De Raad van State.
Volledig scherm
PREMIUM
De Raad van State. © BELGA

Schorsen, vernietigen of adviseren: zo gaan de onzichtbare rechters van de Raad van State te werk

Zowel de Belgische bowlingsport- als de snookerfederatie zullen deze week hun zaak bepleiten voor de Raad van State, tegen de verplichte sluiting. Een beslissing van de Raad kan een enorme impact hebben op ons land, zo werd nogmaals bewezen toen de sluiting van de cultuursector geschorst werd en de overheid buitenspel werd gezet. Maar wie of wat is de Raad van State eigenlijk en wat kunnen zij doen? Het verhaal van de Raad van State: leden voor het leven, benoemd door de koning. 

 1. PORTRET. Wie is graaf Christophe Cornet d’Elzius (33), sinds gisteren de redder van de culturele sector?
  PREMIUM

  PORTRET. Wie is graaf Christophe Cornet d’Elzius (33), sinds gisteren de redder van de culturele sector?

  Hij droomt ervan om met zijn eigen productiehuis voor theater jonge kunstenaars kansen te geven. Hij is ook advocaat en werkte voor het zelfde grote kantoor als huidig minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). En zijn naam doet het al vermoeden: Christophe Cornet d’Elzius du Chenoy (33) is een graaf. Maar nu is hij vooral de redder van de culturele sector. “Ik was zondag niet op de grote betoging in Brussel. Ik was onze zaak voor de Raad van State aan het voorbereiden.”
 2. “‘Cultuur gaat weer op slot’, zeiden ze. Er is nog nooit zoveel gevloekt als toen”: de woelige week van zanger Jo Vally en actrice Sarah Vangeel
  PREMIUM

  “‘Cultuur gaat weer op slot’, zeiden ze. Er is nog nooit zoveel gevloekt als toen”: de woelige week van zanger Jo Vally en actrice Sarah Vangeel

  Het gebeurt niet vaak dat de bevolking het massaal eens is over een coronamaatregel. Maar de beslissing van de regering om de cultuur- en evenementensector te sluiten, schoot ongeveer iedereen in het verkeerde keelgat. Ook de Raad van State moest er niets van weten en verklaarde de maatregel woensdag nietig. Voor artiesten was het een hobbelige en heftige week. Ook voor zanger Jo Vally en Sarah Vangeel, de actrice die op Ketnet naam maakte als Kaatje.
 1. Open Vld dient wetsvoorstel in voor een federale kieskring, ook Groen voorstander
  Play
  288

  Open Vld dient wetsvoor­stel in voor een federale kieskring, ook Groen voorstan­der

  Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert en partijgenoot Patrick Dewael dienen een wetsvoorstel in om een federale kieskring in te voeren. Dat schrijft ‘De Standaard’ vrijdag. Bij HLN LIVE legt Lachaert uit hoe 20 van de 150 zetels in de Kamer ingevuld worden door nationale kandidaten en waarom de Vlaamse liberalen met het voorstel komen: “Stel dat Bart De Wever een alternatief wil maken voor het land, kan niemand buiten Antwerpen op hem stemmen.”