Somers verdedigt plannen om Vlaanderen op te delen in 13 regio’s: “Ik wil geen extra bestuursniveau”
BinnenlandDe plannen van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) om Vlaanderen in te delen in 13 referentieregio's worden niet overal even goed onthaald. Onder meer de provinciegouverneurs van Oost-Vlaanderen en Antwerpen hebben kritiek. Somers verdedigt zijn plannen bij HLN Live. “Ik wil geen extra bestuursniveau”, legt hij uit. “Eigenlijk zijn er nu 2.200 bestuursniveau’s. Dat is waanzin. Die wil ik vereenvoudigen en bij elkaar integreren.”
Delen per e-mail
“Sommige gemeenten werken op meer dan 100 verschillende manieren samen”, zegt Somers. “Met telkens andere gemeenten, over telkens andere thema’s, in telkens andere structuren. Daar worden altijd andere mandaten voor gecreëerd, die een eigen organisatie nodig hebben, een eigen logo en communicatie ontwikkelen, ... een kat vindt haar eigen jongeren daar niet meer in. Men praat er nu al 30 jaar over om dit te vereenvoudigen. De Vlaamse regering heeft nu de ambitie om daar echt werk van te maken. Zodat het transparanter, democratischer, goedkoper en efficiënter wordt.”
2200 samenwerkingsverbanden
“De bedoeling is om Vlaanderen in te delen in regio’s waarin gemeenten samenwerken voor alle of zoveel mogelijk dingen die ze bovenlokaal doen.” Volgens Somers gaat het niet om ‘het niveau te veel’. “Net het omgekeerde”, zegt hij. “Er zijn vandaag meer dan 2.200 samenwerkingsverbanden. Ik wil er daar veel minder van maken. Ik wil geen nieuw bestuursniveau. Ik wil de manieren waarop men bovenlokaal samenwerkt, veel dichter bij elkaar brengen en transparanter maken.”
Somers reageert op kritiek gouverneurs van referentieregio’s:
Somers stelde in oktober vorig jaar al een kaart voor waarin de 300 Vlaamse gemeentes worden ingedeeld in dertien regio’s. Die moeten bestuurlijke versnippering tegengaan en komaf maken met het kluwen van lokale samenwerkingen bestaande uit afvalintercommunales, CAW’s, politiezones of hulpverleningszones.
“Dit was een eerste worp om te zien waar we kunnen landen”, zegt Somers. Hij wil zijn voorstel tegen eind februari voorleggen aan de Vlaamse regering, die hierover zal beslissen.
De provinciegouverneurs hadden tot eind januari de tijd om hun burgemeesters te consulteren en een advies te formuleren op die plannen. Maar die adviezen zijn niet unaniem positief, blijkt uit documenten die Belga kon inkijken.
Antwerpen
Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx stelt in haar advies dat de burgemeesters van de Antwerpse gemeenten “zeker niet unaniem” akkoord gaan met het voorstel. Het draagvlak en het vertrouwen in de vooropgestelde regiovorming “is niet bijster groot”, klinkt het, “mogelijk en wellicht ook omdat de burgemeesters, net als alle andere beleids- en bestuursniveaus zo niet de hele wereld, momenteel andere katten te geselen hebben dan een oefening van bestuurlijke reorganisatie.”
Oost-Vlaanderen
Ook Oost-Vlaanderen maakt reserves. In haar advies heeft gouverneur Carina Van Cauter over een “strakke timing”, in volle coronacrisis, die er in combinatie met de vraag naar een advies op referentieregio's die al afgebakend zijn voor zorgde dat de lokale besturen het gevoel hadden dat er “iets werd opgelegd van bovenuit, eerder dan dat het was ontstaan van onderuit”. Daarnaast is niet helemaal duidelijk wat de Vlaamse regering precies wil bereiken met de regio's, stelt het Oost-Vlaamse advies. De Oost-Vlamingen vragen zich tot slot ook af “hoe deze oefening zoals ze nu voorgesteld wordt een antwoord biedt op de verrommeling en hoe dit efficiëntie in de hand zal werken”.
Provincies
Ook Groen maakt al langer kanttekeningen bij de plannen op Vlaanderen op te delen in regio’s. “Dit lijkt sterk op een onhandig en duur compromis tussen regeringspartijen die voorstander zijn van provincies en anderen die ze willen afschaffen”, zegt Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout. “Als de regering dit niet beter aanpakt, worden de regio’s de bestuurslaag te veel waar Vlamingen in verloren lopen.”
“Op zich is het idee niet slecht, want de praktijk toont aan dat intergemeentelijke samenwerking is absoluut noodzakelijk is”, zegt Vaneeckhout bij HLN Live. “Maar er zijn ook vandaag al een aantal tussenniveau’s, zoals provincies en een warboel van intercommunales. Als je die niet aanpakt, en tegelijk nog een extra niveau creëert, vererger je het probleem.”
Resolutie
Groen legt daarom deze week een voorstel tot resolutie op tafel in het Vlaams Parlement. “Wij pleiten voor een breder plan met daarin de afschaffing van de provincies”, vervolgt Vaneeckhout. “En om al die andere bestuursniveaus, intercommunales, raden van bestuur en postjes in die referentieregio’s in te kanten.”
Bekijk het gesprek met parlementslid Jeremie Vaneeckhout (Groen):
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Je tuin een buitenlandse look geven? Dat kan met deze 5 stijlen
Sinds corona hechten we nog meer belang aan een tuin die ons een vakantiegevoel geeft. Wil je je tuin eens helemaal anders inrichten? Bouwsite Livios laat je kennismaken met vijf verschillende manieren om je tuin in een buitenlands sfeertje onder te dompelen. -
Boom
Boom wil niet toetreden tot regio Rivierenland: “Zou niet stroken met dagelijkse realiteit”
De Vlaamse regering wil meer inzetten op regiovorming en vaste regio’s afbakenen voor intergemeentelijke samenwerking. Bij een eerste aanzet blijkt de gemeente Boom nu te zijn ondergebracht in de regio Rivierenland, samen met onder meer Mechelen, Bonheiden en Heist-op-den-Berg. Bij het gemeentebestuur kan dat voorstel echter op geen bijval rekenen. -
Sparen
Financiële steun van (schoon)ouders bij een verbouwing: met deze regels moet u rekening houden
Volgens een onderzoek (2019) in opdracht van AXA Bank krijgen 6 op de 10 jongvolwassenen financiële hulp van de ouders als ze een woning kopen. Maar er zijn ook andere opties. Wat als uw (schoon)ouders bijvoorbeeld een stuk van de verbouwingswerken willen betalen? Spaargids.be bekijkt hoe u dat kan regelen en met welke potentiële problemen u best rekening houdt. -
-
HLN Drive
Gebouwd in Gent, enkel te koop op internet: dit is de Volvo C40
De toekomst van Volvo Cars ziet er elektrisch uit, en de nieuwe Volvo C40 Recharge is de meest recente uiting van zijn engagement voor een emissievrije toekomst. De wagen kan alleen online besteld worden en wordt gebouwd … bij ons in Gent. HLN Drive was aanwezig op de voorstelling van de auto. -
Hoeilaart/Overijse
Nu ook officieel: Overijse en Hoeilaart willen tot referentieregio Oost-Brabant behoren
De gemeenten Overijse en Hoeilaart hebben nu ook officieel kenbaar gemaakt dat ze onderverdeeld willen worden in de referentieregio Oost-Brabant, samen met de drie andere druivengemeenten Tervuren, Huldenberg en Bertem. Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wilde hen onderbrengen in de regio Halle-Vilvoorde, maar daardoor zouden verschillende bestaande samenwerkingsverbanden onmogelijk worden. -
Is het zinvol om Hoegaarden en Boortmeerbeek in dezelfde regio Oost-Brabant te zetten?
Op de jongste raadszitting in Hoegaarden vroeg oppositieraadslid Herwig Princen (Gewoon Wit) hoe het kwam dat Hoegaarden plots bij de referentieregio Oost-Brabant werd geplaatst zonder dat de raadsleden daarvan op de hoogte waren. En of de geografische regio die gaat tot Boortmeerbeek zin heeft. “Want daar heeft Hoegaarden toch geen voeling mee!”, aldus Princen. -
Landen/Zoutleeuw/Diest/Bekkevoort
Steden en gemeenten moeten binnenkort beslissen in welke regio ze voortaan samenwerkingsverbanden aan gaan met intercommunales, academies en andere instanties maarvoor de grenssteden is dat een moeilijke keuze
Steden en gemeenten hebben er een kopzorg bij nu de Vlaamse overheid Vlaanderen heeft opgedeeld in 13 ‘referentieregio’s’. De provincies blijven gewoon bestaan, maar wie deel uitmaakt van één bepaalde regio kan voortaan alleen nog samenwerken met instanties, zoals academies en intercommunales, binnen die eigen regio, ook al wil het evenmin zeggen dat ze meteen uit een intercommunale moeten stappen. Concreet zou dit willen zeggen dat Zoutleeuw niet langer kan samenwerken met de Hagelandse Academie in Limburg indien ze aansluiten bij de regio Oost-Brabant. De burgemeesters hebben eerstdaags overleg met de gouverneur hierover en wachten tot dan af om advies te geven.
277 reacties
Bram De Spriet
Juliette Nijs
Anita Billen
gilbert Gijdé
Marc Pauwels