Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil snijden in de erelonen van notarissen. "Ik ken eerlijk gezegd weinig beroepsgroepen die dat zonder slag of stoot toelaten."
Volledig scherm
PREMIUM
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil snijden in de erelonen van notarissen. "Ik ken eerlijk gezegd weinig beroepsgroepen die dat zonder slag of stoot toelaten." © BELGA

Ruim 1.100 euro minder bij aankoop woning: federale regering verlaagt notariskosten

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) snoeit in de notariskosten die je moet betalen voor een woning. De erelonen gaan omlaag en voor een verkoopakte zal voortaan een vast tarief gelden. Daardoor zal je vanaf volgend jaar ruim 1.100 euro minder betalen voor een doorsneewoning in Vlaanderen - op voorwaarde dat het je enige woning is en je er zelf in woont. “Dat zal een serieuze inspanning van ons vragen”, aldus de notarisfederatie.

39 reacties

 • Balian Butler

  3 maanden geleden
  Allee weer een druppel op een hete plaat! 1100€ minder zal het verschil niet maken want de meeste mensen kunnen hier al gewoon geen huis meer kopen. Men zou beter ook de grote bijkomende notariskosten drastisch verminderen en de taksen, grondlasten en belastingen op een enige woning gelijk afschaffen!!
 • Hugo hofmans

  5 maanden geleden
  Zeer goed initiatief, blij nog eens iets positief te lezen, iets waar de bevolking écht iets aan gaat hebben. Meer goed nieuws mag altijd, het is tegenwoordig altijd maar ellende dat al voor het derde jaar op rij. Dus, fijn te lezen dat de registratie nog eens omlaag gaat voor eerste woning.
 • Jan van Limbergen

  5 maanden geleden
  Schaf de registratierechten af, een notaris doet nog iets nuttig, kadaster dient enkel om de burgers georganiseerd te kunnen pluimen
 • eli bosch

  1 jaar geleden
  Nu jonge mensen er niet meer in slagen een huis te kopen, gaat het tarief zakken. 1000 eur minder wauw zeg. We kunnen er om ten duur ons nog twee maand mee verwarmen.
 • Kevin Fox

  1 jaar geleden
  tzal op die duizend euro niet aankomen hoor... Schaf liever eens de belastingen op aankoop grond af! of de jaarlijkse bijdrage! van de eerste en enige woning moet de overheid met haar handen af blijven!
 1. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.