Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).
Volledig scherm
PREMIUM
Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). © Photonews

Slangen op maandag. Er bestaat geen valser debat dan dat over energie

Corona heeft vele bijwerkingen en de stijging van de energieprijzen is er één waarop zelfs virologen geen antwoord hebben. De wereldeconomie gaat na maanden van verlamming in hyperactieve modus, en daarvoor zijn er te weinig werkkrachten, onvoldoende grondstoffen en al helemaal niet genoeg energie. Prijzen gaan door het dak, wat voelbaar is aan de kassa, in de bouw en in ieders energiefactuur. Die wurmt zich zo bovenaan de politieke agenda. Maar er bestaat geen valser debat dan dat over energie.

106 reacties

 • Carla Van Geel

  2 maanden geleden
  In die heffingen op onze factuur zit ook nog altijd een deel voor de opslag van kernafval en ontmanteling. Nieuwe kerncentrales bouwen had al heel lang moeten beslist worden tegen dat die af zijn zitten we met kaarsen. Komt erbij dat de nieuwe nooit afbetaald zijn. Bij de kostprijs komen er regelmatig updates enz... die stukken van mensen kosten. Er is niets gedaan door de vorige regering om de energie plannen die al lang op tafel liggen uit te voeren. Nu pas is de trein vertrokken.
 • Ronny Ooijen

  2 maanden geleden
  Pascal D'hondt, waar staat er een kerncentrale die tussen de 60 en 80 jaar oud is? Nergens ter wereld. Waarom sluit men overal ter wereld zulke centrales als deze pakweg 40 tot 45 jaar oud zijn? Omdat ze nog rendabel of veilig genoeg zijn? Verder is kernenergie de enige energiebron die steeds duurder wordt.
 • Pascal D'hondt

  2 maanden geleden
  Nieuwe kerncentrales zijn niet onbetaalbaar of onhaalbaar. Het is inderdaad een grote investering, maar je krijgt er wel een centrale die 60-80 jaar kan produceren voor in de plaats. Wat het vooral duur maakt is de politieke inmenging. In de Verenigde Emiraten zijn 2 kerncentrales gebouwd binnen budget en binnen de vooropgestelde tijd, dus het kan.
 • Ronny Ooijen

  2 maanden geleden
  Beste vanaeken jokke, In België staan er 2 commerciële kerncentrales die elektriciteit leveren. Samen bevatten ze 7 kernreactoren. Wat de transfer Vlaanderen - Wallonië betreft, hebben 3 onafhankelijke studies aangetoond dat het om afgerond 6,5 miljard euro gaat. Groetjes.
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Niet alleen de heffingen en BTW stijgen onredelijk mee met de energieprijs. Ook wat je betaalt voor de distributie. En die is toch niet duurder geworden. Bovendien wordt de prijs van elektriciteit gekoppeld aan deze van de prijs voor het gas. Maar kern- en windenergie zijn toch niet duurder geworden. De zon schijn nog altijd gratis. Een hoop mechanismen dus om de prijs maximaal op te drijven en de burger te pluimen.
 1. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.