Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Gemeente Mol

Slechts één Vlaamse student op de drie behaalt bachelordiploma na drie jaar: “Het is toch niet normaal dat sommigen er zes jaar over doen?”

Slechts één op de drie Vlaamse studenten slaagt erin zijn bachelordiploma te behalen binnen de drie jaar, wat de vooropgestelde studieduur is. Dat is in vergelijking met andere landen érg weinig. Al doen Franstaligen het nog slechter: bij hen studeert amper één op de vijf op tijd af. “Dit kost handenvol geld”, zegt onderwijsexpert Pedro De Bruyckere.

48 reacties

 • Sara Peeters

  2 maanden geleden
  Neem het onderwijssysteem van Finland over. Zij zijn de beste van de wereld nu. Leer daar maar van!
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Studenten die er langer over doen zijn soms werkstudenten. Bovendien is het eerste jaar in sommige grote richtingen meer een loterij dan een echte evaluatie. Ooit een prof gekend die 6 multiple choice examens afnam doorheen het hele jaar en op het einde van het jaar bij de totaalberekening vast stelde dat iedereen net ongeveer de helft had. Gewoon door een spel van toeval. Proffen die examens afnemen over een verkeerde cursus. Of mondeling verplicht met bijzitters als controle. Komt ook voor.
 • piet devlieger

  2 maanden geleden
  Een vriend van mij pakte het handig aan met zijn feestende zoon die er in het eerste jaar niet door was en zijn jaar wou overdoen. OK zei pa, maar dan is dat jaar wel op jouw kosten. Ben je erdoor dan betaal ik opnieuw voor het volgende jaar. Zoon is eerst een jaar moeten gaan werken en heeft zijn gedubbeld jaar zelf betaald. Met de volgende jaren waren er geen problemen.
 • Dirk Brouns

  2 maanden geleden
  Gevolg van het pamperen waarbij iedereen ongeacht zijn mentale capaciteit een universitair diploma kan en moet krijgen. Nog 10-20j en we zijn het kneusje van de wereld voorbij gestoken door de Aziaten in elke vorm van wetenschappen. Tijd dat je terug minimaal 12/20 moet halen en max 3 vakken eronder. En dat je op eind van het jaar de evaluatie maakt met nadien slechts 1 herkansing voor het gehele jaar.
 • Koen Bauweraerts

  2 maanden geleden
  Het probleem ligt bij het basisonderwijs. Iedereen moet slagen, ja dan ligt de lat lager natuurlijk met alle gevolgen natuurlijk. Een leerkracht lager onderwijs kan alleen maar advies geven om een jaartje te dubbelen, als ouders niet willen dan zal dat niet gebeuren.
 1. Minister Verlinden reageert op rellen: “Ik weiger me hierbij neer te leggen, wij geven onze straten en pleinen niet aan een bende onverlaten”
  Play
  260

  Minister Verlinden reageert op rellen: “Ik weiger me hierbij neer te leggen, wij geven onze straten en pleinen niet aan een bende onverlaten”

  Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) was de politie zondag goed voorbereid op mogelijke incidenten na de voetbalmatch. Maar toch konden de rellen niet voorkomen worden. De minister wenst zich hier alvast niet bij neer te leggen. “Wij geven onze straten en pleinen niet aan een bende onverlaten”, zo verklaart ze in de studio van VTM NIEUWS.
 2. Slager (66) die ex-schoonzoon (40) doodsteekt, mag cel verlaten met enkelband
  Ham

  Slager (66) die ex-schoonzoon (40) doodsteekt, mag cel verlaten met enkelband

  De 66-jarige B.B. uit Ham die zijn ex-schoonzoon doodstak, krijgt een enkelband. Dat besliste de Kamer van inbeschuldigingstelling maandag in Antwerpen. Het parket wilde eerder de man langer in de cel, maar daar wordt nu anders over beslist. Speurders onderzoeken nu de pistes van voorbedachtheid én zelfverdediging. “Onze cliënt blijft goed meewerken", zeggen advocaten Jurgen Millen en Joke Feytons.