Screening voor aangeboren aandoeningen bij pasgeboren baby's breidt uit met 7 ziektes
Elk pasgeboren kind in Vlaanderen zal via een bloedprik gescreend kunnen worden op negentien aangeboren aandoeningen. Het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen breidt in drie fases uit met zeven ziektes, waaronder de spierziekte spinale spieratrofie (SMA). Dat heeft Vlaams minister van Gezondheid en Gezin Wouter Beke (CD&V) donderdag bekendgemaakt in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk. Voor de uitbreiding wordt één miljoen euro extra per jaar voorzien.
Met het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen worden zeldzame aangeboren ziektes opgespoord nog voor ze zich klinisch uiten. Zo kan een vroege behandeling worden opgestart om ernstige handicaps te voorkomen of het ziekteproces af te remmen.
Tot vandaag spoorde het bevolkingsonderzoek twaalf aangeboren ziektes op. De laatste uitbreiding gebeurde in 2019 met de toevoeging van mucoviscidose. De screening wordt nu in drie fases uitgebreid met zeven ziektes. De eerste drie ziektes kunnen onmiddellijk toegevoegd worden. Vanaf juli 2022 volgt dan SMA, terwijl de resterende drie ziektes vanaf 2023 worden toegevoegd.
Opsporen in de eerste levensdagen
“De ziektes die we opsporen in het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen zijn zeldzaam, maar ze veroorzaken heel wat leed als ze zich ontwikkelen”, zegt minister Beke. “Door ze op te sporen in de eerste levensdagen van een baby, kan een behandeling snel starten om dat leed te vermijden of de ziekte op z’n minst af te remmen.”
Voorwaarden om een ziekte toe te voegen, zijn dat er een werkzame en haalbare behandeling beschikbaar moet zijn en dat vroegtijdige opsporing moet leiden tot een betere prognose, klinkt het bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. Ook moet de screeningsmethode technisch haalbaar en implementeerbaar zijn binnen het bestaande screeningsprogramma.
“Dat vraagt een zorgvuldige voorbereiding samen met onze screeningscentra en andere experten”, aldus woordvoerder Joris Moonens. “Elke stap in het screeningsproces moet immers hoogst kwalitatief gebeuren: van de opsporingsmethode, tot de informatieverstrekking aan de ouders en het traject naar een behandeling bij een afwijkend resultaat.”
Bloedstaal tussen 72 en 96 uur na geboorte
In Vlaanderen wordt momenteel meer dan 99 procent van de pasgeboren baby’s gescreend via het bevolkingsonderzoek. Dat gebeurt via een bloedstaal dat wordt afgenomen tussen 72 en 96 uur na de geboorte. Indien het resultaat afwijkt, krijgt het ziekenhuis binnen de week signaal en worden de mensen terug opgeroepen voor een controle. Als ook die positief is, volgt een verdere diagnose en behandeling. Op die manier is dus binnen de leeftijd van één maand de behandeling gestart, klinkt het bij het ZOL.
“Als je die kinderen vroegtijdig behandelt, is dat ook in de maatschappij een veel minder hoge druk”, legt dr. Marie-Rose Van Hoestenberghe, kinderarts bij het ZOL, uit. “Het zijn dikwijls ziektes die ernstige retardatie en ernstige pathologie teweegbrengen, waar je toch een groot verschil kan maken met behandeling. De graad van invaliditeit van die kinderen gaat zeker naar beneden en gaat in sommige gevallen gewoon therapeutisch in orde komen.”
De uitbreiding vormt ook de start van een campagne om ouders te informeren over het belang van het vroeg opsporen van ziektes. De informatiecampagne omvat onder meer een tv-spot en advertenties op sociale media, en moet zowel ouders als zorgverleners informeren over de uitbreiding van het bevolkingsonderzoek. Voor meer informatie verwijst de campagne naar www.aangeborenaandoeningen.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
VVS vraagt meer aandacht voor topstudenten: “Vandaag krijg je amper erkenning voor engagementen buiten je opleiding”
De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) wil meer aandacht voor topstudenten, een groep die volgens hen “onterecht in de schaduw staat”. De VVS pleit voor extra lesmateriaal en wil een online badgesysteem, waarbij men buitenschools engagement beloont, introduceren. “De student die nood heeft aan een extra uitdaging, beschikt vandaag dikwijls over onvoldoende mogelijkheden”, klinkt het bij voorzitter Julien De Wit. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
-
België exporteert verboden pesticide chloorpyrifos dat neurologische problemen kan veroorzaken
Het Waalse bedrijf Arysta LifeScience Benelux exporteert nog steeds een gewasbeschermer die in Europa sinds 2020 verboden is. Dat melden Knack en Le Soir dinsdag. -
PROMOJAGERS SUPERTIP. Hele week fikse kortingen bij Bol.com: “Vaatwastabletten Finish voor 0,12 euro per tab, terwijl je bij Colruyt 0,36 euro betaalt”
Webwinkel Bol.com organiseert deze week opnieuw een ‘Bol 7-daagse’. Tot en met zondag kan je genieten van stevige kortingen op huishoudmiddelen, sportkleding, speelgoed en meer. Of het de moeite is? “Je kan vaatwastabletten van Finish kopen voor 0,12 euro per tab, terwijl je bij Colruyt 0,36 euro betaalt”, aldus Gunther Devisch van Promojagers België. -
Organisatie afgelaste Queer Iftar in De Roma reageert op uitspraken van De Wever: “Gebrek aan empathie van burgemeester is teleurstellend”
Hoe concreet waren de bedreigingen die aan de grond lagen van het afgelasten van Queer Iftar in De Roma? Volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) en de politie helemaal niet concreet. Volgens organisatie De Roma en vzw Merhaba dan weer wel. “We betreuren de communicatie van de burgemeester, laat het alsjeblieft weer over inhoud gaan.”Antwerpen, Borgerhout -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet.