Marc Reynebeau (64) en Simon Diasolua (78).
Volledig scherm
PREMIUM
Marc Reynebeau (64) en Simon Diasolua (78). © Jan De Meuleneir/Photo News

Simon Diasolua en Marc Reynebeau, kinderen van de kolonie, over 60 jaar onafhankelijkheid van Congo: “Congo wordt nog altijd leeggeroofd”

Simon Diasolua (78) en Marc Reynebeau (64) woonden in Congo toen het land op 30 juni 1960, vandaag exact zestig jaar geleden, onafhankelijk werd. Diasolua zou de eerste zwarte piloot van Air Congo worden en verhuisde na zijn pensioen definitief naar ons land. Reynebeau keerde op zijn elfde terug om hier historicus, journalist en jury van ‘De Slimste Mens’ te worden. Veel redenen om de verjaardag te vieren, zien ze niet: “Congo wordt nog altijd leeggeroofd. Ook nu sterven er mensen als gevolg van uitbuiting.”

 1. Leopold II bleek naast koning, massamoordenaar ook nog pedofiel te zijn: hoe hard hij ook onder vuur lag, hij kwam er een leven lang mee weg
  PREMIUM
  Royalty

  Leopold II bleek naast koning, massamoor­de­naar ook nog pedofiel te zijn: hoe hard hij ook onder vuur lag, hij kwam er een leven lang mee weg

  Standbeelden van Leopold II in Brussel, Gent, Oostende en Hasselt zijn beklad, in Ekeren is er één in brand gestoken. Een man die de dood van miljoenen Congolezen op zijn geweten heeft, hoort niet op een sokkel, vinden de actievoerders. Nieuw zijn die protesten niet. Al tijdens het leven van Leopold II sprak de internationale pers schande over de horror die hij in Congo liet aanrichten. En ook over de seks met minderjarige meisjes waarvoor hij betaalde.
 2. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.
 1. Olympiërs Kim (41) en Elodie (39) over Black Lives Matter: "'Zwarte' man vinden de kindjes bizar. Zelf gebruiken ze bruin. Of beige"
  PREMIUM

  Olympiërs Kim (41) en Elodie (39) over Black Lives Matter: "'Zwarte' man vinden de kindjes bizar. Zelf gebruiken ze bruin. Of beige"

  Kim Gevaert en Elodie Ouedraogo waren niet op de #BlackLivesMatter-betogingen. Racisme is dodelijk, de hele wereld was getuige van de moord op Afro-Amerikaan George Floyd, maar corona is óók een killer. "Daarom praten we nu over racisme, ook in ons leven. Wij willen ook ons steentje bijdragen, voor onze kinderen. Deze boot kunnen we gewoon niet missen."