Safeonweb waarschuwt voor opvallende nieuwe trend bij phishing: hierop moet je letten
Een opvallende nieuwe trend onder criminelen die Belgen online proberen op te lichten. Safeonweb, de instantie van de federale overheid die informeert over digitale veiligheid, waarschuwt voor phishingpogingen aan de hand van QR-codes. In totaal meldden we vorig jaar 6 miljoen verdachte berichten. Dat is een derde meer dan in 2021. Cyberexpert Tim Cools geeft in de video hierboven concrete tips om phishingpogingen te herkennen: “Het is altijd iets vreemds.”
Vorig jaar werden in totaal 6 miljoen zulke berichten gestuurd naar dat e-mailadres. In 2021 waren dat er nog 4,5 miljoen. Een stijging met 33 procent dus. In navolging van die meldingen liet Safeonweb 664.250 unieke links blokkeren en 76.151 unieke domeinnamen.
In het jaarverslag meldt Safeonweb dat in 2022 opviel dat criminelen meer gebruik maken van QR-codes. Op die manier kunnen ze verbergen naar welke website je geleid wordt, waardoor de kans groter is dat je in de val trapt.
HLN LIVE bespreekt in de video hieronder het verslag met cyberexpert Tim Cools: “Om aan phishing te doen, moet je niet meer zoals vroeger een techneut zijn.”
Cybercriminelen spelen met hun phishing ook graag in op de actualiteit. In 2021 en begin 2022 maakten ze gretig gebruik van de coronapandemie, maar vorig jaar was de energiecrisis dé manier om mensen te proberen op te lichten. Zo werden energiepremies of geld beloofd via e-mail of sms, maar ook valse webshops met wel erg goedkope houtpellets waren populair.
Daarnaast werd ook vaak geprobeerd om mensen op te lichten met mooie verhalen rond cryptovaluta. Door de digitale munten aan te kopen, werden grote winsten beloofd, maar niets is minder waar.
Zo werkt Safeonweb
Wie een verdacht bericht ziet dat kan wijzen op een phishingpoging, kan dat doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. Dan wordt de inhoud bekeken door Safeonweb en waar nodig actie ondernomen om te vermijden dat andere mensen opgelicht worden.
Er waren uiteraard ook de klassiekers. Valse berichten van allerhande overheidsinstanties en politiediensten om je bankrekeningnummer te ontfutselen, blijven populair. Maar ook mails en sms’en die zogezegd van banken, telecomoperatoren of itsme komen, blijven in zwang.
Dat is ook te zien aan de titels van de berichten die Safeonweb binnenkreeg op het e-mailadres verdacht@safeonweb.be. Naast algemeenheden zoals ‘Bericht’ en ‘Herinnering’, duiken ook ‘EEN BERICHT VAN FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIËN’ en ‘U hebt een nieuw document ontvangen in uw online pensioendossier’ op in de top 20.
KIJK. In totaal meldden we vorig jaar 6 miljoen verdachte berichten. Dat is een derde meer dan in 2021
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
90
Zuhal Demir (N-VA) wil justitie volledig in Vlaamse handen krijgen: “Er is een fundamenteel democratisch probleem”
Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) pleit ervoor om justitie volledig te splitsen. Op basis van een studie van grondwetspecialisten Stefan Sottiaux en Arvid Rochtus (KU Leuven) concludeert ze dat een defederalisering “haalbaar is en niet langer een sprookje”. Volgens Demir kan een regionalisering “een fundamenteel democratisch probleem” oplossen. -
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
-
Steeds meer valse sms'en en mails in omloop: zo herken je phishing
Mails die zogezegd van bpost, Telenet, Proximus, ... komen. Valse sms’en van Itsme of pakjesdiensten. Met de regelmaat van de klok moet Safeonweb, de overheidsinstelling voor cyberveiligheid, waarschuwen voor creatieve pogingen tot phishing. In onze techtip van de week leggen we je uit hoe je phishing kan herkennen, maar ook wat je moet doen als online oplichters toch met je gegevens aan de haal gaan. -
PREMIUM
Wim Lybaert en Kris Baert over hun strijd tegen slaappillen: “Blij dat ik van die vuiligheid af ben”
Als je wil afbouwen met slaappillen, kan je daar sinds gisteren, 1 februari, ook bij de apotheker voor terecht. Want we nemen met z’n allen te veel slaapmedicatie. Jaarlijks worden er in ons land 400 miljoen dosissen verkocht. Tv-maker Wim Lybaert (54) en oud-reporter bij Radio 2 Kris Baert (68) getuigen over hun gevecht tegen slaappillen. “Overdag voel je je alsof er een snelheidsbeperking op je verstand staat, je creativiteit vlakt af”, vertellen ze. -
PREMIUM
Wachtwoordkluis LastPass gehackt: wat kan je doen als gebruiker?
Paswoordmanager LastPass wordt door miljoenen mensen gebruikt om paswoorden op te slaan. Maar door een hack liggen de (versleutelde) paswoorden op straat. Wat moet je als gebruiker doen om te voorkomen dat je accounts gekraakt worden? Expert Mickey De Baets en techjournalist Kenneth Dée leggen het uit. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch?
36 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerCatherine Mistiaen
danny verbeeck
Joke Vogeleer
Marcus Camps
Ferdinand Nuyts