Skeyes moest nog geen dwangsommen betalen voor verstoord vliegverkeer
Luchtverkeersleider skeyes heeft nog geen dwangsommen moeten betalen voor verstoringen van het vliegverkeer door problemen bij de luchtverkeersleiding. Er hangen het bedrijf momenteel ook geen dwangsommen meer boven het hoofd, al zijn er wel nog gerechtelijke procedures lopende. Dat heeft skeyes-topman Johan Decuyper vandaag gezegd in de marge van de voorstelling van het jaarverslag van de luchtverkeersleider.
Delen per e-mail
Door sociale onrust binnen het bedrijf moest het door skeyes gecontroleerde luchtruim de voorbije maanden meermaals (gedeeltelijk) gesloten worden, met de nodige vertragingen en afgelastingen tot gevolg op de Belgische luchthavens.
Vanuit verschillende hoeken werd daarop naar de rechter gestapt. In Luik vroegen en kregen cargoafhandelaar Liege Cargo Handling Services (LACHS) en vrachtmaatschappij CAL Cargo Airlines van de rechter het recht om dwangsommen te eisen bij nieuwe problemen. En in Brussel stapte luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines naar de rechter, die ook dwangsommen oplegde in geval van nieuwe storingen.
Het ging telkens om een eenzijdig verzoekschrift, waarbij de rechter snel een beslissing neemt op basis van de argumentatie van één partij, zo legde men bij skeyes uit. "Er is tot nu toe geen enkele dwangsom betaald moeten worden", aldus topman Johan Decuyper. De periode waarin dwangsommen konden worden gevraagd, is intussen ook afgelopen.
Er lopen wel nog twee kort gedingen tegen skeyes. "Dat is een klassieke procedure", klonk het, waarin ook skeyes zelf aan het woord kan komen. "We zijn vrij overtuigd van onze argumentatie", toonde Decuyper zich vol vertrouwen in de afloop van die zaken.
In de eerste zaak, die loopt in Luik, wordt vrijdag een uitspraak verwacht. Het kort geding werd aangespannen door LACHS en CAL, en intussen sloot de luchthaven van Luik zich erbij aan. In Brussel loopt een tweede kort geding, een initiatief van luchthavenuitbater Brussels Airport en de luchtvaartmaatschappijen Brussels Airlines en TUI fly. In die zaak wordt er op 18 juni gepleit.
Digitale controletoren
Skeyes ging een aantal voorbeelden in het buitenland bekijken en heeft nu een concreet project opgestart, samen met Sowaer, het agentschap dat de Waalse luchthavens beheert. “We hebben voor de luchthavens van Charleroi en Luik een project opgestart om de fysieke torens op termijn te vervangen”, aldus Decuyper. “We zullen de twee luchthavens digitaal beheren, dat wil zeggen met camera’s en op schermen, en niet langer visueel met een fysieke controletoren.”
Het is de bedoeling dat beide luchthavens vanop één locatie beheerd zullen worden. In een eerste fase zal de digitale toren dienen als back-up voor de controletorens op de luchthavens, maar nadien zullen de rollen worden omgekeerd. Landende en opstijgende vliegtuigen werden tot voor kort steevast begeleid door luchtverkeersleiders die werken vanuit een verkeerstoren aan de luchthaven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oppositie en meerderheid slaan handen in elkaar voor resolutie over huiselijk geweld
Het Adviescomité Maatschappelijke Integratie van de Kamer heeft na ruim een jaar vergaderen een resolutie rond intrafamiliaal geweld goedgekeurd. Volgens voorzitster Karin Jiroflée (sp.a) gaat het om een "kamerbreed gedragen tekst met aanbevelingen die alle aspecten van intrafamiliaal geweld aanraakt en bijzondere aandacht schenkt aan kinderen". -
Livios
Maak je terras helemaal klaar voor de lente met deze tips
De zachte temperaturen van de laatste dagen doen ons al dromen van de lente. Maar is je terras daar ook al klaar voor? Vaak kan dit na de winter een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven. Met deze tips van bouwsite Livios geniet je in geen tijd van de eerste lentezon! -
UPDATE85
Margot Cloet (Zorgnet-Icuro): “Verplicht vaccinatie voor zorgpersoneel”
Margot Cloet, de topvrouw van Zorgnet-Icuro, pleit in VTM NIEUWS voor de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. Ze wil dat iedereen in de zorg een verplichte coronaprik krijgt, van zodra er voldoende vaccins zijn. -
-
Loopbaanbegeleiding: hoe werkt het en hoe weet je of het iets voor jou is?
Uitgekeken op jouw job? Knaagt er iets, maar kan je niet goed zeggen wat? Heb je het helemaal gehad met jouw bedrijf of sommige collega’s? Weet dat je meestal recht hebt op loopbaanbegeleiding, waarbij je samen met een vaste begeleider je werksituatie onder de loep neemt. Jobat.be vat de essentie samen. -
Studie over vliegtuiglawaai: “Regeling mag niet in handen zijn van het kabinet van een minister”
“Het creëren van een intergouvernementele en harmoniserende overeenkomst die een nationale geluidswet goedkeurt waarin dezelfde normen voor iedereen zijn vastgelegd, zou een verbetering zijn." Dat stelt het studiebureau Envisa in zijn tweede rapport over vliegtuiglawaai op Brussels Airport. -
Salaris
Zoveel verdien je in de meest hardnekkige knelpuntberoepen
Van schoonmaker tot ICT-ontwikkelaar: het lijstje met zware knelpuntberoepen oogt divers. En dat geldt ook voor de lonen. Jobat.be ging na wat je verdient in 7 van de meest hardnekkige knelpuntjobs. -
Een op de vijf coronavrijwilligers heeft nooit eerder vrijwilligerswerk gedaan
Zowat 22 procent van de vrijwilligers die zich bij de eerste coronagolf in maart hebben opgegeven op het platform 'Vlaanderen Helpt', had nooit eerder vrijwilligerswerk gedaan. Dat blijkt uit een bevraging door de UGent aan 1.868 vrijwilligers. De meeste respondenten geven aan ‘heel waarschijnlijk' ook na de crisis nog vrijwilligerswerk te zullen doen.
2 reacties
Stijn Dekeyser
Ronny Martin