Sara en Dace verschansten zich in kleerkast om aan vlammenzee te ontkomen
UpdateTwee jonge Ierse studentes hebben vanochtend het leven verloren bij een hevige brand in een studentenhuis in Leuven. Dace Zarina (22) uit Longford en Sara Gibadlo (19) uit Oranmore waren net begonnen aan een 30 weken durende werkstage bij de catersingservice die verbonden is aan het residentieel conferentiecentrum van het Leuven Institute. Hun lichamen werden ontdekt onder het puin. Ze hadden zich verschanst in een kleerkast om aan de vlammenzee te ontkomen. Acht andere bewoners konden ontkomen, zo meldt de Leuvense lokale politie.
"Dace en Sara zaten allebei in het tweede jaar aan de hotelafdeling van het Galway-Mayo Institute of Technology", luidt het in een verklaring van de hogeschool. "Studenten en personeel proberen het tragische nieuws te verwerken. De school directie staat in verbinding met de ouders van de meisjes en met de Belgische ambassade". De ouders van Dace zijn afkomstig uit Letland, Sara is afkomstig uit Polen.
Bovenste verdieping
De twee meisjes woonden op de bovenste verdieping van het getroffen pand. De brandweer kon hun lichamen pas terugvinden nadat de brand geblust en het dak ontmanteld was, en een deel van het puin geruimd. Nadien kwamen een wetsdokter en het DVI-team van de federale politie ter plaatse om de slachtoffers te identificeren. Dat is intussen gebeurd, zo meldt woordvoerder Marc Vranckx van de Leuvense politie. "Hun beide families zijn ook verwittigd en zullen vandaag of morgen naar België komen", zegt de woordvoerder. "In samenwerking met de ambassades van beide landen zullen dan de nodige afspraken gemaakt worden voor de vrijgave en repatriëring van de stoffelijke overschotten."
De vuurzee ontstond vanmorgen rond 6 uur op de hoek van de Bankstraat en de Kapucijnenvoer en kende snel een felle uitbreiding. Twee studenten konden ontkomen met behulp van de buren, zes anderen werden door de politie geholpen. "Een meisje op het dak en twee jongens op de eerste verdieping heb ik via een ladder veilig beneden gekregen", zegt buurman Siegmund Leducq." De acht studenten werden eerst opgevangen door de politie en nadien overgebracht naar het ziekenhuis voor een medische controle.
Twee vermisten
Twee andere studenten bleken vermist. Lange tijd was onduidelijk of ze in de woning waren op het moment dat de brand uitbrak. "Zelf heb ik het niet meer gehoord, maar ook het brandalarm zou wel degelijk luid hebben geloeid", zegt getuige Amélie Lanin. "Twee meisjes kwamen echter maar niet... Hoe hard we ook riepen - 'Wake up! Wake up!' -, nooit is er enig teken van leven van hen gekomen."
De brandweer was snel ter plaatse, maar kon het pand niet betreden omdat er instortingsgevaar was. De bovenste verdieping bleef zo onbereikbaar. Ook toen de brand onder controle was, omstreeks 9 uur, moest er nog nageblust worden en moest de brandweer eerst het dak ontmantelen en puin ruimen alvorens op zoek te kunnen gaan naar de vermiste bewoners.
Bovenverdieping
Die zoekactie startte rond 10 uur en leverde al snel het gevreesde resultaat op. Onder het puin van de bovenverdieping werden de levenloze lichamen van de studentes gevonden. Beiden waren in het bezit van een Iers paspoort, maar waren van Oost-Europese afkomst. Een onderzoek door een wetsarts zal moeten uitmaken hoe ze om het leven kwamen.
Aanzienlijke schade
De brand heeft zware schade aangericht aan de woning. Die werd bewoond door Ierse Erasmusstudenten en was eigendom van het Leuven Institute for Ireland in Europe. De aanpalende huizen konden van de vlammen gevrijwaard worden, maar hebben vermoedelijk wel rook- en waterschade opgelopen. Hoe de brand is ontstaan, is nog onduidelijk en wordt onderzocht door een branddeskundige. Kwaad opzet zou echter worden uitgesloten.
Brandveiligheid
Na de brand rezen er vragen over de brandveiligheid van het gebouw. Leuvens burgemeester Louis Tobback meldde dat het gebouw niet geregistreerd stond als studentenwoning en de laatste vijf jaar niet meer door de brandweer gecontroleerd was.
"Het gebouw dat deze ochtend door de brand getroffen werd, voldeed wel degelijk aan alle voorschriften", zegt het Leuven Institute nu. "Twee jaar geleden nog werd het gebouw door de inspecteurs van de verzekeringsmaatschappij onderworpen aan een volledige controle. In het gebouw waren alle nodige voorzieningen aanwezig, zoals een alarminstallatie, brandblusapparaten en een brandladder."
Het Leuven Institute heeft er intussen mee voor gezorgd dat de acht andere bewoners van het pand elders onderdak kregen en zorgt samen met de verschillende overheden, de KU Leuven de de Ierse ambassade voor de opvang van de stagiairs en hun familie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Walter Van Steenbrugge voor de rechter? Hoe de vete tussen hem en procureur-generaal Francis Clarysse ontstaan is
-
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
Slachtoffers kotbrand Leuven studeerden toerisme
De KU Leuven betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers van de brand die vandaag een studentenwoning in de as heeft gelegd. "Wij zijn diep getroffen door de gebeurtenissen van vanochtend en willen ons medeleven betuigen aan de familie van de overleden studenten", zegt vicerector Rik Gosselinck. -
-
Independer
In dit land riskeer je een boete van 1.500 euro wanneer je een flitsmelder gebruikt
Met een GPS of navigatieapps zoals Waze vind je niet alleen de weg, je weet ook hoe snel je mag rijden en waar de flitspalen of mobiele controles staan. Maar wist je dat die flitsmelders in sommige vakantielanden verboden zijn? Je riskeert zelfs een zware boete. Independer.be vertelt wat je moet weten. -
ANTWERP PRIDE
HERBELEEF. 125.000 aanwezigen vieren feest tijdens Antwerp Pride Parade
Met 125.000 bezoekers en 65 delegaties is de Antwerp Pride Parade de grootste tot nu toe. Dat melden de organisatie en de politie. De parade, die rond 14 uur vertrok aan het Hessenplein, combineerde een positieve boodschap met protest. Ondertussen heeft het feest zich verplaatst naar de Zuiderkaaien voor het Love United Festival. Er zijn nog geen noemenswaardige incidenten gemeld. -
Gent
Stefan plaatst ‘flitspaal’ in voortuin om hardrijders in straat af te schrikken: “Sindsdien vlammen ze hier toch al wat minder snel voorbij”
De Sint-Gerolfstraat in Drongen heeft er sinds kort een flitspaal bij. Hoewel het model er levensecht uitziet, is het een dummy die uiteraard niet echt kan flitsen maar vooral voor een afschrikeffect moet zorgen. Het idee komt uit de koker van bewoner Stefan Sergeant die de onveilige verkeerssituatie in zijn straat wil aankaarten. -
PREMIUMJabbeke
Pomchi in buggy doodgebeten door stafford tijdens wandeling in Jabbeke: “Mijn mama probeerde nog tevergeefs de hond los te rukken van Lizzy”