Sanda Dia stierf in december 2018 na een doop van studentenclub Reuzegom. Hij was onderkoeld en kampte met meervoudig orgaanfalen.
Volledig scherm
Sanda Dia stierf in december 2018 na een doop van studentenclub Reuzegom. Hij was onderkoeld en kampte met meervoudig orgaanfalen. © Tim Dirven

Reuzegommers weten binnenkort of ze vervolgd worden in zaak-Sanda Dia: dit moet u weten

18 Reuzegommers moeten vanmiddag om 14 uur voor de Hasseltse raadkamer verschijnen voor hun betrokkenheid bij de dood van Sanda Dia. De 20-jarige student kwam in 2018 om het leven bij een studentendoop. Het openbaar ministerie wil alle achttien verdachten voor een rechtbank zien verschijnen, maar de raadkamer zal uiteindelijk de knoop doorhakken. 

 1. Regering neemt voorzorgsmaatregelen in directe omgeving van 3M-site: “Eet geen eigen eieren of pluimvee”
  PFOS-vervuiling
  68

  Regering neemt voorzorgs­maat­re­ge­len in directe omgeving van 3M-site: “Eet geen eigen eieren of pluimvee”

  In afwachting van meer meetresultaten over de PFOS-vervuiling in en rond Zwijndrecht neemt de Vlaamse regering een pakket voorzorgsmaatregelen in de directe omgeving van de 3M-site. Mensen die in een straal van 1,5 kilometer rond de fabriek wonen, krijgen onder meer de raad om geen eigen eieren of pluimvee meer te eten en om geen grondwater te gebruiken als drinkwater. Kinderen en zwangere vrouwen wordt ook afgeraden om zelfgeteelde groenten te consumeren. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid.
 2. Vlaamse regering hangt aan leiband chemiebedrijf 3M, laakt Groen, minister Peeters: "Vooruit met Oosterweelwerken, maar niet ten koste van volksgezondheid”

  Vlaamse regering hangt aan leiband chemiebe­drijf 3M, laakt Groen, minister Peeters: "Vooruit met Oosterweel­wer­ken, maar niet ten koste van volksge­zond­heid”

  Groen-parlementsleden Mieke Schauvliege en Björn Rzoska reageren scherp op de dading tussen Lantis en chemiebedrijf 3M. "Als klopt wat we lezen in de media dan hangt de Vlaamse regering stevig aan de leiband van chemiebedrijf 3M", stellen ze. Dat 3M 75.000 euro zou moeten betalen en de Vlaamse belastingbetaler voor 63 miljoen euro zou opdraaien, zit hen hoog. Dat wordt tegengesproken door Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) en Lantis zelf.