Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

Sneltesten zijn “veilig en betrouwbaar”. Maar waarom wordt niet meteen de hele bevolking zo getest?

Het debat over de sneltesten kan losbarsten. Coronacommissaris Pedro Facon en Herman Goossens die de werkgroep testing aanstuurt, hebben de antigeen-testen veilig verklaard. Ze kunnen helpen om de scholen open te houden en de productie bij essentiële bedrijven veilig te stellen. Zelfs sport- en culturele evenementen kunnen weer mogelijk worden. Maar waarom moeten we dan nog in lockdown blijven?

 1. Mogelijk ook sneltests en speekseltests in nieuwe teststrategie. Hoe werken deze tests? En zijn ze betrouwbaar?
  PREMIUM

  Mogelijk ook sneltests en speeksel­tests in nieuwe teststrate­gie. Hoe werken deze tests? En zijn ze betrouw­baar?

  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) hoopt deze week nog stappen te kunnen zetten richting een aangepaste Covid-teststrategie, waarin mogelijk ook de sneltest ofwel antigeentest en ook de speekseltest een plaats krijgen. “Er zijn heel wat veelbelovende mogelijkheden”, aldus de minister. Hoe werken zo’n sneltest en speekseltest? Wat zijn de voordelen? En zijn ze betrouwbaar?
 2. Droog in het westen, kans op buien in het oosten, alleen nog sneeuw in de Ardennen

  Droog in het westen, kans op buien in het oosten, alleen nog sneeuw in de Ardennen

  Zondag begint meestal zwaarbewolkt met enkele regenbuien, of aanvankelijk nog enkele lokale winterse buien. Overal kunnen mistbanken ontstaan. In de loop van de dag wordt het meestal droog over de westelijke landshelft met soms opklaringen. Over het oostelijke deel blijft de kans op buien de hele dag bestaan. In de Ardennen is het grijs met veel lage wolken en mist; de buien vallen daar nog steeds als sneeuw. De maxima schommelen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 6 graden aan zee. Dat meldt het KMI.
 1. Reizen? Festivals? Hoe zal de zomer van 2021 eruitzien? We vragen het aan de experts
  PREMIUM

  Reizen? Festivals? Hoe zal de zomer van 2021 eruitzien? We vragen het aan de experts

  Met nu al twee vaccins op komst, en sneltests die volgende week al beschikbaar zijn, kunnen we misschien toch al beginnen denken aan een leven met meer mogelijkheden. De zomer is nog een half jaar van ons verwijderd. Dat is lang, maar dat is een voordeel want in die tijd is veel mogelijk. “De zomer zal niet normaal-normaal zijn, maar het wordt een heel andere situatie dan dit jaar”, zeg Geert Molenberghs. Gaan we naar een festival gaan, een sportwedstrijd volgen en met een gerust gemoed op reis kunnen gaan?
 1. Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter
  Play

  Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter

 2. Vertederend: panda's dollen in de sneeuw
  Play

  Vertede­rend: panda's dollen in de sneeuw