Jan Jambon en Gwendolyn Rutten
Volledig scherm
Jan Jambon en Gwendolyn Rutten © Belga / Photo News

Rutten haalt zwaar uit naar Jambon na uitspraak over asielzoekers: “Extreem-rechts broodjeaapverhaal”

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten haalt op Facebook scherp uit naar Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) na diens uitspraak over een familie asielzoekers “die meteen een huis kon kopen van het kindergeld”. “Verzonnen verhalen die in xenofobe tijden goed klinken, maar die fout zijn en schaden", stelt Rutten. Bij CD&V, de tweede coalitiepartner van de N-VA in de Vlaamse regering, reageren ze gematigder. “Uitschieters en uitzonderingen vallen niet uit te sluiten”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. “Het gaat niet om cijfers, het gaat om het principe", reageert het kabinet van Jambon.

330 reacties

 • Marc Baeyens

  2 jaar geleden
  De aanval van Rutten op Jan Jambon bewijst andermaal dat er van een Vlaamse reflex niet veel meer terug te vinden is bij OPEN vLD van de voorzitster. Dat wordt niet moeilijk meer kiezen bij de volgende gelegenheid. Hoog tijd dat de cD&v zich bezint ... voor dat de kleine 'v' in hun slogan ook daar helemaal verdwijnt.
 • Chris Devlaeminck

  2 jaar geleden
  En kijk, daar is Rutten terug die de Vlamingen wilde verkopen aan de SP om eerste minister te worden. En wat doet ze? Als vanouds weer 'zwaar' uit halen naar de N-VA. Hopelijk komen er volgend jaar herverkiezingen.
 • Jan Van de Velde

  2 jaar geleden
  Er bestaat een Europese richtlijn die de EU-lidstaten verplicht erkende vreemdelingen op het gebied van sociale bijstand gelijk te behandelen met de eigen onderdanen. Die bijstand is een bevoegdheid van de gemeenschappen en wordt gefinancierd met hun inkomsten (federale dotaties); dit heeft niets te maken met de sociale zekerheid van de werknemers die gevoed wordt met hun bijdragen en die een federale bevoegdheid is.
 • Danny Damiaens

  2 jaar geleden
  Al is het schip van de nva aan het zinken toch zijn er nog mensen die op een zinkend boot achter blijven en denken dat ze blijven verder varen!Volledig met je eens Luc,een goede inkijk op de politiek.
 • vanaeken jokke

  2 jaar geleden
  Luc van bogaert omdat Bourgeois MP is daarom is het niet zijn idee maar heeft hij zicht bij de twee andere partijen moeten neerleggen en de oppositie opdat die als meerderheid VOOR stemde.Zo'n gedrochten zou er door NVA nooit gekomen zijn dat is de waarheid.De trado's de verraders van de Vlamingen spelen samen onder een hoedje maar zover ziet gij niet en denkt gij niet na Luc Van Bogaert.
 1. Asielzoekers die een huis kunnen kopen van kindergeld? “Zeer problematische uitspraak van Jambon”, zegt Groen

  Asielzoe­kers die een huis kunnen kopen van kindergeld? “Zeer problemati­sche uitspraak van Jambon”, zegt Groen

  Oppositiepartij Groen stelt zich ernstige vragen bij een uitspraak van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Die beweerde op minstens twee lezingen dat hij “het verhaal heeft gehoord” van een familie asielzoekers “die meteen een huis kon kopen van het kindergeld” dat ze met terugwerkende kracht hadden gekregen voor de duur van hun asielprocedure, schrijft De Tijd vandaag. Maar een eenvoudige berekening leert dat dat “verhaal” wel bijzonder onwaarschijnlijk is.
 1. KIJK LIVE. Hilde Crevits blikt vooruit op nieuwe functie als minister van Welzijn: “Mentale veerkracht op peil houden en personeelstekort in zorg aanpakken”
  Play

  Hilde Crevits blikt vooruit op nieuwe functie als minister van Welzijn: “Mentale veerkracht op peil houden en personeels­te­kort in zorg aanpakken”

  Hilde Crevits (CD&V) volgt Wouter Beke op als Vlaams minister van Welzijn. Haar bevoegdheden Werk, Economie en Landbouw gaan naar Jo Brouns (47), die momenteel nog Vlaams parlementslid is. De 150 leden van de partijraad keurden het voorstel van de CD&V-top met 87 procent goed. De kersverse CD&V-minister Jo Brouns reageerde bij HLN LIVE op zijn aanstelling. “Ik ben bereid om te doen wat elke Vlaamse ondernemer elke dag doet, en dat is keihard werken”, klonk het onder meer. Crevits en Brouns gaven ook een persconferentie. Daarop blikte Crevits al eens vooruit op haar nieuwe functie als minister van Welzijn.