Ruim 33 miljoen euro extra middelen voor Vlaams wetenschappelijk onderzoek in 2022
De Vlaamse regering investeert volgend jaar ruim 33 miljoen euro extra middelen in het Vlaams wetenschappelijk onderzoek. Dat meldt minister van Wetenschapsbeleid, Innovatie en Economie Hilde Crevits (CD&V). De regering sluit zes convenanten met top-onderzoeksinstellingen om hun kennis verder uit te breiden en hun internationale positie te versterken, klinkt het.
Crevits wijst erop dat de voorbije 10 jaar hebben aangetoond dat de volgehouden inspanningen om onderzoek en ontwikkeling sterk te steunen, lonen. Met extra middelen wil de Vlaamse regering Vlaanderen als kennisregio dan ook nog meer op de kaart zetten. “Meer baanbrekend onderzoek betekent bovendien meer kennis om bijvoorbeeld onze gezondheidszorg te verbeteren of onze impact op het milieu te verkleinen. Het zal ieder van ons op termijn meer welvaart en welzijn bieden. Onderzoek dicht bij huis houden zorgt ervoor dat we zelf meer en sneller de vruchten ervan kunnen plukken", zegt ze nog.
De regering keurde op vraag van minister Crevits zes grote dossiers goed. Het gaat over zes convenanten tussen de Vlaamse regering en imec, VLIZ, VIB, KMDA, Orpheus en ITG, die de wetenschappelijke - en valorisatiedoelstellingen en de middelen voor de komende 5 jaar zullen vastleggen.
Imec, VLIZ en VIB
De dotatie voor strategisch onderzoekscentrum imec, dat onderzoekt hoe digitale technologieën onze levenskwaliteit kunnen verbeteren, wordt verhoogd van 110 naar 129,6 miljoen euro voor 2022. Imec werkt momenteel onder meer aan een corona-ademtest en breidt zijn kennis rond microchips verder uit.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) ontvangt in 2022 zo'n 10,6 miljoen euro werkings- en investeringsmiddelen, een stijging met 3,5 miljoen. Het nieuwe convenant legt een grotere onderzoekfocus op de impact van klimaatverandering vast, zodat bedreigingen met data tijdig vastgesteld kunnen worden of mogelijke oplossingen aangereikt.
Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) krijgt een onderzoekdotatie van 74,4 miljoen euro (+12 miljoen). Met die extra middelen zal het onder meer het Quantitative Life Sciences Research Center opstarten, waarmee resoluut gekozen wordt voor de richting van de artificiële intelligentie en big-data in het levenswetenschappelijk onderzoek zoals gepersonaliseerde geneeskunde.
KMDA, Orpheus en ITG
Ook voor de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen en Orpheus werd een convenant goedgekeurd, over respectievelijk dier- en natuurkunde en onderzoek in de muziek.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde tot slot, ziet zijn onderzoekdotatie met 1 miljoen toenemen, tot circa 5 miljoen euro per jaar. Het onderzoekscentrum voor infectieziekten zal activiteiten op het vlak van epidemiologisch onderzoek versterken, dat van belang is in het kader van de coronabestrijding.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ASSISEN LIVE. Vertrouwenspersoon Jurgen D. is vernietigend over beschuldigde: “Ik weet eigenlijk niet wie die man is. Ik voel me gebruikt”
Gent, Aalst -
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
Volgens de recentste cijfers van het Salariskompas van Jobat.be is werken voor de overheid geen slecht idee. Onze overheid staat immers op de vijfde plaats in de rankschikking van de best betalende sectoren én de sectoren waar de medewerkers het gelukkigst zijn in hun professionele leven. Ambtenaren kampen echter wel met heel wat hardnekkige vooroordelen. Kloppen die? Kara Roggeman van de FOD Beleid & Ondersteuning (BOSA) geeft haar mening over zes hardnekkige clichés die circuleren over werken bij de overheid. -
PREMIUMPolitiek
Na alle verontwaardiging over de pensioenextra’s: ex-Kamerleden worden gewoon verder doorbetaald
Acht weken nadat de heisa losbarstte, krijgen een honderdtal ex-Kamerleden hun 20% bonus bovenop het wettelijke maximumpensioen gewoon verder uitbetaald. Ook het extraatje van vier à acht maanden wedde die afscheidnemende ambtenaren in de Kamer krijgen, wordt verder doorgestort. Dat werd woensdag beslist tijdens een bestuursvergadering in de Kamer, en blijkt uit nieuwe interne documenten die onze redactie kon inkijken. -
-
Independer
Te laat voor je keuring en in tussentijd een ongeval veroorzaakt: hoe zit het dan met je autoverzekering?
-
Premier De Croo: "Voorstellen Lalieux komen naar regeringstafel als er voldoende consensus is"
De nieuwe pensioenvoorstellen van bevoegd minister Karine Lalieux (PS) komen naar de regeringstafel als is aangetoond dat ze voldoen aan een reeks voorwaarden én er zicht is op een consensus binnen de regering. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd tijdens het vragenuurtje in de Kamer. -
Plotse hagelbui in Durbuy: “Van 26 graden naar koud, maar verfrissing die ook voordelen heeft”
Bij u is er misschien momenteel geen wolkje aan de lucht, maar er was voor gewaarschuwd: op sommige plaatsen kan het onweren. In Durbuy ging het er deze namiddag rond 16 uur zelfs even stevig aan toe, zo wordt via 4040 gemeld aan onze redactie. -
TV4
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?