Sociaal woonbeleid: CD&V zet hakken in het zand tegen “ballonnetjes” van Diependaele en Somers
Regeringspartij CD&V verzet zich tegen de voorstellen die ministers Matthias Diependaele (N-VA) en Bart Somers (Open Vld) de voorbije week hebben gedaan over het sociaal woonbeleid. “Het regeerakkoord en de gemaakte afspraken moeten gerespecteerd worden”, zei viceminister-president Hilde Crevits tijdens het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement. Ook CD&V-parlementslid Vera Jans was bijzonder scherp voor de “ballonnetjes” van Diependaele en Somers.
Het debat over de crisis op de (sociale) woonmarkt in Vlaanderen werd de afgelopen week fel aangewakkerd door een aantal opvallende plannen en voorstellen. Zo legde Vlaams minister van Wonen Diependaele eerst het plan op tafel om een half miljard van het budget voor sociaal wonen in de privémarkt te investeren omdat hij naar eigen zeggen op de beperkte bouwcapaciteit van de sociale sector botst. Enkele dagen nadien stelde Vlaams viceminister-president Bart Somers (Open Vld) voor om iedereen die arbeidsgeschikt is maximaal negen jaar in een sociale woning te laten wonen.
Het Vlaams Parlement organiseerde vandaag een actualiteitsdebat over de kwestie. Oppositiepartijen Vlaams Belang, Groen, Vooruit en PVDA herhaalden hun stevige kritiek van de voorbije dagen.
Maar de meest opvallende kritiek kwam van coalitiepartner CD&V. Die liet zich de afgelopen dagen ook al kritisch uit over de voorstellen van Diependaele en Somers. CD&V zet nu duidelijk de hakken in het zand en vraagt “respect voor het regeerakkoord”.
“Het regeerakkoord is voor ons elementair. Budgetten die bestemd zijn voor de doelgroep sociaal wonen moeten daarvoor ook gebruikt worden. Elke euro. Mijn partij zal het nooit eens zijn om doelgroepen en budgetten zomaar te verschuiven”, aldus Crevits. CD&V is volgens haar bereid om te spreken over het activeren van mensen in sociale woningen. “Maar het moet gaat om een activeringsmaatregel, niet om een zweepmaatregel.”
Ook parlementslid Vera Jans trok stevig van leer tegen de voorstellen van Diependaele en Somers. Zij hekelde de “ideeënwedstrijd” en de “ballonnetjes” van de ministers en bestempelde het plan van Diependaele ronduit als “onfatsoenlijk”. Ook de manier waarop de ministers over de betrokken mensen gesproken hebben, kan voor Jans niet door de beugel.
“Er is gesproken over een ‘ticket for life’. Hoe cynisch. Weten jullie wel om wie het gaat? Het gaat om mensen die het beste van zichzelf geven, werkenden met een karig loon, pakjesbezorgers, poetsvrouwen, winkelbedienden, gepensioneerden, vrijwilligers die in onze vaccinatiecentra helpen,... Wat hebben al die ballonnetjes opgelost? Niets”, aldus Jans.
Volgens Somers zal het regeerakkoord “eensgezind” uitgevoerd worden, maar moeten er in het woondebat “nieuwe pistes” bekeken kunnen worden. Diependaele benadrukt dat de Vlaamse regering zal blijven inzetten op de bouw van extra sociale woningen, maar er zijn volgens hem geen “wonderoplossingen”. “We zullen creativiteit en durf nodig hebben”, aldus Diependaele. “We moeten de moed hebben om met voorstellen te komen en ‘out of the box’ te denken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vlaamse regering verlengt en verruimt mandaat PFAS-opdrachthouder
De Vlaamse regering verlengt het mandaat van Karl Vrancken als PFAS-opdrachthouder tot eind 2022. Tegen dan moet er een versterkt PFAS-actieplan op tafel liggen. De rol van de opdrachthouder wordt ook uitgebreid. Zo moet Vrancken een aanpak voor grote werven uitwerken. Zelf dingt de opdrachthouder aan op snelle duidelijkheid over de stilgelegde Oosterweel-werf. -
PREMIUM42
Carl Devos: “Corona en Oekraïne zijn niet langer een excuus voor de lamentabele toestand van Vivaldi”
-
Open Vld wil sociale woning beperken in tijd voor mensen die arbeidsgeschikt zijn, oppositie reageert scherp
Mensen die arbeidsgeschikt zijn, zullen na negen jaar hun sociale woning moeten verlaten. Dat stelt Open Vld voor in ‘De Morgen’. Oppositiepartijen Groen en Vooruit reageren uiterst kritisch op het voorstel. “Als minister Somers alle mensen met een laag inkomen na negen jaar op de private huurmarkt verplicht wil laten huren, dan stort hij een groot deel van deze mensen in armoede”, zegt An Moerenhout (Groen). Maxim Veys (Vooruit) spreekt over “nutteloze profilering”. -
-
HLN Shop
"Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips. -
Kortrijk
“Wachtlijsten voor sociale woningen zijn te lang, we juichen voorstellen om ook de private sector te laten meehelpen net toe”
Uitspraken van algemeen directeur Ilse Piers van Wonen Regio Kortrijk doen stof opwaaien. Ze vindt het voorstel van minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA), om zo’n half miljard euro voor sociale woningbouw naar de privé door te schuiven, een fout signaal. “Het is net liberaal om ook via private partners sociale huurwoningen te creëren”, reageert schepen Wout Maddens. -
Streamz
Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huiveringwekkende true crime-docureeksen
True crime is de laatste jaren een belangrijk deel geworden van het aanbod van de streamingdiensten. Eén ding mag alvast duidelijk zijn: niet alleen in het buitenland worden er ernstige misdrijven gepleegd. Op woensdag 18 mei schoot Streamz ‘True Crime Belgium: Schellebellemoord: De zaak Prosper Van der Borght’ op ons af. Het ideale moment om enkele spannende docureeksen binnen dit genre in onze Kijkgids te bundelen. Passeren de revue: een meesteroplichter, een wereldberoemde moordzaak, een gewetenloze seriemoordenaar en een vreselijk familiedrama. -
PREMIUM
Minister Lydia Peeters buigt zich over het VeloVeilig Vlaanderen Rapport: “Geef me nog twee jaar. Fietsen zál veiliger worden”