Beeld ter illustratie, roken.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie, roken. © photo_news

Scholenproject moet jongeren weerbaarder maken tegen roken

Het tabakspreventieproject "Bullshit Free Generation" wil jongeren kritischer en weerbaarder maken tegenover roken en vapen. Dat gebeurt door scholen te prikkelen met "challenges". In het vorige schooljaar stapten 29 scholen met succes in het proefproject. Dat heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven bekendgemaakt.

3 reacties

 • Mike Vanderkerken

  2 jaar geleden
  Er moet dringend een algemeen rookverbod komen. De overheid wil dat mensen stoppen met roken, maar aan de andere kant wordt de verkoop van tabak toegestaan. Het is duidelijk dat de tabakslobby zijn werk heel goed doet.
 • Tamzin Andersen

  2 jaar geleden
  Het is de taak van de ouders hun kinderen op te voeden en hen te leren wat goed en slecht is.
 • anna vandenberg

  2 jaar geleden
  Neen de ouders moeten hun kinderen opvoeden, waar gaat het eindigen. De ouders enkel kinderen op de wereld zetten en de gemeenschap is er verantwoordelijk voor. Om een hond of een kat uit asiel te halen worden meer eisen gesteld dan aan de ouders die de kinderen op de wereld zetten. Dat is een mensenrecht hen een degelijke opvoeding en toekomst geven is geen kinderrecht, dat zijn zorgen voor de gemeenschap.
 1. PFOS-vervuiling zit overal: dringen maatregelen in héél Vlaanderen zich op?
  PREMIUM

  PFOS-vervuiling zit overal: dringen maatrege­len in héél Vlaanderen zich op?

  De verontreiniging door PFOS is een probleem van héél Vlaanderen — en niet alleen van Zwijndrecht, waar de 3M-fabriek is gelegen. Recent onderzoek toont namelijk aan dat in de helft van onze waterlopen alarmerende PFOS-concentraties worden gevonden. Ook op oefenplaatsen van de brandweer en op bepaalde industriële sites worden véél te hoge dosissen van het chemische goedje gemeten. Toch blijft het advies voor heel Vlaanderen — voorlopig — hetzelfde: wissel de consumptie van zelfgeteelde groenten en eieren af met producten uit de winkel.
 2. Vlaamse regering hangt aan leiband chemiebedrijf 3M, laakt Groen, minister Peeters: "Vooruit met Oosterweelwerken, maar niet ten koste van volksgezondheid”

  Vlaamse regering hangt aan leiband chemiebe­drijf 3M, laakt Groen, minister Peeters: "Vooruit met Oosterweel­wer­ken, maar niet ten koste van volksge­zond­heid”

  Groen-parlementsleden Mieke Schauvliege en Björn Rzoska reageren scherp op de dading tussen Lantis en chemiebedrijf 3M. "Als klopt wat we lezen in de media dan hangt de Vlaamse regering stevig aan de leiband van chemiebedrijf 3M", stellen ze. Dat 3M 75.000 euro zou moeten betalen en de Vlaamse belastingbetaler voor 63 miljoen euro zou opdraaien, zit hen hoog. Dat wordt tegengesproken door Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) en Lantis zelf.