Beeld van de klimaatmars in Brussel van gisteren.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld van de klimaatmars in Brussel van gisteren. © Belga

Slangen op maandag. Kunnen de sceptici nog lang de gevolgen van de klimaatverstoring blijven ontkennen?

Herinnert u zich de eerste klimaat- marsen nog? De slogan 'spijbelen voor het klimaat' was genoeg om al wie al wat jaren op de teller heeft de kast op te jagen. Wat dachten ze wel, die snotapen. Konden ze echt niets anders bedenken om hun schoolluiheid te maskeren? Of de klimaatmarsen destijds het debat vooruitgeholpen hebben, zal de geschiedenis leren. Telegenieke, jonge activisten als Greta Thunberg en Anuna De Wever groeiden uit tot covermateriaal en trokken evenveel aandacht als ergernis naar zich toe. Gisteren pikten de klimaatjongeren de draad weer op. 

97 reacties

 • Jacques-Philippe Leclerc

  3 maanden geleden
  De waarheid is dat de atmosfeer bestaat uit 78% stikstof (N), 21% zuurstof (O), 1% argon (AR), edelgassen: krypton, xenon, radon, neon, helium, ± 4% waterdamp en 0,04% koolstofdioxide (CO²). Van die 0,04% koolstofdioxide CO² is 95% afkomstig uit natuurlijke bronnen, zoals vulkanen en/of afbraakprocessen in de natuur. Het menselijke CO²-gehalte in de lucht is dus slechts 0,0016%. Deze menselijke koolstofdioxide CO²-uitstoot van 0,0016% is veel te klein, om enig verschil te maken op het klimaat.
 • Jos Brems

  3 maanden geleden
  Ik vrees dat het binnenkort strafbaar wordt om aan de klimaatgoeroes te twijfelen en niet mee te doen met de klimaathype .
 • Geert Tamsyn

  3 maanden geleden
  De stijging van de energieprijzen is geen typische Belgisch, zelfs geen Europees, maar een wereldwijd fenomeen. En heeft dus niks met Vivaldi te maken.
 • Geert Tamsyn

  3 maanden geleden
  Maxime Horemans, als je een oude gascentrale die 2 eenheden CO2 uitstoot vervangt door een gascentrale die één eenheid CO2 uitstoot, vermindert de totale uitstoot met de helft. Ons gas komt voor amper 7% uit Rusland, de rest komt uit Qatar en Noorwegen. En wanneer verouderde gascentrales vervangen worden door efficiëntere, die dan nog steeds minder gaan draaien door toenemende hernieuwbare productie, verbruik je uiteindelijk ook steeds minder.
 • Maxime Horemans

  3 maanden geleden
  @Geert tamsyn, nieuwe gascentrales zullen wel degelijk voor meer vervuilde lucht in de atmosfeer de Russen vrijven zich al in de handen om België te kunnen bevoorraden met een toren hoge factuur als gevolg van de totale onkundig vivaldiclan.