Smet: "Over tien jaar zijn Brusselse tunnels gesloten"
Brussels minister Pascal Smet (sp.a) lanceert vandaag in De Morgen een oproep aan de verschillende beleidsniveaus om samen een mobiliteitsoplossing voor de hoofdstad te zoeken. "Alle inwoners van dit land hebben er alle belang bij dat Brussel een leefbare stad blijft", luidt het. Smet gelooft dat de oplossing op termijn zal leiden tot een sluiting van de Brusselse tunnels.
Delen per e-mail
Aanleiding voor de oproep zijn de slechte staat van die tunnels. "Brussel zal de tunnels renoveren. Toch is het niet alleen onze verantwoordelijkheid dat de hoofdstad dagelijks 250.000 pendelaars in een wagen aantrekt. De pendelaar vindt geen alternatieven."
Smet pleit voor een actieplan op alle beleidsniveaus. Zo moet het Waals Gewest zijn verzet opgeven tegen de kilometerheffing voor personenwagens. Alleen zo kan de overheid eindelijk werk maken van een rechtvaardige financiering die het autogebruik tempert. "En als Vlaanderen eist dat we overstapparkings aan de gewestrand bouwen, dan vinden ze in mij een medestander. Maar kunnen de randgemeenten, zoals Drogenbos, dan stoppen met hun verzet?"
Duurzame oplossingen
Zelf zal Brussel zwaar investeren in openbare mobiliteit: 5,2 miljard euro over de komende tien jaar, aldus Smet. "De overstapparkings komen er, de metro wordt volledig gemoderniseerd, met ook nog nieuwe tramlijnen en een busplan. Aan de Heizel bouwen we een nieuwe hub, met overstappen naar het Vlaamse tramnetwerk."
Tot slot moet de federale regering iets doen aan de antistedelijke fiscaliteit, waardoor wonen op het platteland nu goedkoper is. Ook de 4 miljard euro fiscaal voordeel die elk jaar naar bedrijfswagens gaat, kan beter worden geïnvesteerd in duurzame oplossingen, zoals de voorstadstrein rond Brussel. Smet hoopt dat die S-Baan een prominente plek krijgt in het nieuwe vervoersplan van de NMBS, dat in 2017 moet ingaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
10.000 euro sparen zorgt meestal voor amper 11 euro interest, maar spaarwoede van de Belg neemt niet af
295 miljard euro. Dat is het duizelingwekkende bedrag dat alle Belgen samen op hun spaarboekjes hebben geparkeerd. De coronacrisis heeft onze spaarinspanningen allerminst aan banden gelegd, integendeel, aangezien onze spaarrekeningen vorig jaar met 13 miljard euro of 4% aandikten. Spaargids.be bekijkt wat die spaarcenten nog opbrengen. -
3
NMBS kan voorlopig niet voldoen aan ambitie over toegankelijke stations in regeerakkoord
Spoorwegmaatschappij NMBS zal er met de huidige middelen niet in slagen om tegen 2024 alle grote stations volledig toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Dat bleek uit een hoorzitting in de Kamer. -
GEN
Ben Weyts: "Vlaanderen mag niet gegijzeld worden door problemen Brussels voorstadsnet"
De uitspraken van minister Galant in een interview met L'Echo en De Tijd vallen niet in goede aarde in Vlaanderen, zoals kon worden verwacht. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts hoopt dat Galant verkeerd werd begrepen of haar standpunt nog wijzigt. "Prima dat men extra wil inzetten op het Brusselse GEN. Maar men mag toch heel Vlaanderen in tussentijd niet gijzelen" omdat het hier wel vooruitgaat, merkte hij gisterenavond op. -
-
Galant zet Antwerps voorstadsnet on hold
Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft geen zin om aan nieuwe grote stadsnetten te beginnen zolang dat in Brussel niet helemaal afgerond is. "Antwerpen moet wachten", zegt ze dit weekend in een interview met L'Echo en De Tijd. -
Hyundai introduceert Ioniq 5
-
Sparen volgens de 50-30-20-regel: hoe werkt het?
-
24
Marc Van Ranst over vertragingen bij leveren vaccins: “Ik begin er een beetje ongerust over te worden”
Viroloog Marc Van Ranst maakt zich zorgen over de vertragingen bij het leveren van de vaccins. Dat heeft hij gisteren gezegd in Terzake. “Het maakt alle andere beloftes die gemaakt zijn, ook onzeker. Ik begin er een beetje ongerust over te worden”, klonk het.