Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © Klaas De Scheirder

Slechts kwart van de treinen rijdt vandaag: Hoe groot is de hinder?

Door de spoorstaking zal vandaag maar een kwart van de treinen rijden, meldt spoorwegmaatschappij NMBS. Vooral in de provincies Namen en Luxemburg zal de hinder groot zijn. Ook op woensdag en donderdag vinden nog vakbondsacties plaats, waarbij de helft van de treinen zal rijden. Door de staking en de dichte mist is er volgens het Vlaams Verkeerscentrum een “pittige ochtendspits” op weg.

 1. “We verkeren in crisis. En het ergste moet nog komen”: waarom zien culturele centra zo af? En wat zijn de gevolgen voor publiek en artiesten?
  PREMIUM
  4

  “We verkeren in crisis. En het ergste moet nog komen”: waarom zien culturele centra zo af? En wat zijn de gevolgen voor publiek en artiesten?

  Eén op de drie cultuurhuizen in Vlaanderen en Brussel kampt met een slechte ticketverkoop. Wanneer cultuurliefhebbers toch naar buiten komen, kiezen ze voor andere genres dan vroeger en kopen ze hun tickets veel later. Allemaal zaken die grote gevolgen hebben voor de cultuursector: zowel voor het publiek als voor artiesten verandert er van alles. Zes belangrijke stemmen uit de sector delen uitgebreid hun bezorgdheden en zoeken mee naar oplossingen. “Vroeger speelde ik zelden voor een lege zaal. Nu zit er geregeld maar 30 of 40 man.”
 2. Cafébazin Lisbeth (87) staat een dag na gewelddadige overval weer achter haar toog: “Finse zeevaarders leerden me schelden, de Denen roken en drinken”
  PREMIUM

  Cafébazin Lisbeth (87) staat een dag na gewelddadi­ge overval weer achter haar toog: “Finse zeevaar­ders leerden me schelden, de Denen roken en drinken”

  Vier gemaskerde bandieten beroofden haar van haar geld en juwelen en lieten haar voor dood achter, maar daags na de overval staat Lisbeth Waldack (87) weer in haar café voor een koffietje, een sigaretje en een babbel met haar trouwe klanten. We trokken naar de Viking in de Muide, een arbeiderswijk in het havengebied van Gent voor een gesprek met een straffe madam.
 1. WEERBERICHT. Opnieuw grijs, koud, maar wel droog weer, kans op lichte sneeuw in de Ardennen

  WEERBE­RICHT. Opnieuw grijs, koud, maar wel droog weer, kans op lichte sneeuw in de Ardennen

  De onstabiliteit in onze atmosfeer was van korte duur. Al vertaalt dat zich niet in een stralende zon. Want er zit veel vocht gevangen in de onderste luchtlagen, wat leidt tot heel wat lage wolken. Daarnaast voert een noordelijke stroming polaire lucht aan naar ons land. Hierdoor daalt de temperatuur opnieuw naar enkele graden boven het vriespunt. Ten zuiden van Samber en Maas is het opletten voor gladheid (CODE GEEL tot 12u).