Rijkste Belg is volgens Forbes nu deze omstreden zakenman met vermogen van 1,85 miljard
BinnenlandMet het overlijden van Albert Frère (92) heeft ons land een nieuwe rijkste Belg. Volgens de lijst met meest vermogende mensen ter wereld die het zakentijdschrift Forbes elk jaar opstelt, is dat Patokh Chodiev (65), een zakenman van Oezbeekse origine die al genoemd werd in een hele reeks corruptiedossiers. Hij heeft een fortuin dat geschat wordt op 1,85 miljard euro.
Delen per e-mail
Om een idee te geven van zijn immense rijkdom: toen één van zijn drie kinderen in mei 2010 in het huwelijksbootje stapte, gaf Patokh Chodiev een feest in de Monte-Carlo Sporting, een chique evenementenhal die door de high society van Monaco ook wel gebruikt wordt voor benefieten. De 800 gasten keken zich de ogen uit toen ze de met witte rozen overladen tuin zagen en genoten van optredens van Jennifer Lopez en dj David Guetta. Tijdens een traditionele dans vlogen de biljetten van 100 euro en 100 pond door de lucht. Kostprijs: naar schatting 6,7 miljoen euro.
Fortuin
Zijn fortuin vergaarde Chodiev samen met twee zakenpartners in het grondstoffenrijke Kazachstan. Samen met Alexander Machkevich en Alijan Ibragimov richtte hij Eurasian Natural Resources Corp. (ENRC) op: een van de grootste firma’s in grondstoffen ter wereld. Het bedrijf trok in 2007 naar de beurs in Londen, maar ging zes jaar later weer privé nadat het aandeel kelderde, door een crash van de markt, een uitblijvende groei en gerechtelijke onderzoeken (waarover verderop meer). Het bedrijf werd omgedoopt tot Eurasian Resources Group (ERG) en houdt zich vandaag bezig met het ontginnen van grondstoffen, energieproductie, logistiek en financiële diensten in 14 landen.
In 1991 kwam Chodiev naar België, waar hij eerst in Tervuren en later in Waterloo woonde. In 1997 kreeg hij de Belgische nationaliteit, iets waar flink wat commotie over ontstond toen bekend raakte dat dit mogelijk op onrechtmatige wijze gebeurd was. Onder meer de oud-burgemeester van Waterloo Serge Kubla (MR) werd genoemd, maar een parlementaire onderzoekscommissie kwam eerder dit jaar tot de conclusie dat hij de procedure niet beïnvloed had.
Het was niet de eerste zaak waarin Chodiev in opspraak kwam. In 1996 werd ook al een gerechtelijk onderzoek geopend naar onregelmatigheden bij pogingen van Tractebel om een concessie binnen te halen voor een gaspijpleiding in Kazachstan. Onder meer Chodiev werd in staat van beschuldiging gesteld. Hij zou 55 miljoen euro gekregen hebben voor het advies dat hij leverde, maar zou dat geld gebruikt hebben om onder meer politici om te kopen.
Schriftvervalsing
Chodiev moest voor de strafrechtbank verschijnen voor onder meer schriftvervalsing, witwassen en bendevorming, maar kon dankzij een verruiming van de wet op de minnelijke schikking onder de klacht uitkomen. Het kostte hem, Machkevich en Ibragimov in totaal wel 522.000 euro.
Rond die laatste zaak ontstond een gigantische rel, ook wel bekend als Kazachgate. Een parlementaire onderzoekscommissie moest daarop nagaan of bij het tot stand komen van de ‘afkoopwet’ voor fraudeurs geen sprake was van onrechtmatige inmenging en of bij de toepassing ervan alles wel op een correcte manier was verlopen. Chodiev, Machkevich en Ibragimov waren de eersten die van de wet gebruik hadden gemaakt.
Tijdens de zittingen van de commissie bleek dat Frankrijk op vraag van Kazachstan advocaten had ingeschakeld om de ‘problemen’ van Chodiev in ons land op te lossen. Chodiev – die samen met zijn twee partners een derde van de Kazachse economie vertegenwoordigt – had goede banden met het Centraal-Aziatische land. In ruil zou Kazachstan voor 2 miljard euro aan bestellingen plaatsen bij Franse bedrijven. Er zou onder meer geld betaald zijn om de Belgische afkoopwet er snel door te krijgen.
Maar volgens de voorzitter van de commissie – Dirk Van der Maelen (sp.a) – zou het de diamantsector geweest zijn die de politiek van het belang van de wet overtuigde. “Er is geen hard bewijs, maar er zijn wel aanwijzingen van bemoeienissen van de Fransen met betrekking tot de totstandkoming van de wet”, verklaarde hij wel. De commissie sprak Chodiev uiteindelijk vrij van elke betrokkenheid bij de invoering van de verruimde ‘afkoopwet’. Die eiste daarop verontschuldigingen van de Belgische autoriteiten voor de manier waarop hij behandeld was.
Panama Papers
Twee jaar geleden meldde het tijdschrift Knack ook nog dat de naam van Chodiev opdook in de Panama Papers. Hij zou volgens een gegevenslek dat het tijdschrift kon inkijken, betrokken zijn bij een hele reeks offshore vennootschappen in verscheidene belastingparadijzen. Volgens Chodiev zou hij “net als vele anderen die een aanzienlijk bedrijfs- en persoonlijk vermogen bezitten dat verspreid is over verschillende landen” gebruik maken van “buitenlandse ‘special purpose’-vennootschappen voor bepaalde deelnemingen”. Maar zou daar niets onwettigs aan zijn. (lees hieronder verder)
Een naam plakken op wie nu écht de rijkste Belg is, blijft evenwel moeilijk. Zo focust Forbes op beursgenoteerde bedrijven. In ons land zitten veel vermogens echter verspreid over families zoals De Mevius, Van Damme, Emsens en Wittouck. Bij hen is het moeilijk om uit te maken wie wat precies bezit. Zo wordt ook Alexandre Van Damme - de grootste aandeelhouder van AB InBev - door sommigen naar voren geschoven als meest vermogende Belg. Maar hoeveel zijn fortuin exact bedraagt, is niet duidelijk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
27
Al meer dan 19.000 Belgen gaan maand lang geen vlees eten
Al meer dan 19.000 Belgen hebben zich ingeschreven voor de VeggieChallenge van de vzw Eva. Daarmee engageren ze zich om vanaf vandaag een maand lang vegetarisch of veganistisch te eten. -
Sparen
Een ‘gezonde’ spaarpot: om hoeveel geld gaat het dan?
De coronacrisis heeft veel mensen met hun neus op de feiten gedrukt: bij onverwacht moeilijke tijden is een gezonde spaarbuffer echt geen overbodige luxe. Maar wat is een goed bufferbedrag? Spaargids.be ging op zoek naar het advies van de experts en geeft ook enkele tips om beter te sparen. -
PREMIUM49
REPORTAGE. Ziekenhuizen herorganiseren zich om meer coronapatiënten te verzorgen: “Sommigen zeggen vlakaf: ‘Ik kom van een feestje‘”
-
-
Albert Frère (92), zakenman en rijkste Belg, is overleden
De Belgische zakenman Albert Frère is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Belgische industriële holding Groep Brussel Lambert (GBL), waar de man hoofdaandeelhouder was. Frère was de rijkste persoon van ons land. -
Livios
Maak je terras helemaal klaar voor de lente met deze tips
De zachte temperaturen van de laatste dagen doen ons al dromen van de lente. Maar is je terras daar ook al klaar voor? Vaak kan dit na de winter een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven. Met deze tips van bouwsite Livios geniet je in geen tijd van de eerste lentezon! -
Zo werd Albert Frère schatrijk. De even geniale als eenvoudige formule die beleggers blijft inspireren: “Koop goedkoop, verkoop duur”
De Belgische zakenman en rijkste Belg Albert Frère is vandaag op 92-jarige leeftijd overleden. De basis van zijn rijkdom? Die lag in zijn motto. “Goedkoop kopen en duur verkopen.” -
PREMIUMAD
Zo ziet de wereld eruit als Donald Trump nog een tweede termijn mag doen
Onze zusterkrant AD blikt vooruit naar het jaar 2024 en doet enkele verontrustende vaststellingen over de staat van Amerika, Europa en de wereld.
29 reacties
Obi Williams
Coen Geurts
chris delanghe
Paul Oosterlinck
Steven Jansen