Een klusjesman knapt een voormalige sociale woning op. Archiefbeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Een klusjesman knapt een voormalige sociale woning op. Archiefbeeld. © BELGA

Sociale verhuurkantoren starten met zwarte lijst probleemhuurders: "Tot 3 jaar schorsing, maar we hebben er zelf niet om gevraagd”

Wie het als huurder van een sociale woning te bont maakt, zal er in de toekomst geen meer kunnen huren. De Vlaamse regering wil namelijk een zwarte lijst in het leven roepen tegen “malafide sociale huurders”. Maar mag een dergelijke zwarte lijst wel worden bijgehouden? Waar moeten de uitgedreven huurders in tussentijd naartoe? En geldt hetzelfde systeem voor de private huurmarkt?

32 reacties

 • Joke Weyts

  1 maand geleden
  Dit initiatief had eens moeten komen van de privé huurmarkt. Kan je je even voorstellen hoeveel ‘opschudding’ dát zou hebben veroorzaakt?
 • Yolande MARIS

  1 maand geleden
  Er zullen nooit genoeg sociale woningen zijn voor de Belgen als de regeringen ze blijven volstoppen met migranten die dan volgens de EU nog voorrang moeten krijgen.Politici zouden eens gedwongen moeten worden om daar een jaartje te wonen dan begrijpen ze hun bevolking misschien.
 • Jonny Van den Bruel

  1 maand geleden
  Sommige huurders betalen niet, pesten hun buren en breken (sociale) woningen af. Ze eisen nadien een nieuwe, bewoonbare woning, die wij, brave mensen, betalen! 'Rechten', geen plichten. Super die zwarte lijst! Moge die er ook komen voor de privé, maar ik las al andere dingen. Zulke vandalen moet je met vijf of tien in een door hen afgebroken woning steken met 1 badkamer en ieder z'n kamertje. Laat ze dat 'kot' samen opkuisen en zolang krijgen ze nergens nog een kans, tenzij in een cel.
 • florent cooreman

  1 maand geleden
  Allemaal goed en wel die zwarte lijst en wat ga je met de mensen doen als ze zowel geweigerd worden door sociale verhuur als prive verhuurders Op straat laten lopen vertel me dat eens
 • Bart Dekort

  1 maand geleden
  Om de juiste mensen uit hun woning te zetten heb je personeel nodig dat de juiste handelingen stelt, en zich niet laat vangen aan vriendjespolitiek of last heeft van zijn onkunde. Daarbij komt dat de lokale politie ook soms partij kiest voor bekenden, en het dossier in een foute richting kan sturen. Er gaan dus ook onschuldigen slachtoffer worden, maar dat wordt dan weer als collateral damage beschouwd.