Ruim 4.300 jonge bestuurders riskeren boete tot 4.000 euro wegens negeren terugkommoment
In 2021 zijn er 4.308 handhavingsdossiers opgemaakt voor jonge autobestuurders die het verplichte terugkommoment niet of pas na hun aanmaningsperiode hebben gevolgd. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Het gaat om 2.610 bestuurders die het terugkommoment nog steeds niet gevolgd hebben en om 1.698 bestuurders die het in de tussentijd wel gevolgd hebben, maar van wie de volledige termijn verstreken was. Zij riskeren allen een boete die kan oplopen tot 4.000 euro.
Het terugkommoment kost 108 euro en betreft een verplichte opleiding van vier uur, met als doel de verkeersveiligheid te verhogen en het aantal jonge bestuurders in ongevallenstatistieken naar beneden te krijgen. Bij een op de vijf ongevallen is immers een jonge bestuurder betrokken. Het terugkommoment bestaat uit een praktisch gedeelte en een groepsgesprek over onder andere verkeersattitude.
Omdat er tijdens de coronacrisis een tijdlang een opschorting was van het terugkommoment, hebben heel wat beginnende bestuurders een termijn die loopt over meerdere jaren: 2020-2021 of 2021-2022. Dat maakt het volgens het kabinet-Peeters niet evident om mooi afgeronde cijfers te geven.
Voor 41.885 beginnende bestuurders liep de eerste termijn voor het volgen van het terugkommoment af in 2021. Vorig jaar hebben 34.900 beginnende bestuurders het terugkommoment gevolgd binnen hun eerste termijn. Een groep van 6.980 bestuurders ontving een aanmaningsbrief, van wie er 2.672 het terugkommoment nog in hun aanmaningsperiode volgden.
Minister Peeters riep eerder de beginnende bestuurders al op om zich op tijd in te schrijven voor het terugkommoment. "Ik vraag aan iedereen om niet te talmen en zich tijdig in te schrijven. Zo vermijd je een toeslag en mogelijke boetes."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM17
Willy Naessens wil graag zijn vijf kleinkinderen in het bedrijf: “De trein rijdt, als ze zin hebben mogen ze erop springen”
-
Seizoensarbeiders krijgen uitzicht op minimumloon
Seizoensarbeiders kunnen vanaf juli aanspraak maken op het minimumloon. Dat heeft het kernkabinet vrijdag beslist. Voortaan zullen ze ook 100 in plaats van 65 dagen per jaar kunnen worden ingeschakeld. -
“Watervoorraden zijn goed, maar we moeten spaarzaam blijven”, waarschuwt De Watergroep
De voorraden ruw water zijn “goed”, meldt De Watergroep. Moest het niet meer regenen is er vandaag genoeg water tot september. Maar toch moeten we bewust blijven omgaan met water, klinkt het. “Wij zijn alert, maar de mensen moeten dat ook zijn, ook al was het een nat voorjaar.” -
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
-
Dermagne vraagt onderzoek naar bankdiensten na verhoging spaarrente
Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) een diepgaand onderzoek gevraagd naar de verschillende bankdiensten, de spaarrente in het bijzonder. Eind oktober wil de minister dat er een actieplan op tafel ligt. Ondertussen moet de regering volgens Dermagne meteen stappen zetten om de spaarrente te verhogen. -
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet zich in het Vlaams Parlement bijzonder scherp uit over Fluvius. Dat zag Mijnenergie.be. Volgens Demir wijzen het aanslepende probleem van de uitvallende omvormers en de trage uitrol van het energiedelen erop dat de netbeheerder niet klaar is voor de energietransitie. -
Spaargids.be
Deze bank biedt nu tot 2,5 procent rendement op je spaarcenten