Ishane Haouach.
Volledig scherm
PREMIUM
Ishane Haouach. © Christophe Bortels

Slangen op maandag. Bestaat er in ons land dan scheiding van kerk en staat?

De zomer is begonnen, in normale omstandigheden het moment dat jongeren headbangen op festivals en oudere witte grijze mannen uit de bol gaan over hoofddoeken, maar door corona krijgen we dit jaar enkel het laatste. 

62 reacties

 • Nick Caluwé

  3 maanden geleden
  nu weet iedereen, waarbij het geloof niet opgedrongen is vanaf de geboorte, dat religie uitgevonden is door de mens. Doorheen de geschiedenis heeft de mens verschillende goden aanbeden, en heeft het geloof wereldwijd talloze levens gekost. De geloofsboeken zijn geschreven door mensen, en uitgebuit door een elite die daarmee de macht over een grote bevolkingsgroep kon/kan uitoefenen. De mens is verantwoordelijk voor een uitvinding evenals religie, niet god in welke taal ook uitgesproken!
 • Gino Denil

  3 maanden geleden
  Of een overheid religies subsidieert doet er niet toe als die dat zelfstandig beslist. De overheid subsidieert ook ondernemingen, zelfstandigen, culturele verenigingen, privaat onderwijs, kunstenaars, kranten en tijdschriften. Zolang dat maar democratisch en zonder druk van buiten de politiek beslist wordt. Voor de katholieke kerk steunt dat op een overeenkomst en compensatie nadat Napoleon de meeste gronden en bezittingen van die kerk in beslag nam. Subsidiëren is ook een vorm van controle.
 • johan de groote

  3 maanden geleden
  @nema De Geest, je betaalt wél voor dat hoofddoekje, Islamitische wordt net als de Rooms Katholieke, Orthodoxe, Israelitische, Anglikaanse, Protestants Evangelische Godsdiensten gesteund door de staat.
 • louis van hoeylandt

  3 maanden geleden
  nema ..die hoofddoek kost u evenveel als de kerk ..islam is een erkent instituut dus de moskee en de imam kosten u evenveel als de pastoor en zijn kerk maar hier gaat het niet over hoeveel het kost
 • Gino Denil

  3 maanden geleden
  Scheiding van kerk en staat is wanneer de religieuze macht en staatkundige macht niet in dezelfde handen zijn en zij geen beslissende invloed op elkaar uitoefenen. Overheid bemoeit zich niet met de religie en religieuzen niet met het beleid van de overheid. Een hoofddoekje heeft geen invloed op de wetgeving of op de uitvoerende macht van de staat en is meer een persoonlijke zaak. Het willen invoeren van de sharia is dat bijvoorbeeld wel.
 1. EXCLUSIEF HLN DOCU. De camerabeelden die tonen wat er op weg naar de cel exact met Jim Cooreman (36) gebeurde
  Play

  EXCLUSIEF HLN DOCU. De camerabeel­den die tonen wat er op weg naar de cel exact met Jim Cooreman (36) gebeurde

  In de nacht van 25 op 26 oktober 2019 belt Lebbekenaar Jim Cooreman (36) de hulpdiensten. De man vraagt een ambulance, enkel de politie kwam. Enkele uren later ligt zijn levenloos lichaam in een politiecel in Dendermonde, de dokter kan enkel zijn overlijden vaststellen. VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws kregen zowel camerabeelden als verslagen en verhoren van Comité P in de zaak-Cooreman in handen. Daaruit blijkt dat bij die fatale nacht toch heel wat vraagtekens bestaan.
 2. Geert Molenberghs: “Vandaag ver van lichte lockdown van vorig jaar, maar we zitten wel met bijzonder besmettelijke variant”
  Play

  Geert Molen­berghs: “Vandaag ver van lichte lockdown van vorig jaar, maar we zitten wel met bijzonder besmette­lij­ke variant”

  Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) zegt dat we vandaag helemaal niet in de lichte lockdown van vorig jaar zitten, maar waarschuwt wel voor een “bijzonder besmettelijke variant”. Hij pleit verder opnieuw voor het invoeren van de mondmaskerplicht in de lagere scholen, waar de viruscirculatie zo’n vier keer hoger ligt dan in middelbare scholen. Hij herhaalt ook nog eens dat gevaccineerden veel minder vaak in het ziekenhuis terechtkomen dan wie een prik weigert.
 3. Tegenstrijdige verklaringen, een twijfelachtig pv en camerabeelden: agenten riskeren vervolging voor dood Jim Cooreman (36)
  PREMIUM
  19

  Tegenstrij­di­ge verklarin­gen, een twijfelach­tig pv en camerabeel­den: agenten riskeren vervolging voor dood Jim Cooreman (36)

  “We hebben het besproken met drie, dat gebeurt heel snel.” Dat verklaarde één van de agenten aan Comité P, die hen confronteerde met de beslissing om Jim Cooreman (36) niet naar een dokter maar naar een cel te brengen. Het onderzoek naar de dood van Jim Cooreman - die twee jaar geleden in een politiecel stierf - zit vol tegenstrijdigheden en twijfelachtige beslissingen. Dat blijkt uit onderzoek van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws, die de verhoren met Comité P konden bekijken. De agenten riskeren nu een vervolging voor zijn dood.