moeten ‘vijf Beulen van Guatemala’ voor assisen verschij­nen voor gruwelijke moord op drie Vlaamse missiona­ris­sen

  Vijf hooggeplaatste Guatemalteekse gezagsbekleders staan meer dan 40 jaar na de feiten in december voor het Leuvense assisenhof. Ze zijn volgens het federaal parket verantwoordelijk voor de moorden op drie Vlaamse missionarissen. Het is een primeur in het internationaal strafrecht dat kopstukken van een militair apparaat, de inlichtingendiensten en de politiek in Guatemala naar een buitenlandse strafrechtbank worden verwezen.
 2. Professor Mattias Desmet verzet zich tegen beslissing UGent: “Maatregelen zijn buiten proportie”
  Gent

  Professor Mattias Desmet verzet zich tegen beslissing UGent: “Maatrege­len zijn buiten proportie”

  Mattias Desmet, de UGent-professor klinische psychologie die in opspraak kwam na uitspraken op een online videokanaal van een Amerikaanse complotdenker, verzet zich tegen de maatregelen die de universiteit heeft genomen. Dat schrijft De Standaard en het nieuws wordt aan Belga bevestigd. “Dit is een omfloerste degradatie waar hij niet mee kan leven”, bevestigt zijn advocaat, Walter Van Steenbrugge.
 1. Yentl is pas 25 en met pensioen: “Ze maken liever een sociaal geval van mij dan me te laten werken”
  PREMIUM

  Yentl is pas 25 en met pensioen: “Ze maken liever een sociaal geval van mij dan me te laten werken”

  “Ik ben 37 en moet met pensioen”, zei een leerkracht die vecht tegen een chronische ziekte aan HLN. Maar ze is niet alleen. Een 25-jarige vrouw uit Mechelen kreeg onlangs ook te horen dat Defensie haar met pensioen stuurt. We spraken ook een leerkracht die vecht tegen kanker maar ook tegen die dreigende opruststelling. En een moeder van twee die aan de schoolpoort verzwijgt dat ze al sinds haar 32ste met pensioen is. “Al te vaak hoorde ik de insinuatie dat ik een profiteur ben.”
 2. ONZE OPINIE. “Het is ver gekomen dat burgers moeten uitschreeuwen hoe de overheid hen belemmert om te werken”
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. “Het is ver gekomen dat burgers moeten uitschreeu­wen hoe de overheid hen belemmert om te werken”

  “Tegen hun zin, geklasseerd door de maatschappij. Het is ver gekomen dat burgers zélf uitschreeuwen hoezeer de overheid hen belemmert om te werken”, dat schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde nu blijkt hoe dertigers en zelfs twintigers verplicht met pensioen moeten na een medische tegenslag. “Werkloosheid is geen keuze. Dat propageert de PS. Welaan dan, waar wacht minister van Pensioenen én Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS) op? Voor veel mensen is met pensioen zijn geen keuze.”
 3. Experts bespreken ziektepensioen voor ambtenaren: “Vaak een stuk interessanter dan het systeem in de privésector”
  PREMIUM

  Experts bespreken ziektepen­si­oen voor ambtenaren: “Vaak een stuk interessan­ter dan het systeem in de privésec­tor”

  Ambtenaren die langdurig ziek zijn, worden mogelijk op (vervroegd) ziektepensioen gestuurd. In ons land moesten of mochten er in 2021 zo zelfs meer dan 350 ambtenaren jonger dan 50, waaronder de 37-jarige Ihsane, met ziektepensioen. Maar wat is dat ziektepensioen precies? Bestaat dat ook in de privé? En wat als je eigenlijk nog niet met pensioen wil gaan? We vroegen het aan onze werkexpert, professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) en arbeidsjurist Mario Van Essche.