Dave Sinardet.
Volledig scherm
Dave Sinardet. © Photo News

Sinardet: "Ironisch dat N-VA Vlaamse regeringsvorming afhankelijk maakt van federale”

"Dat een Vlaams-nationale partij als N-VA de Vlaamse regeringsvorming afhankelijk maakt van de federale is op zich ironisch. Het gaat ook in tegen de Vlaamse autonomie waar N-VA voor staat”, zegt politicoloog Dave Sinardet. “Deze beslissing is opmerkelijk voor een Vlaams-nationalistische partij, zeker omdat Bart De Wever voor de verkiezingen had gezegd dat hij snel een Vlaamse regering wilde vormen.”

172 reacties

 • Julien Cuypers

  4 jaar geleden
  Ik blijf me steeds verwonderen dat men in de media Sidarnet steeds naar zijn mening vraagt. Iedereen weet reeds dat die vent zich altijd afgeeft op eender welke rechtse partij. Voor NVA heeft hij het nooit gehad, laat staan voor BDW of TF. Welke meerwaarde heeft die eigenlijk? Alleen voor de linkse VRT misschien?
 • Julien Cuypers

  4 jaar geleden
  Draait of keer zoals je wenst, maar van BDW kan je niet zeggen dat hij niet opkomt voor Vlaanderen. Hij is de enige buiten het VB die vooruit kijkt en zich niet door de Franstalige partijen laat "rollen" zoals die andere "zogenaamde" Vlaamse partijen VLD/CD&V/GROEN. Zij zullen bij iedere kans tot macht zich niet schamen om de Vlamingen te verraden en mee te gaan heulen met de Franstaligen. Dit hebben ze al jaar gedaan. Daarom spuwt de Vlaming deze partijen ook uit!
 • peter colson

  4 jaar geleden
  NVA gaat naar links, commentaar. NVA gaat naar recht, commentaar. NVA gaat rechtdoor, commentaar. NVA blijft stilstaan, commentaar. Dit is Sinardet ten voeten uit. Daaraan zie je dat NVA de belangrijkste partij van België is want iedereen krijgt er een erectie van
 • Chris Devlaeminck

  4 jaar geleden
  Ironisch? Ik verwacht niets anders van de N-VA en ze hebben dik gelijk. Als ze een Vlaamse regering vormen met VLD en CD&V zullen die nadien een mes in de rug van de N-VA steken en een regering vormen met de Waalse linkse partijen. Zoals Dewael al te kennen gaf, een federale met aan Vlaamse kant een minderheid is voor hem en zijn partij geen probleem. Ook bij Groen, sp.a en de CD&V niet.
 • Geert Verschelde

  4 jaar geleden
  Er is een Vlaamse regering in lopende zaken met een meerderheid in het nieuw verkozen Vlaamse parlement. Waarom moet BDW zich dan laten opjagen en zijn troeven uit handen geven waarbij hij druk kan zetten op de Federale regeringsvorming.
 1. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 2. Verminkte lichaam in kelder in Deurne vermoedelijk van 52-jarige vrouw uit Barcelona: DNA-staal moet uitsluitsel brengen
  Brussel/deurne

  Verminkte lichaam in kelder in Deurne vermoede­lijk van 52-jarige vrouw uit Barcelona: DNA-staal moet uitsluit­sel brengen

  De menselijke resten die afgelopen vrijdag werden aangetroffen in een koffer in de kelder van een appartementsgebouw in Deurne behoren mogelijk toe aan een 52-jarige vrouw van Aziatische afkomst uit Barcelona. Dat schrijft de Spaanse nieuwssite Barna Diario. Het Antwerps parket kan dat evenwel nog niet bevestigen. Een zus van de dame is nu naar ons land afgereisd om een DNA-staal af te geven. Het is nu wachten op het resultaat van dat onderzoek.
 1. Elia waarschuwt federale regering opnieuw voor mogelijk stroomtekort tegen 2025

  Elia waarschuwt federale regering opnieuw voor mogelijk stroomte­kort tegen 2025

  In een brief aan de federale regering zegt netbeheerder Elia dat het spaarzamer inzetten van onze resterende kernbrandstof noodzakelijk is om ook de komende winters aan onze binnenlandse stroombehoefte te voldoen. Zonder bijkomende maatregelen kan het tekort in ‘worst case’ oplopen tot 1,2 gigawatt tegen de winter van 2025 - omgerekend tot 10% van wat België verbruikt op de drukste momenten voor het stroomnet.
 2. De Wever voert druk op andere partijen op en stelt start Vlaamse formatie uit
  Binnenland

  De Wever voert druk op andere partijen op en stelt start Vlaamse formatie uit

  Vlaams informateur en N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever drukt de pauzeknop in: hij vindt het door de onduidelijkheid op federaal vlak “verstandig nog geen formele Vlaamse formatie op te starten”. Dat meldt hij in een persbericht. De Wever zal de komende tijd verder werken om inhoudelijk punten van convergentie uit te klaren, blijkt uit een verklaring na afloop van het N-VA-partijbestuur. Dat de andere partijen niet met Vlaams Belang willen spreken, vindt De Wever getuigen van “weinig respect voor het oordeel van de Vlaamse kiezer”.