Mijn muts en handschoenen zijn bijna het enige wat mij hier nog warm houdt”, zegt Marie-Jeanne. “Dat en een half kapotte chauffage die mijn buren aansloten met een gasfles van buiten."
Volledig scherm
PREMIUM
Mijn muts en handschoenen zijn bijna het enige wat mij hier nog warm houdt”, zegt Marie-Jeanne. “Dat en een half kapotte chauffage die mijn buren aansloten met een gasfles van buiten." © Tessa Kraan

REPORTAGE. Trooz maakt zich vijf maanden na overstromingen op voor barre winter: “Een muts, handschoenen en kapotte chauffage. Dat is alle warmte die ik heb”

“De temperaturen schommelen tussen tien en vijftien graden in mijn huis. Maar dag na dag wordt het kouder.” Hoewel 95 procent van de gasleidingen hersteld zijn in Trooz, dat afgelopen zomer werd verzwolgen door de overstromingen, probeert Marie-Jeanne Kreutz (82) de wintermaanden te overleven zonder aansluiting. Met handschoenen en een muts beweegt ze door haar living, ’s nachts ligt ze onder een dikke laag dekens. En ze is niet alleen. Terwijl de eerste sneeuw naar beneden dwarrelt in het dorpje, maken de inwoners zich op voor wat hun strengste winter ooit kan worden.