BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Scherpe reacties na Septemberverklaring: "Ongelofelijk dat er niets wordt gedaan aan energiefactuur"

De begrotingsplannen van de Vlaamse regering kunnen op scherpe reacties van de oppositie rekenen. “Besparen op de kinderbijslag is onverdedigbaar”, zegt Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens. “In plaats van een duwtje in de rug, krijgen jonge gezinnen het mes in de rug. Dit toont vooral het gebrek aan een sociaal gelaat.” Ook bij Groen en Vooruit is de kritiek niet mals.

95 reacties

 • Lema Hosme

  1 jaar geleden
  Makkelijk, roepen dat de wildgroei in taksen uit de energiefactuur moet. Maar waar gaan deze inkomsten dan weer goedgemaakt worden? Onze regeringen teren nog even op alle ingeburgerde belastingen die overal verdoken zijn. Wegentaks, energietaks, suikertaks,... allemaal taksen die ze nodig hebben om de begroting te laten kloppen. Het moet andersom zijn: met een taks moet je een overschot krijgen om iets innovatiefs te kunnen doen... Op een keer is de maat vol, dat komt vanzelf wel...
 • Ludo Quintens

  1 jaar geleden
  Laar de energiefaktuue maar groeien enkel nog voor de rijke en de werken zal het wel zonder moeten word onbetaalbaarwij zullen wel met handschoenen en sjaal en jas in huis gaan zitten bedankt aan onze geweldige leiders
 • linda Hofkens

  1 jaar geleden
  Gans de Vlaamse regering Jambon trekt op niks. Afpakken afpakken en afpakken dat is wat men wél kent langs de ene kant en een kruimeltje geven langs de ander kant. Conclusie de mensen weeral een rad voor de ogen draaien met gewoon niks anders dan een vestzak broekzak operatie. Waar men moet én kan besparen doet men het niet zoals minder parlementsleden, partijdotaties en subsidiering. Nochtans zou daar wel een hoop geld te rapen vallen wat vast nog veel beter is voor de kleinkinderen hoor mr Jam
 • Ronny Ooijen

  1 jaar geleden
  oswald billiet, Demir vond dat de uitrol van de digitale meter moest versneld worden. Nu zitten dus duizenden mensen méér met die meter opgescheept. Van diezelfde Demir krijgen we volgend jaar het capaciteitstarief in de maag gesplitst (haar wetsvoorstel). Zowat 150000 gezinnen met accumulatiekachels zullen honderden euro's per jaar méér moeten betalen. Maar ja, dure energie is een goede zaak volgens haar voorzitter BDW. Met de hele dure groeten van N(V)-Blabla.
 • Stef De Vos

  1 jaar geleden
  Eén grote oorzaak van klimaatwijziging ligt bij de overbevolking van de aarde en de groei ervan, maar dat wordt echter nooit benoemd. Kinderbijslag voor maximaal één/twee kinderen per persoon op EU-vlak of ruimer is een basale aanpak en zal het klimaat op de lange termijn positief beïnvloeden. Strikter kinderbijslagbeleid op wereldvlak past in een duurzaam klimaatbeleid. Waarom start Vlaanderen er niet mee?.
 1. Registratierechten bij aankoop eerste woning van 6 naar 3 procent: dit zijn de plannen van de Vlaamse regering
  Binnenland

  Registra­tie­rech­ten bij aankoop eerste woning van 6 naar 3 procent: dit zijn de plannen van de Vlaamse regering

  “Vlaanderen moet de kampioen worden van het post-coronatijdperk”. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gezegd in zijn Septemberverklaring. Meer jobs, meer klimaatambitie en een efficiëntere overheid moeten daarbij de speerpunten zijn. Maar de verlaagde registratierechten bij de aankoop van een eerste woning is de opvallendste nieuwe maatregel.
 2. Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
  Independer

  Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangen­de zon: wie is er dan aansprake­lijk?

  Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij.
 3. 400.000 gezinnen verliezen sociaal tarief: dit betekent de hervorming van de energiefactuur voor uw portemonnee
  PREMIUM
  240

  400.000 gezinnen verliezen sociaal tarief: dit betekent de hervorming van de energiefac­tuur voor uw portemon­nee

  De federale regering is een reeks ingrijpende energiemaatregelen overeengekomen. Zo daalt de btw op stroom en gas definitief naar 6 procent, maar komen er wel accijnzen bij. Daarnaast verliezen 400.000 gezinnen het sociaal tarief, waardoor er bij die gezinnen dit jaar tot 510 euro extra op de jaarafrekening komt. Wij geven antwoord op de belangrijkste vragen over de impact van de hervorming op uw portefeuille.