Ruim 100.000 eigenaars van zonnepanelen met digitale meter krijgen eenmalige compensatie
De Vlaamse regering heeft vrijdag een akkoord gesloten over een nieuw compensatiemechanisme voor zonnepanelen. Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) gezegd.
Delen per e-mail
Het Grondwettelijk Hof vernietigde gisteren de Vlaamse regeling rond de virtueel terugdraaiende teller van de digitale elektriciteitsmeter. Gebruikers mogen wel de voordelen behouden die ze tot op vandaag hebben genoten. Het arrest van het Hof stuitte velen tegen de borst. Onder meer op sociale media klonk er heel wat protest.
Nog geen dag later komt de Vlaamse regering met een compensatie voor eigenaars die financieel getroffen worden door het verdwijnen van de terugdraaiende teller, liet minister Demir na afloop van de ministerraad verstaan. Voorwaarde is wel dat ze hun investering tot op heden nog onvoldoende konden terugverdienen.
Rendement van vijf procent
De 101.000 rechtstreeks getroffen eigenaars met een digitale meter krijgen nog in 2021 een eenmalige compensatie die voor een gemiddeld project een rendement van 5 procent garandeert. Dat is vergelijkbaar met het nieuwe subsidiesysteem vanaf 1 januari 2021, aldus Demir.
In ‘De wereld vandaag’ op Radio 1 had de minister het over een bedrag van “1.200 tot 1.500 euro voor een gemiddelde installatie van 4kW”. Het bedrag wordt sowieso niet in de energiefactuur verrekend, maar wordt gefinancierd met algemene middelen en het Energiefonds.
Test Aankoop spreekt van “behoorlijke compensatie”
Test Aankoop vindt het een positief signaal dat de regering met een snelle compensatie over de brug komt. De consumentenorganisatie spreekt in een mededeling van een “behoorlijke compensatie”.
Test Aankoop wijst erop dat de regering een maatstaf van 5 procent rendement over de duur van de investering zal toepassen om de vergoedingen uit te keren. Dit komt overeen met de eenmalige premie voor de installatie van zonnepanelen voor wie de investering vanaf dit jaar zou doen. Test Aankoop wijst er evenwel op dat het rendement onder het systeem van de terugdraaiende meter hoger lag per jaar, maar spreekt toch van een “behoorlijke compensatie”.
De consumentenorganisatie merkt op dat PV-eigenaars met een analoge meter geen prioritaire doelgroep meer zijn. Zij lijken hun analoge meter dus nog even te kunnen behouden, maar kunnen ook kiezen voor de eenmalige compensatie. Het is onduidelijk of dit ook betekent dat men digitale meter zal kunnen weigeren, stelt Test Aankoop.
“Tegen eind volgende week zou steun voor ieder installatiejaar duidelijk moeten zijn. Wat op het eerste gezicht positief lijkt, is dat de compensatieregeling die tussen de 400 en de 550 miljoen euro zal kosten, niet via de elektriciteitsfactuur zal verrekend worden vermits deze al kreunt onder talrijke heffingen en openbaredienstverplichtingen”, zegt woordvoerder Simon November van Test Aankoop.
Je geeft nu een soort belastingvoordeel aan eigenaren van zonnepanelen. De vraag is dan ook of dat niet discriminerend is ten opzichte van wie geen panelen heeft liggen
“Houdt compensatieregeling deze keer wel stand?”
Energiespecialist André Jurres vindt het “indrukwekkend” hoe snel de Vlaamse regering met een oplossing is gekomen. Toch stelt hij zich vragen of de regeling dit keer wel een juridische toets zal doorstaan. “Je geeft nu een soort belastingvoordeel aan eigenaren van zonnepanelen. De vraag is dan ook of dat niet discriminerend is ten opzichte van wie geen panelen heeft liggen”, vraagt Jurres zich luidop af.
Bovendien benadrukt de energiespecialist dat het een “waar huzarenstukje” zal worden. De overheid zal namelijk geval per geval moeten berekenen hoeveel rendement een bepaalde installatie tot op heden reeds heeft opgeleverd. En dat zowel voor de bijna 470.000 eigenaars die nog over een analoge terugdraaiende teller beschikken, als voor de 101.000 rechtstreeks getroffen eigenaars die recentelijk panelen lieten installeren. “De overheid moet er alles aan doen om die berekening transparant te maken”, zegt Jurres, want bij de aankoop van de zonnepanelen zijn mensen natuurlijk uitgegaan van een bepaald rendement.
“Compromis à la belge”
Het uitstel van de uitrol van de digitale meter bestempelt hij dan weer als “een compromis à la belge”. Daarmee probeert de regering de impact namelijk voor mensen met een analoge teller kleiner te maken. Ook vraagt hij zich af of het geld dat deels uit het Energiefonds komt niet ten koste zal gaan van andere investeringen in duurzame energie. “Sowieso hebben we het laatste er nog niet over gehoord”, concludeert Jurres. “Het zal waarschijnlijk wel nog even een heet hangijzer blijven.”
Thuisbatterij en warmtepompboiler
De Organisatie Duurzame Energie (ODE), die de sector van groene energie vertegenwoordigt, verwelkomt de compensatiemaatregel. “Hiermee wordt een stap gezet om het vertrouwen te herstellen. Het risico was dat het draagvlak voor investeringen in zonnepanelen verder zou aangetast raken door de vele wijzigingen in het ondersteuningsbeleid, zelfs al moet benadrukt worden dat het arrest alleen invloed heeft op het verleden”, zegt algemeen directeur Dirk Van Evercooren. ODE Vlaanderen merkt wel op dat nog niet alle details van de compensatieregeling duidelijk zijn.
De organisatie hoopt ook dat de Vlaamse regering bij haar voornemen blijft om het plaatsen van een thuisbatterij of warmtepompboiler te stimuleren, “omdat dit een betere integratie van zonnestroom in het elektriciteitsnet ten goede komt (...). Ook een verhoging van het budget voor en bijsturing van de thuisbatterijpremie blijft wenselijk”, klinkt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
65
“Stoffen mondmaskers die overheid gratis uitdeelde via apotheken mogelijk giftig”
De 15 miljoen stoffen mondmaskers van het Luxemburgse bedrijf Avrox die de regering in juni vorig jaar gratis uitdeelde via de apothekers, zouden mogelijk giftig zijn. Dat meldt de Franstalige openbare omroep RTBF op basis van een vertrouwelijk rapport van gezondheidsinstituut Sciensano. -
Spaarboekjes brengen niet op: waar moet je wél in investeren?
-
Olmen
Familiedrama in Olmen: politieagent en vrouw dood, tienermeisje overleden in ziekenhuis
Bij een familiedrama in Olmen (Balen) zijn een 49-jarige man en een vrouw van 41 om het leven gekomen. Eén persoon, een 13-jarig meisje, werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis en overleed daar later op de dag. Dat bevestigt het parket van Antwerpen. Volgens verschillende bronnen zou de man een politieagent zijn geweest. -
-
Livios
7 oplossingen voor meer privacy in je tuin
Een groot aandachtspunt - zeker bij nieuwe tuinen - is het vermijden van inkijk. Maar je wil toch geen jaren wachten voor je haag of beplanting voldoende beschutting biedt? Privacy in je tuin op één dag: bouwsite Livios legt uit hoe je dit voor elkaar krijgt. -
Energie
Coöperatieve energieleveranciers: wie zijn ze en betaalt u er ook meer?
De grote namen op onze energiemarkt zijn de meeste mensen wel bekend, maar ook kleinere spelers winnen de laatste jaren aan belang. Zo kiezen veel mensen bewust voor een zogenaamde coöperatieve energieleverancier. Mijnenergie.be legt uit hoe die werken en of er ook een voelbaar verschil is op de energiefactuur. -
7
Kamervoorzitter Tillieux over Parijs-trip Van Langenhove: "Regels zijn duidelijk, geen buitenlandse verplaatsingen als parlementslid”
Kamerlid Dries Van Langenhove die in de Vlaams Belang-fractie zetelt, kan voor zijn deelname aan een betoging in Parijs niet terugvallen op zijn parlementair mandaat. Dat heeft Kamervoorzittre Eliane Tillieux (PS) gezegd bij radiozender Bel-RTL. -
Protest op social media tegen vernietiging systeem terugdraaiende teller: “Laten we met z'n allen onze zonnepanelen uitschakelen”
Het Grondwettelijk Hof heeft gisteren de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller vernietigd, en daarop komt nu protest, onder meer via een Facebookgroep. Zo wordt in ‘Boycot de afschaf van de terugdraaiende meter’ opgeroepen om alle zonnepanelen in het land voor een dag uit te schakelen.
385 reacties
frank van den neste
walther truyens
Steven-Acuña Acuna
Willy Bogaert
Tim Loos