Slachtoffers en nabestaanden aanslagen Brussel zijn woest: "Regering wil zaak onder de mat vegen"
BinnenlandBijna twee jaar na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het Brusselse metrostation Maalbeek voelen de slachtoffers en de nabestaanden zich aan hun lot overgelaten. Dat was vandaag de boodschap op een persconferentie van V-Europe, een vereniging die zo'n 200 slachtoffers van terrorisme verenigt. De beschuldigingen klonken soms hard: de politiek ligt dwars, de regering wil deze zaak duidelijk onder de mat vegen, tot zelfs, de Belgische overheid begaat een sociale misdaad tegen ons.
"Toen we een jaar geleden gehoord werden in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart, dachten we dat ze naar ons geluisterd hadden en ons begrepen hadden", zei Philippe Vansteenkiste, voorzitter van V-Europe, die zijn zus verloor op Brussels Airport. "Vandaag staan we spijtig genoeg nog altijd even ver." Het einddoel van de vereniging is dat de slachtoffers en nabestaanden van terrorisme de draad van het leven weer kunnen oppikken en zich opnieuw kunnen integreren in de maatschappij. Dat einddoel lijkt echter verre van in zicht.
De journalisten kregen getuigenissen van een werknemer op Zaventem die van de verzekeringsmaatschappij te horen kreeg dat de gebeurtenissen van 22 maart niet erkend werden als arbeidsongeval, of een vrouw die een intelligentietest moest afleggen om de impact te bepalen van de letsels van haar trauma. De Amerikaanse Elizabeth Lasnier de Lavalette, die haar dochter Beatrice verloor, liet een verklaring voorlezen waarin ze stelde dat ze tot op vandaag nog altijd geen officieel document van de Belgische regering heeft ontvangen waarin staat dat haar dochter en de ouders slachtoffers zijn van de aanslagen.
Niet op gelijke voet
Ook de verschillen tussen de gewesten en gemeenschappen in België kwamen aan bod. Zo geldt er in Wallonië wel een vrijstelling van de successierechten, maar niet in Vlaanderen en Brussel. En dat is maar één voorbeeld van discriminatie. Volgens de slachtoffers en nabestaanden zou het ook niet mogen dat er een onderscheid is tussen mensen met een verblijfplaats in België en zij die niet in ons land wonen. "We vragen om op gelijke voet behandeld te worden", luidde het.
Aangrijpend was ook de getuigenis van Myriam Gueunning, die zwaar verbrand geraakte bij de aanslagen. "Ik heb - met alle respect - het lichaam van een oude vrouw van 90, maar ik ben er maar 65, en dat is niet aangenaam." Ze vertelde dat ze nachtmerries heeft en elke nacht spasmen die tot 25 minuten duren. "En dan verplicht men ons om ons elke dag van 's morgens tot 's avonds door een berg papier te ploeteren. We zijn het volledig beu. Soms denk je dat er in dit land duizend rampen moeten gebeuren voor er iets verandert."
Aanbevelingen
Thomas Savary, die zijn schoonmoeder verloor, wees erop dat terreurslachtoffers geen gewone slachtoffers zijn. Ze hebben specifieke ondersteuning en begeleiding nodig, klonk het. Sociaal, psychologisch, administratief en financieel. V-Europe legde nog eens een reeks aanbevelingen op tafel, zoals een garantiefonds waar alle vragen van slachtoffers worden gecentraliseerd, een uniek loket dat pro-actief op slachtoffers afstapt, en de volledige en onmiddellijke terugbetaling van alle gezondheidskosten. "Al onze voorstellen zijn gedeeld met de autoriteiten. Sommige zijn complex, andere zijn eenvoudig, maar voor al die noden is er wel een gemeenschappelijke politieke wil nodig", klonk het nog.
"Taskforce werkt continue en intensief"
"We begrijpen dat er zaken moeten verbeterd worden om de slachtoffers (van de aanslagen in Brussel, nvdr) bij te staan en daar waar mogelijk hun leed te verzachten", reageert de federale regering. Ministers van Justitie Koen Geens, Defensie Steven Vandeput en van Gezondheid Maggie De Block wijzen op enkele maatregelen die al genomen zijn. Zo zijn de twee verenigingen die de slachtoffers vertegenwoordigen erkend als gesprekspartners, voorziet een wet in een nationaal statuut voor slachtoffers en werd een aanspreekpunt opgericht voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden.
Andere stappen zijn een verhoging van de plafonds voor financiële hulp en begrafeniskosten, een intentieverklaring op Europees vlak voor betere informatiedoorstroming en het feit dat Belgische slachtoffers van terreurdaden in het buitenland ook kunnen rekenen op steun. Ook het aantal procedures is verminderd. Slachtoffers moeten zich niet langer burgerlijke partij stellen om steun te verkrijgen, en op federaal niveau geldt één medische expertise voor alle instanties die kunnen tussenkomen.
"In de taskforce wordt er continue en intensief gewerkt aan onder meer een nieuwe regeling die voorziet in een versnelde betaling door de Commissie voor slachtoffers van opzettelijke gewelddaden, zelfs alvorens er een verzekeraar is tussengekomen", verzekert de regering. "Ook wordt er werk gemaakt van de uitvoeringsbesluiten om het nationaal statuut voor slachtoffers in voege te laten treden. Ook buitenlandse slachtoffers zullen in de toekomst over een duidelijk statuut beschikken."
Tot slot benadrukken de ministers dat de overheid zich bewust is van het belang van deze maatregelen en dat alles dan ook in het werk wordt gesteld om ze zo spoedig mogelijk in werking te stellen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
6000 jihadisten zitten in Europa ondergedoken......het is nog lang niet afgelopen.
Anoniem
5 jaar geleden
Als je van de Staat geld moet krijgen kan je lang wachten,kom je niet met doorslag-gevende argumenten en de nodige advocaten kan je 't vergeten.
Steve Van der Vekens
5 jaar geleden
Over zo’n dingen denkt links niet na, die tellen niet meer mee.
Klara De Smet
5 jaar geleden
Heel triestig voor die mensen, hun leven is zo drastisch veranderd maar de rekeningen moeten betaald worden zonder uitstel. Ook belastingen moeten direct betaald worden of direct een enorme boete, maar als de staat zelf moet betalen, ho maar, schandalig, maar voor de 'westen' haters wordt alles direct geregeld.
rik lagrou
5 jaar geleden
Het is de regering die gezegd heeft wij gaan de slachtoffers van die aanslagen vergoeden =dus ja je kent Id van de doden dus die 50000€ kan je al geven en die anderen ofwel beslis een vast bedrag ofwel alle med. kosten men zou makkelijk aan die kunnen zeggen lich.schade ook 50000€ geestelijke ofwel niets ofwel wat je kan moeilijk die 100000 mensen ook 50000 geven /want sociale zekerheid komt tussen we hebben een max factuur Mensen die een goede prive verzekering hadden gaan niets tekort hebben
29 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDon Tessers
Anoniem
Steve Van der Vekens
Klara De Smet
rik lagrou