Reservelijst Qvax nog belangrijker nu wachttijd voor derde prik ingekort is: zo kan u zich inschrijven
Qvax, de reservelijst voor de coronavaccinatie, is opnieuw gelanceerd, en speelt een grote rol nu de ministers van Volksgezondheid de wachttijd voor de derde prik hebben ingekort. Als u zich erop inschrijft, kan u vroeger opgeroepen worden voor uw boosterprik. Hoe werkt het systeem?
Is boosterprik na vier maanden haalbaar? VTM NIEUWS stelt de vraag:
Wat is Qvax?
Qvax was het afgelopen jaar de centrale reservelijst om sneller een coronavaccin te kunnen krijgen, wanneer er op het einde van de dag overschotten waren in de vaccinatiecentra. Wanneer iemand in de loop van de dag niet kwam opdagen voor zijn prik, konden de al geopende flesjes vaccinvloeistof zo toch nog gebruikt worden.
Begin december is het systeem opnieuw gelanceerd voor de boostercampagne, die is uitgebreid naar alle meerderjarigen in België.
Hoe werkt Qvax?
De werking was en is eenvoudig: u meldt zich aan op qvax.be en op basis van uw woonplaats krijgt u het vaccinatiecentrum bij u in de buurt te zien. Daarna geeft u uw beschikbaarheden in voor de komende week, en u kan meteen kiezen om die de komende weken te laten doorlopen. U vult eenmalig uw contactgegevens in, en zodra er vrije momenten over zijn in het vaccinatiecentrum, bestaat de kans dat u een mail of sms zult krijgen. Daarin wordt gevraagd te bevestigen dat u binnen het halfuur in het vaccinatiecentrum kan zijn.
De reservelijst is sinds 2 december beschikbaar voor gebruikers. Het systeem is uiteraard niet verplicht, sowieso krijgt iedereen ook een reguliere uitnodiging per post en op mijnburgerprofiel.be.
Kan iedereen zich op Qvax inschrijven?
Ja, ongeacht uw leeftijd kan elke meerderjarige zich op Qvax registreren. De lijst werkt opnieuw van oud naar jong. Als u in aanmerking wil komen voor een snellere derde prik, moet zich opnieuw inschrijven, ook al stond u vorige keer al op de lijst. Volgens de taskforce Vaccinatie zijn alle persoonlijke data van dit voorjaar gewist.
Let wel op: als u uw officiële uitnodigingsbrief al hebt gekregen, heeft inschrijven geen zin: aangezien u dan al een vaccinatiecode hebt, zal het systeem u niet vroeger uitnodigen.
Er is dit keer één groot verschil met de basiscampagne dit voorjaar: de wachttijd tussen de tweede en derde prik (of eerste en tweede bij Johnson & Johnson). U kan zich wel al inschrijven vóór de wachttijd verstreken is, maar u zal dan nog niet uitgenodigd worden. Het is dus niet zo dat wie het langst geleden gevaccineerd is, nu eerst voor de boostervaccinatie uitgenodigd zal worden.
Welke wachttijd geldt voor mij?
Dat hangt van het moment van uw tweede prik af, of de datum waarop u een vaccin van Johnson & Johnson kreeg.
Wie een tweede inenting met Pfizer/BioNTech of Moderna kreeg, moest oorspronkelijk minstens zes maanden wachten. Die wachttijd is nu ingekort naar vier maanden, en een deel van de honderdduizenden mensen die daardoor vroeger in aanmerking komen, zullen in eerste instantie via Qvax worden uitgenodigd. Inschrijven is dus erg belangrijk als u aan de beurt wil komen, anders zal u langer moeten wachten.
Bij AstraZeneca blijft de termijn op minstens vier maanden, en bij Johnson & Johnson gezien de lagere werking van dat vaccin twee maanden.
De derde prik zal altijd met een mRNA-vaccin van Pfizer of Moderna zijn.
Waarom zou ik mij inschrijven?
De boostercampagne liep in het begin vertraging op door praktische besognes in de vaccinatiecentra, die eigenlijk op 15 oktober hun deuren hadden moeten sluiten. Terwijl veel centra hun werking aan het afbouwen waren, kwam geleidelijk aan de beslissing om toch een nieuwe campagne op te starten, voor steeds meer groepen.
Vandaag draaien de meeste centra weer op volle toeren, ligt het boostertempo veel hoger en wordt de achterstand deels ingehaald. Maar uit de cijfers blijkt toch dat heel wat mensen al boven hun wachttijd zitten. Zich op Qvax inschrijven kan u dan enkele weken niet onbelangrijke gezondheidswinst opleveren, ook als 65-plusser. Studies uit het buitenland tonen aan dat de derde prik al na enkele dagen eerste positieve effecten heeft en de immuniteit fors doet toenemen.
Zal ik echt vroeger aan de beurt komen?
Inschrijven op Qvax is geen garantie dat u vroeger aan de beurt zal komen. Maar uit de laatste cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat bijna 10 procent van de uitgenodigden niet komt opdagen. Dat betekent dus dat er elke avond heel wat vaccins overblijven, die naar andere gegadigden kunnen gaan. De kans lijkt dus niet onbestaande dat u eerder aan de beurt zal komen.
Regels voor Brusselaars
Alle Brusselaars van 18 of ouder, die in aanmerking komen voor hun boosterprik, kunnen vanaf nu een afspraak maken via het platform Bru-VAx. Dat kan zelfs voordat ze een uitnodiging kregen via post of mail. Een afspraak binnen deze maand zal mogelijk zijn, stelt de Gemeenschappelijk Gemeenschapscommissie (GGC).
LEES OOK:
Herbekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
Vlaanderen wil records breken: 700.000 tot 800.000 boosterprikken per week
Vlaanderen wil 700.000 tot 800.000 boosterprikken per week zetten. Dat is aangekondigd op het digitaal persmoment van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Tegen het einde van januari moet iedereen die in aanmerking komt voor een derde prik die gekregen hebben. De versnelling in de vaccinatiecampagne betekent dat 2,5 miljoen Vlamingen bijkomend al in januari gevaccineerd zullen kunnen worden. -
Keerbergen
Elf tieners vervolgd nadat 15-jarige sterft aan overdosis xtc, familie van slachtoffer opgelucht. “Wees gewaarschuwd: drugsgebruik kan tragische gevolgen hebben”
Het Antwerpse parket wil elf minderjarige jongeren voor de jeugdrechtbank brengen voor de dood van een 15-jarige jongen uit Keerbergen. Dat bevestigt het Antwerps parket. De jonge N.H. overleed drie jaar geleden nadat enkele van zijn vrienden hem een overdosis xtc hadden laten innemen. Toen bleek dat het fout liep, duurde het uren voor iemand de hulpdiensten belde. Het parket wil hen vervolgen voor schuldig verzuim en de handel in verdovende middelen. -
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
PREMIUMAalst/Asse
Drie jaar nadat Kayleigh (14) het leven liet in zwaar ongeval, komt bestuurder (20) eindelijk voor rechtbank: “Er moet gerechtigheid komen voor onze poppemie”
-
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
OVERZICHT. Bezetting op intensieve zorg blijft rond de honderd coronapatiënten schommelen
Op de afdelingen intensieve zorg van de Belgische ziekenhuizen liggen momenteel nog 106 coronapatiënten. Zaterdag zakte de bezetting op intensieve zorg zelfs even onder de honderd coronapatiënten, wat geleden was van augustus vorig jaar. Dat blijkt uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Ook de andere parameters gaan verder in dalende lijn.
14 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerphil smedts
Peter Nols
Patricia Hayen
Erwin Heylens
jurgen vergaelen