Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil Vlaanderen opdelen in 13 regio’s.
Volledig scherm
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil Vlaanderen opdelen in 13 regio’s. © Belga/Facebook

Somers verdedigt plannen om Vlaanderen op te delen in 13 regio’s: “Ik wil geen extra bestuursniveau”

BinnenlandDe plannen van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) om Vlaanderen in te delen in 13 referentieregio's worden niet overal even goed onthaald. Onder meer de provinciegouverneurs van Oost-Vlaanderen en Antwerpen hebben kritiek. Somers verdedigt zijn plannen bij HLN Live. “Ik wil geen extra bestuursniveau”, legt hij uit. “Eigenlijk zijn er nu 2.200 bestuursniveau’s. Dat is waanzin. Die wil ik vereenvoudigen en bij elkaar integreren.”

277 reacties

 • Bram De Spriet

  1 maand geleden
  Beste Mr. Somers . Begin al eens om onze 6 regeringen te vereenvoudigen . Begin eerst aan de top en de rest zal volgen . Lead by example !! We hebben duidelijk gezien met corona dat er veel moet vereenvoudigd worden op jullie niveau !!!
 • Juliette Nijs

  1 maand geleden
  alle hup weer meer hokjes, als ze maar postjes kunnen creëren en geld scheppen aan de top.
 • Anita Billen

  1 maand geleden
  Hij wilt hier gewoon leer posten bijmaken en zodoende meer geld van de gewone Belg aftroggelen buiten electriciteit dat duurder wordt, extra belastingen enz. De Belg armer en armer maken want die miljarden die op spaarrekeningen staan dat zijn deze van de rijke.
 • gilbert Gijdé

  1 maand geleden
  ipv besparingen,gaat de vld-ers weeral het geld uit de zakken van de mensen halen,voor de zoveelste keer.En dat het somers is ,was niet te verwonderen.Hij denkt dat ie het warm water heeft uitgevonden
 • Marc Pauwels

  1 maand geleden
  Schaf dan steden en gemeenten en provinciën helemaal af en vervang deze door een regio-sturing. Dat zou pas een besparing opleveren.
 1. Nu ook officieel: Overijse en Hoeilaart willen tot referentieregio Oost-Brabant behoren
  Hoeilaart/Overijse

  Nu ook officieel: Overijse en Hoeilaart willen tot referentie­re­gio Oost-Bra­bant behoren

  De gemeenten Overijse en Hoeilaart hebben nu ook officieel kenbaar gemaakt dat ze onderverdeeld willen worden in de referentieregio Oost-Brabant, samen met de drie andere druivengemeenten Tervuren, Huldenberg en Bertem. Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wilde hen onderbrengen in de regio Halle-Vilvoorde, maar daardoor zouden verschillende bestaande samenwerkingsverbanden onmogelijk worden.
 2. Steden en gemeenten moeten binnenkort beslissen in welke regio ze voortaan samenwerkingsverbanden aan gaan met intercommunales, academies en andere instanties maarvoor de grenssteden is dat een moeilijke keuze
  Landen/Zoutleeuw/Diest/Bekkevoort

  Steden en gemeenten moeten binnenkort beslissen in welke regio ze voortaan samenwer­kings­ver­ban­den aan gaan met intercommu­na­les, academies en andere instanties maarvoor de grensste­den is dat een moeilijke keuze

  Steden en gemeenten hebben er een kopzorg bij nu de Vlaamse overheid Vlaanderen heeft opgedeeld in 13 ‘referentieregio’s’. De provincies blijven gewoon bestaan, maar wie deel uitmaakt van één bepaalde regio kan voortaan alleen nog samenwerken met instanties, zoals academies en intercommunales, binnen die eigen regio, ook al wil het evenmin zeggen dat ze meteen uit een intercommunale moeten stappen. Concreet zou dit willen zeggen dat Zoutleeuw niet langer kan samenwerken met de Hagelandse Academie in Limburg indien ze aansluiten bij de regio Oost-Brabant. De burgemeesters hebben eerstdaags overleg met de gouverneur hierover en wachten tot dan af om advies te geven.
 1. Sofie knapt af op dronken Kenneth in 'Blijven Slapen' na naaktincident
  Play
  Blijven Slapen

  Sofie knapt af op dronken Kenneth in 'Blijven Slapen' na naaktinci­dent

 2. Bekijk hier de strafste momenten uit het Oprah-interview van Harry en Meghan
  Play

  Bekijk hier de strafste momenten uit het Op­rah-interview van Harry en Meghan