Sociale organisaties slepen Vlaams woonbeleid voor de rechter: “Vlaamse regering begrijpt niet dat er een wooncrisis aan de gang is”
Na de 'Klimaatzaak' krijgen we nu ook de 'Woonzaak'. 38 sociale organisaties stappen op 17 december naar het Europees Comité voor Sociale Rechten om de problemen in het Vlaamse woonbeleid aan te kaarten. Een juridische studie heeft aangetoond dat zo'n zaak kans maakt.
"Momenteel staan meer dan 155.000 gezinnen op een wachtlijst voor een sociale woning, is 47 procent van de private huurwoningen van ontoereikende kwaliteit en betaalt 52 procent van de private huurders meer dan een derde van zijn inkomen aan huur", zegt Hugo Beersmans, woordvoerder van de Vlaamse Woonzaak. "We hebben geprobeerd om het aan te kaarten voor de vorming van de Vlaamse regering, maar uit het regeerakkoord bleek dat dit geen prioriteit was. We hebben dan ook geen contact meer gehad met de regering. En vanaf nu storten we ons volop op onze zaak."
Intussen hebben al 38 organisaties zich aangesloten, waaronder de verschillende vakbonden, het Vlaams Huurdersplatform, het Netwerk tegen Armoede en de Vrouwenraad. "En ook een drietal centrumsteden staat op het punt om zich akkoord te verklaren", voegt Beersmans toe. Voor een uitspraak mikt de Woonzaak op de volgende Vlaamse verkiezingen in 2024.
Enkel de Vlaamse regering begrijpt niet dat er een wooncrisis aan de gang is
Vooruit heeft begrip voor de actie van sociale organisaties. “Een degelijk huis huren of kopen wordt stilaan onbetaalbaar. Of het nu gaat om jonge starters of mensen die willen genieten van een zorgeloze oude dag. Terwijl projectontwikkelaars en vastgoedspeculanten de winsten opstapelen, zien gewone Vlamingen de huur- en woningprijzen alleen maar stijgen”, stelt Vlaams parlementslid Maxim Veys.
Voor Vooruit moet de Vlaamse regering dringend ingrijpen en wonen opnieuw betaalbaar maken. “De organisaties zetten deze stap omdat ze wanhopig zijn” aldus Maxim Veys.
Vooruit pleit niet alleen voor meer sociale woningen. “Wij willen ook dat verhuurders op de private huurmarkt hun woningen beter isoleren en renoveren. Dat kan door de Vlaamse renovatiepremie uit te breiden. Zo verhogen we de kwaliteit van de woningen, en vragen we als wederdienst dat de huur enkele jaren niet omhoog gaat. Enkel de Vlaamse regering begrijpt niet dat er een wooncrisis aan de gang is”, besluit het Vooruit-parlementslid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden 11
Van Slimani over Vormer tot Arokodare: deze vijf opmerkelijke wintertransfers kun je opnemen in jouw Gouden 11-ploeg
De wintermercato zit erop. Neem jij enkele transfers op in jouw (nieuwe of bestaande) Gouden 11-ploeg? Wij lijsten alvast de vijf opmerkelijkste deals op. -
De Woonzaak denkt na over juridische stappen na startnota: te weinig inspanningen voor (sociale) huurders
'De Woonzaak', een initiatief van huurdersbonden en armoedeorganisaties, maar ook van vakbonden en Beweging.net, denkt na over juridische stappen na de startnota van informateur Bart De Wever. Ze ontwaren een stempel van Vlaams Belang en zien te weinig inspanningen voor huurders. -
TV
“Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf. -
-
Gent
“Zeker Gent Jazz deze zomer”: nieuwe organisator Greenhouse Talent bevestigt geruchten
Er komt sowieso een nieuwe editie van Gent Jazz, en dat zal al deze zomer zijn. Dat bevestigt cultuurschepen Sami Souguir (Open Vld). De nieuwe organisator zal dezelfde locatie en periode invullen. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
PREMIUM
EXCLUSIEF. Zwaargewond slachtoffer (25) mesaanval metro getuigt vanuit ziekenhuis: “Ik ben nog te veel in shock om kwaad te zijn”
Heel even hing zijn leven aan een zijden draadje. Maar het ergste is voorbij. De 25-jarige student Paul herstelt in een Brussels ziekenhuis van de mesaanval maandag op de metro in Brussel. “Ik besef dat ik al bij al nog geluk heb gehad.” -
Hechtel-Eksel
Opnieuw wolf doodgereden op de N74: “Jongere dieren kunnen verkeersgevaar niet goed inschatten”
Donderdagochtend is een jonge wolf doodgereden op de N74 ter hoogte van Eksel. Dat meldt Welkom Wolf. Het dier wordt onderzocht in het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen en later naar het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek overgebracht voor een uitgebreide autopsie.