Schauvliege: "Financiële impact" van betonstop voor gemeenten nog onduidelijk
De hogere vergoeding voor eigenaars die hun bouwgrond omgezet zien in natuur- of landbouwgrond, "heeft een financiële impact" voor de gemeenten, maar het is "te voorbarig" om te spreken van een onbetaalbare miljoenenfactuur. Dat heeft minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) vandaag geantwoord in een commissie. Een aantal centrumsteden trok eind maart aan de alarmbel omdat de hogere planschadevergoeding hen miljoenen zou kosten.
Delen per e-mail
De Vlaamse regering wil een nieuwe regeling voor planschade invoeren. Wie zijn of haar bouwgrond omgezet ziet in natuur- of landbouwgrond, krijgt een hogere vergoeding. De regeling moet de gevolgen van het aankomende Beleidsplan Ruimte Vlaanderen - beter bekend als de betonstop - voor eigenaars verzachten.
Een aantal steden en gemeenten trok echter aan de alarmbel, omdat de nieuwe regeling hen heel wat geld zou kosten. Omdat de vergoeding van 80 naar 100 procent van de waardevermindering gaat, maar ook omdat gronden die meer dan vijftig meter van een verharde weg liggen in aanmerking komen voor een vergoeding.
Minister Schauvliege "heeft zeker begrip voor de bezorgdheden van de lokale besturen", antwoordde ze dinsdagmiddag in de commissie Ruimtelijke Ordening van het Vlaams parlement op vragen van Lode Ceyssens (CD&V), Ingrid Pira (Groen), Bruno Tobback (sp.a), Lydia Peeters (Open Vld) en Wilfried Vandaele (N-VA). "Maar ik wil ook de doelstellingen uit het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen realiseren."
Huidige berekeningen "te voorbarig"
Volgens de CD&V-minister zijn de berekeningen van de steden nog "te voorbarig". "In bepaalde gevallen zullen ze zeker kloppen, in andere zien we op het eerste gezicht al dat dit niet zo is". De berekeningen zullen "geval per geval" ingeschat moeten worden, stelt ze, ook op basis van een aantal objectieve factoren die de waarde van het perceel kunnen beïnvloeden, zoals de oppervlakte, de ligging of de cultuurwaarde. De vergoeding zal dus niet altijd aan 100 procent van de waarde van de grond berekend worden, iets waar de steden in hun berekeningen vaak wel van uitgingen, zegt Schauvliege.
Tot slot komt de Vlaamse overheid voor bepaalde percelen ook tussen, bijvoorbeeld voor percelen in overstromingsgebied, besluit de minister.
Betonstop
Met de betonstop wil de Vlaamse regering de open ruimte in Vlaanderen beter beschermen. Vandaag verdwijnt er elke dag 6 hectare van, tegen 2025 moet dat 3 hectare worden en tegen 2040 moet dat zelfs naar 0. De Vlaamse regering moet de plannen wel nog formeel goedkeuren. Vlak voor de paasvakantie besprak de regering-Bourgeois het dossier, maar een akkoord kwam er toen niet. Volgens Schauvliege waren er wel afspraken gemaakt om "direct na de paasvakantie opnieuw rond de tafel te zitten."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom geven sommige banken nog meer dan 0,11%?
-
Evenementen en cultuursector hoopt op groen licht voor gecontroleerde events
In aanloop naar het Overlegcomité van vrijdag pleiten Sound of Silence, dat de evenementensector vertegenwoordigt tijdens de coronacrisis, en de Crisiscel Cultuur voor groen licht en een duidelijke roadmap voor gecontroleerde en georganiseerde events. “Gun de bevolking en bovenal de jongeren een veilige uitlaatklep”, klinkt het vandaag in een persbericht. -
57
Van Ranst krijgt AstraZeneca-vaccin en maakt er meteen statement van: “Zeer veilig, ook voor mijn leeftijdsgroep”
Marc Van Ranst (55) heeft het coronavaccin van AstraZeneca toegediend gekregen. De viroloog maakte er meteen een statement van. -
-
Nieuw advies van GEMS laat nog geen ruimte voor versoepelingen
De wetenschappelijke experten laten in hun advies aan de federale regering geen enkele ruimte voor versoepelingen. Dat schrijft De Morgen. "Op korte termijn is er weinig mogelijk. Punt", zo vat een bron het rapport van de GEMS samen. Vraag is of het Overlegcomité morgen dat advies zal volgen. -
Multimedia
Wat maak je allemaal schoon met een hogedrukreiniger?
De lente komt zoetjesaan in het land. Wie een tuin, terras of balkon heeft, kan nu al starten met de eerste schoonmaakmanoeuvres. Het perfecte gereedschap daarvoor blijft de hogedrukreiniger. Tweakers zocht uit wat je er allemaal mee kan doen en welke modellen momenteel de grootste aanraders zijn. -
Spaarboekjes brengen niet op: waar moet je wél in investeren?
-
WOONVIDEO: Kleiner en dichter bij elkaar wonen na de betonstop: dit gezin doet het al
Door de betonstop die eraan komt, moeten we centraler, dichter bij elkaar en kleiner gaan wonen. Maar wat betekent dat in de praktijk? Om een goed idee te krijgen, trokken we naar een jong gezin dat een werkplaats omvormde tot huis, op een stuk grond dat aan maar liefs zeven percelen grenst.
13 reacties
Raoul Rouma
patrick morel
Charlotte De greef
marcus bastiaensens
Roger Duyssens