BELGA
Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

Sneltesten zijn “veilig en betrouwbaar”. Maar waarom wordt niet meteen de hele bevolking zo getest?

Het debat over de sneltesten kan losbarsten. Coronacommissaris Pedro Facon en Herman Goossens die de werkgroep testing aanstuurt, hebben de antigeen-testen veilig verklaard. Ze kunnen helpen om de scholen open te houden en de productie bij essentiële bedrijven veilig te stellen. Zelfs sport- en culturele evenementen kunnen weer mogelijk worden. Maar waarom moeten we dan nog in lockdown blijven?

 1. Mogelijk na kerstvakantie al sneltesten in alle scholen: "Maar wie negatief test, moet toch in quarantaine"
  PREMIUM

  Mogelijk na kerstvakan­tie al sneltesten in alle scholen: "Maar wie negatief test, moet toch in quarantai­ne"

  Op de persconferentie van het crisiscentrum kondigde microbioloog Herman Goossens, voorzitter van de Taskforce Testing, woensdag aan dat de sneltesten binnenkort zullen worden ingezet in bedrijven en scholen. De CLB’s willen die testen inzetten van zodra een eerste besmetting in een klas opduikt. De risicocontacten van een tweede besmetting worden nu immers met vertraging opgespoord. “Maar alleen kunnen we dit niet aan. We rekenen op de hulp van honderden vrijwilligers van het Rode Kruis.”
 2. Mogelijk ook sneltests en speekseltests in nieuwe teststrategie. Hoe werken deze tests? En zijn ze betrouwbaar?
  PREMIUM

  Mogelijk ook sneltests en speeksel­tests in nieuwe teststrate­gie. Hoe werken deze tests? En zijn ze betrouw­baar?

  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) hoopt deze week nog stappen te kunnen zetten richting een aangepaste Covid-teststrategie, waarin mogelijk ook de sneltest ofwel antigeentest en ook de speekseltest een plaats krijgen. “Er zijn heel wat veelbelovende mogelijkheden”, aldus de minister. Hoe werken zo’n sneltest en speekseltest? Wat zijn de voordelen? En zijn ze betrouwbaar?
 1. Reizen? Festivals? Hoe zal de zomer van 2021 eruitzien? We vragen het aan de experts
  PREMIUM

  Reizen? Festivals? Hoe zal de zomer van 2021 eruitzien? We vragen het aan de experts

  Met nu al twee vaccins op komst, en sneltests die volgende week al beschikbaar zijn, kunnen we misschien toch al beginnen denken aan een leven met meer mogelijkheden. De zomer is nog een half jaar van ons verwijderd. Dat is lang, maar dat is een voordeel want in die tijd is veel mogelijk. “De zomer zal niet normaal-normaal zijn, maar het wordt een heel andere situatie dan dit jaar”, zeg Geert Molenberghs. Gaan we naar een festival gaan, een sportwedstrijd volgen en met een gerust gemoed op reis kunnen gaan?
 2. Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
  Spaargids.be

  Gemiddelde hypotheek­ren­te bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?

  De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden.