A sheep and a lamb
Volledig scherm
A sheep and a lamb © thinkstock

Schapenhouders willen hogere vergoeding voor schade door wolven

Er wordt te weinig rekening gehouden met de impact van wolven op de schapenhouders. Dat zegt de koepelorganisatie Vlaamse Schapenhouderij (VSH). Er is onder meer nood aan een hogere vergoeding voor geleden schade.

 1. Omarmen we August en co in 2021, of wordt ‘probleemwolf’ een begrip? “Het is simpel. Elk schaap dat niet achter stroomdraad staat, wordt gepakt”
  PREMIUM
  Limburg

  Omarmen we August en co in 2021, of wordt ‘probleem­wolf’ een begrip? “Het is simpel. Elk schaap dat niet achter stroom­draad staat, wordt gepakt”

  In december blikken we in 20 verhalen terug op 2020 in Limburg. Hét jaar waarin de wolf zijn plaats in onze provincie meer dan ooit opeiste. Noëlla en August deden aan gezinsuitbreiding en plots waren er vier muilen extra te voederen. Vele dode schapen, drie lama’s en zelfs een hond later nam Lode Ceyssens (CD&V), burgemeester van Oudsbergen, als eerste de term ‘probleemwolf’ in de mond. “Om stemmen te ronselen”, reageerde Jan Loos van vzw Welkom Wolf. Vraag is dus wat 2021 zal brengen voor de toppredator in het bronsgroen eikenhout.
 2. Honden maken meer schapendoden dan wolven

  Honden maken meer schapendo­den dan wolven

  Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft DNA-analyses uitgevoerd op alle gerapporteerde doodgebeten schapen en andere prooidieren dit voorjaar die mogelijk aan een wolf worden toegeschreven. In de periode van januari 2020 tot nu kwamen er vijf meldingen binnen bij het INBO van dode schapen en ook van twee doodgebeten damherten. Uit de genetische analyses blijkt nu dat twee van die schapen niet het slachtoffer werden van een wolf, maar wel van een hond.
 1. David krijgt de schrik van zijn leven: zes leeuwen liggen op het terras van zijn vaders woning
  Play

  David krijgt de schrik van zijn leven: zes leeuwen liggen op het terras van zijn vaders woning

 2. Racistische man vernielt buurtwinkel van Afghaanse migrant: "Al-Qaeda, Osama!"
  Play

  Racisti­sche man vernielt buurtwin­kel van Afghaanse migrant: "Al-Qae­da, Osama!"